2023-10-19 20:59:47
Φωτογραφία για Μια ανάσα πριν τη χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ - Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ανέφερε σε Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα της χώρας με την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας ότι η εντολή να εισέλθουν στην περιοχή που διαχειρίζεται η Χαμάς θα έρθει σύντομα.

"Τώρα βλέπετε τη Γάζα από μακριά, σύντομα θα τη δείτε από μέσα", είπε ο κ. Γκάλαντ στα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Givati.

"Η εντολή θα έρθει", πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF), υποστράτηγος Γιάρον Φίνκελμαν, δήλωσε από την πλευρά του ότι η αναμενόμενη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι "μακρά και έντονη".

"Αυτός ο πόλεμος επιβλήθηκε σε εμάς, από έναν σκληρό εχθρό που μας έβλαψε πολύ. Αλλά τους σταματήσαμε… τους χτυπάμε δυνατά", ανέφερε ο υποστράτηγος Φίνκελμαν στους στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Γάζας νωρίτερα την Πέμπτη

"Τώρα, ο ελιγμός πρόκειται να μεταφέρει τις μάχες στο έδαφός τους. Θα τους νικήσουμε στο έδαφός τους", λέει. "Θα είναι δύσκολο, μακρύ σε χρόνο και έντονο".


Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα Αιγύπτου και παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας, η μοναδική του παλαιστινιακού θύλακα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, θα ανοίξει την Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο παλαιστινιακό έδαφος που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες, ανέφερε τηλεοπτικό κανάλι που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες Πληφοροριών.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες "πηγές", το κανάλι AlQahera News μετέδωσε ότι "η Ράφα θα ανοίξει αύριο". Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν "έως και 20 φορτηγά". Ο αριθμός αυτός ωστόσο κρίθηκε "παντελώς ανεπαρκής" από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Ευρωπαίος αξιωματούχoς μυστικών υπηρεσιών: 10 με 50 οι νεκροί στο νοσοκομείο στη Γάζα κι όχι 500, "μάλλον" δεν το έκανε το Ισραήλ

"Δεν υπάρχουν 200 ή ακόμα και 500 νεκροί, αλλά όχι περισσότεροι από μερικές δεκάδες, πιθανώς μεταξύ 10 και 50" στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, ανέφερε ανώνυμη πηγή ευρωπαϊκής υπηρεσίας Πληροφοριών στο γερμανικό δίκτυο NTV, καθώς και στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ "μάλλον δεν ήταν" υπεύθυνο για τον βομβαρδισμό, όπως έδειξαν "αποχρώσες ενδείξεις" που είχαν στη διάθεσή τους οι μυστικές υπηρεσίες. Η πηγή επισήμανε ότι το κτίριο του νοσοκομείου δεν καταστράφηκε. Το νοσοκομείο πιθανότατα είχε εκκενωθεί εκ των προτέρων - όπως είχε καλέσει να συμβεί ο ισραηλινός στρατός για μια σειρά από κλινικές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ισχυρίστηκε ότι 471 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της έκρηξης στο νοσοκομείο, ενώ έκανε λόγο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Το Ισραήλ αρνήθηκε την ευθύνη, λέγοντας ότι μια αρχική έρευνα έδειξε ότι το χτύπημα προκλήθηκε από μια δυσλειτουργική ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Όπως και η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ήδη από την Τετάρτη από το Τελ Αβίβ, όπου βρισκόταν, ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο πιστεύει επίσης ότι το χτύπημα προκλήθηκε από δυσλειτουργική παλαιστινιακή ρουκέτα.

Επιθέσεις στο Ισραήλ από βορρά και νότο με ρουκέτες

Σειρήνες ήχησαν το απόγευμα της Πέμπτης στις πόλεις Σντερότ, Ασντόν και Ασκελόν του Ισραήλ κατά τη διάρκεια ενός μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύθηκαν κατά ισραηλινών εδαφών από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ λίγο αργότερα ενεργοποιήθηκε το σύστημα προειδοποίησης και στην πόλη Μπερ Σεβά, και σε γειτονικές της περιοχές.

Η δημοτική αρχή του Σντερότ ανακοίνωσε ότι δύο ρουκέτες έπληξαν την πόλη, προκαλώντας ζημιές, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της πόλης άλλωστε την έχει εγκαταλείψει μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. 

