2012-12-14 23:37:15
Φωτογραφία για Και ο Ρεσλερ πιο φιλικος...
Εγκάρδια κτυπήματα στην πλάτη, αλλά λίγη βοήθεια. Αυτά αποκόμισε από το Βερολίνο ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά υπέρ της Ελλάδας» είπε ο υπουργός ανάπτυξης ύστερα από τον τερματισμό των συνομιλιών του με τον ομόλογό του και αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρόσλερ, τους οικονομικούς συμβούλους της Άνγκελα Μέρκελ , Λαρς-Χέντρικ Ρόλερ και Νικολάους Μάγερ Λάντρουτ, καθώς και εκπροσώπους του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων BDI.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η δημιουργία ενός ταμείου (fund) που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Στο ταμείο αυτό, που έρχεται να αντικαταστήσει τη σχεδιαζόμενη από τον πρώην υπουργό ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη δημόσια τράπεζα επενδύσεων κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW, θα συμμετέχουν το δημόσιο, η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, καθώς και ιδιώτες επενδυτές, ενώ η διεύθυνσή της θα ανατεθεί τώρα σε ιδιώτες. Μια μελέτη για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας της θα χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Ωνάση.


«Το ταμείο είναι πιο ευέλικτο και γρήγορο από μια τράπεζα» εξήγησε συνεργάτης του υπουργού. «Έτσι αποφεύγουμε και όλες τις νομικές δυσκολίες, που προέρχονται από το τραπεζικό δίκαιο».

Το πότε θα αρχίσει η λειτουργία του ταμείου είναι βέβαια άδηλο. Η γερμανική πλευρά υπενθυμίζει, ότι ο κ.Χρυσοχοίδης τους είχε υποσχεθεί, ότι η τράπεζα επενδύσεων θα είναι έτοιμη το αργότερο το Δεκέμβριο του 2012. «Όσο την είδατε εσείς, την είδαμε κι εμείς» έλεγε γερμανός διπλωμάτης. «Από τότε έχουμε επιφυλάξεις απέναντι σε δηλώσεις ελλήνων πολιτικών. Αν δεν δούμε κάτι με τα μάτια μας, δεν το πιστεύουμε».

Χαρακτηριστικό του κλίματος στο Βερολίνο είναι ότι το γερμανικό υπουργείο οικονομίας δεν διαθέτει πλέον οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο συνεργασίας με την Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο είχαν εκπονηθεί τουλάχιστον δύο τέτοια σχέδια, τα οποία όμως μπήκαν στη συνέχεια στο ψυγείο λόγω, σύμφωνα με τους Γερμανούς, της αρνητικής στάσης κ.Χρυσοχοίδη. Αυτό συνέβαλε το καλοκαίρι και στη μεταβολή του κ.Ρέσλερ από υποστηρικτή σε πολέμιο της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Έχει ο καιρός γυρίσματα: Σήμερα, ύστερα από την υλοποίηση των λεγόμενων «prior acktions» (άμεσων δράσεων) που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο από την Αθήνα και την παροχή των δανειακών δόσεων ύψους 44 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός άλλαξε επιμέρους στάση και δηλώνει πρόθυμος να υποστηρίξει τη δημιουργία του ταμείου - μόνο με τεχνογνωσία όμως, όχι με χρήματα.

«Αν διαθέσει στους Έλληνες κονδύλια πέρα από αυτά που προβλέπει το πρόσφατο πακέτο βοήθειας, θα πέσουν οι γερμανοί βουλευτές να τον φάνε» έλεγε ο ίδιος γερμανός διπλωμάτης. Ο γερμανός υπουργός άφησε όμως να εννοηθεί, σύμφωνα με πηγή της ελληνικής αντιπροσωπείας, ότι θα μπορούσε να διαθέσει κάποια χρήματα για το ταμείο μέσω αναδιάταξης των δαπανών του δικού του υπουργείου - έτσι που αυτά να μην χρειαστούν την έγκριση της Βουλής.

Οι συνομιλίες περιστράφηκαν και γύρω από το θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών ΕΟΖ, που αποτελούν διακαή πόθο των γερμανών βιομηχάνων. «Οι ζώνες σκοντάφτουν περιέργως στην τρόικα, η οποία φοβάται ότι με αυτές θα προκύψουν προβλήματα στη συνοχή του προγράμματός της, όπως η ενιαία φορολογία» είπε η ίδια πηγή. Και όσο συνεχίζεται το «όχι» της, πρόσθεσε, τέτοιες ζώνες δεν πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα.

Τα παραπάνω πενιχρά αποτελέσματα δεν έμειναν χωρίς αντίκτυπο στην «ψυχολογία» της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η αγωνία της να μην προκληθεί η εντύπωση, ότι δεν βγήκε κάτι ουσιαστικό από την επίσκεψη, κοβόταν με το μαχαίρι. Το ζητούμενο ήταν έτσι 2-3 έστω και μικρά καινοτομικά έργα, ή προγράμματα, η εξαγγελία των οποίων θα συμβόλιζε μια νέα αρχή.

Αυτά τελικά δεν βρέθηκαν λόγω παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους των γερμανών επιχειρηματιών.

Βρέθηκαν όμως, στη συνέντευξη τύπου των δυο υπουργών, καλά λόγια για το μέλλον της συνεργασίας. Και ακόμα περισσότερο: Εκείνο που «έφτιαξε» πραγματικά το κλίμα ήταν η διαβεβαίωση του κ.Χατζηδάκη, ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 η Ελλάδα θα έχει ξεπληρώσει όλα τα χρέη της στις ξένες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών.