Ταυτόχρονα με την επίθεση στα νότια σύνορα του Ισραήλ, σειρήνες ήχησαν σε αρκετές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, για ενδεχόμενη επίθεση με ρουκέτες, ενώ λίγη ώρα αργότερα σειρήνες ήχησαν επίσης στην πόλη Ναχαρίγια και αρκετούς κοντινούς οικισμούς.

Οι τελευταίες αυτές επιθέσεις σε βορρά και νότο εγείρουν ανησυχίες για τυχόν συνονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ από Γάζα και Λίβανο, σύμφωνα με τον ιστότοπο The Times of Israel. 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έξι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού σε αρκετές πόλεις. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μία από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιπες έπληξαν ανοιχτούς χώρους, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι ένας ακόμη αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος εκτοξεύθηκε από το έδαφος του Λιβάνου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις "απάντησαν" με πυρά πυροβολικού πλήττοντας τις θέσεις από τις οποίες εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες αλλά και ο αντιαρματικός πύραυλος.  

Η Χαμάς, με ανακοίνωσή της, ανέλαβε την επίθεση που σημειώθηκε κατά του Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου, επισημαίνοντας ότι ο βραχίονάς της στο Λίβανο εκτόξευσε κατά της Ναχαρίγια και της Σλόμι περίπου 30 ρουκέτες.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη έφτασε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβιβ αμερικανικό αεροσκάφος που μετέφερε στο Ισραήλ τεθωρακισμένα οχήματα που προορίζονται να αντικαταστήσουν τα οχήματα του ισραηλινού στρατού που έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το φορτίο των τεθωρακισμένων οχημάτων αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικών προμηθειών που έχει στόχο την ενίσχυση του στόλου οχημάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παραδόσεις που θα περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα ασθενοφόρα, οχήματα μεταφοράς και εξοπλισμό μηχανικού.

Γάζα: Νεκρός ο επικεφαλής των δυνάμεων Εθνικής Ασφάλειας της Χαμάς

Νεκρός είναι ο επικεφαλής των δυνάμεων Εθνικής Ασφάλειας υπό την ηγεσία της Χαμάς, Jehad Mheisen, μετά από αεροπορική ισραηλινή επιδρομή σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της Χαμάς. 

Ο Τζεχάντ Μχεϊσέν, ένας από τους βασικούς ηγέτες της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στο σπίτι του στη Γάζα σήμερα, όπως ανέφερε σήμερα ένα πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στη Χαμάς.

Αυξάνονται οι νεκροί από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τη στιγμή που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 73 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ή από Ισραηλινούς εποίκους μετά τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος.

Το υπουργείο ανέφερε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν "σε επίθεση του κατακτητή (σ.σ. Ισραήλ) στον καταυλισμό προσφύγων του Νουρ Σαμς". Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο θάνατος ενός 16χρονου στον ίδιο καταυλισμό.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αυτόν τον απολογισμό. "Οι στρατιώτες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον καταυλισμό για να καταστείλουν τρομοκρατικές δραστηριότητες" αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Εξάλλου, ένας 17χρονος σκοτώθηκε από σφαίρες στον καταυλισμό Ντεϊσέχ, κοντά στη Βηθλεέμ και ένας 32χρονος στο Μπουντρούς, στα δυτικά της Ραμάλα. Στο Μπουντρούς ο στρατός υποστηρίζει ότι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν "βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα" εναντίον των στρατιωτών ενώ έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος, ήδη πολύ τεταμένη αυτή τη χρονιά, κλιμακώθηκε ξανά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Μετά τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακές οργανώσεις στη Δυτική Όχθη κάλεσαν σε διαδηλώσεις, που ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Εξάλλου, η βία των εποίκων κλιμακώνεται, σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Επιθέσεις από Χεζμπολάχ και ανταπόδοση πυρών από Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι ένας αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο στο κιμπούτς Μανάρα στα βόρεια σύνορα. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς. 

Λίγη ώρα αργότερα ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι απαντά με βομβαρδισμό πυροβολικού. Οι IDF λέει ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί στην τελευταία επίθεση με πυραύλους, που προφανώς πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ. Οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού στοχεύουν τη θέση εκτόξευσης των πυραύλων, ανέφεραν οι IDF.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