Αυτή ήταν και η μοναδική δήλωση του έλληνα υπουργού που φάνηκε να ικανοποιεί τον ακόμα δύσπιστο κ.Ρόσλερ. Και θα μπορούσε να γίνει, αν όντως πραγματοποιηθεί, η αφετηρία για μια πιο πρακτική συνεργασία.

Ν.Χειλας

***

Για «Κασσάνδρες» περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που διαψεύστηκαν κάνουν λόγο σε άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times (FT) οι Τζόσουα Τσάφιν, Πίτερ Σπίγκελ και Κέριν Χόουπ, ενώ παράλληλα φιλοξένησαν και δηλώσεις του έλληνα επιχειρηματία κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου.

«Αξιωματούχοι τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ελλάδα διατυμπάνιζαν την καταβολή της δόσης ως ένα μέσο να αποκατασταθεί η ρευστότητα σε μια Ελλάδα διψασμένη για πίστωση και να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη μετά από μήνες παζαρέματος και αβεβαιότητας που προκάλεσαν προβλέψεις ότι η χώρα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη», αναφέρει το άρθρο.

«Η μεγαλύτερη μερίδα των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πάει για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, αυξάνοντας τις ελπίδες των επιχειρηματιών ότι μετά τις γιορτές θα μπορούσαν να ξανανοίξουν οι στρόφιγγες του δανεισμού. Όμως ο κ. Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του επώνυμου ελληνικού ομίλου, δήλωσε ότι ο πολιτικός αντίκτυπος της συμφωνίας θα μπορούσε να αποδειχτεί πιο σημαντικός από τον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, με τον 'εύθραυστο' τρικομματικό συνασπισμό υπό τον Αντώνη Σαμαρά να μοιάζει τώρα πιο ισχυρός», γράφουν οι FT.

«Σημαίνει πιθανώς περισσότερη πολιτική σταθερότητα. Η καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης προκάλεσε βαθιά ενόχληση στην κυβέρνηση. Τώρα θα έχει χώρο να αναπνεύσει», δήλωσε στην εφημερίδα ο επιχειρηματίας κ. Μυτιληναίος.

Οι FT μίλησαν και για την ανακούφιση των ελλήνων τραπεζιτών, οι οποίοι ανέφεραν ότι η καταβολή της δόσης θα βελτιώσει το κλίμα και εξέφρασαν την ελπίδα ότι με το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ να έχει απομακρυνθεί οι καταθέσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις τράπεζες.

«¨Όπως θα θυμάστε, αυτή ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Όμως τώρα, με την ισχυρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και την στενή παρακολούθηση από την τρόικα - είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα έχει επιστρέψει στη σωστή τροχιά. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα ώστε αυτό να παραμείνει ως έχει, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα σταθεί αντάξια των δεσμεύσεών της», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

***

Επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι, τα μέλη της Τask Force λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση από το ελληνικό κράτος για την τεχνική βοήθεια που παρέχουν στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσου Βολουδάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η ελληνική πλευρά με δράση που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» από το 2011, αναλαμβάνει την κάλυψη εξόδων ξένων κρατικών λειτουργών-εμπειρογνωμόνων (εισιτήρια, διανυκτερεύσεις, ημερήσια αποζημίωση 92 ευρώ), μέσα στα όρια της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Όπως, όμως, υπογραμμίζει ο κ. Βολουδάκης, «δεν έχει σε καμία περίπτωση καταβληθεί από το εν λόγω πρόγραμμα μεγαλύτερη αμοιβή προς κρατικό λειτουργό οποιουδήποτε κράτους ή προς μέλος της Task Force».

Το έγγραφο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση αναφοράς του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.

***

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής άρχισε την Παρασκευή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές αλλαγές, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου δεν κάνει ούτε βήμα πίσω και ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις αλλά μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι προχωρά στην διάλυση του κοινωνικού κράτους.

«Άκουσα με πολύ προσοχή όλες τις παρατηρήσεις και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα διορθώσεων. Επί της αρχής δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Πείστηκα από τη συζήτηση ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

Παράλληλα, για άλλη μία φορά ο κ.Μανιτάκης απέρριψε κατηγορηματικά ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας οδηγεί ταυτόχρονα και σε απολύσεις λέγοντας:

«Πράγματι το δεύτερο μνημόνιο μιλούσε για μείωση προσωπικού. Δεν μιλούσε για απολύσεις αλλά για αναγκαστική μείωση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015. Είχε ρητά τη φράση ότι έπρεπε να μπουν σε εφεδρεία και όχι σε διαθεσιμότητα, μέχρι τέλος του 2012, 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις. Είμαστε στο τέλος του 2012. Είδατε καμία αναγκαστική αποχώρηση; Παραμονές Χριστουγέννων θα θέσουμε σε αναγκαστική αποχώρηση, απόλυση 15000 υπαλλήλους;».

» Όχι μόνο δεν ενεργήσαμε για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους αλλά αντίθετα πήραμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του, με τρόπο, όμως, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό».

» Το τρίτο μνημόνιο δεν αναφέρει τίποτα για 15.000 απολύσεις. Η μόνη υποχρέωση που έχω αναλάβει είναι να μπουν σε διαθεσιμότητα 2.000 υπάλληλοι με σκοπό την μετάταξη τους και σύμφωνα με τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό όχι μόνο το σεβαστήκαμε, αλλά και το εγγυηθήκαμε με ρητό τρόπο. Όλες οι μετατάξεις θα γίνουν μετά από αξιολόγηση των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων και μέσω ΑΣΕΠ.

» Ήδη έχουμε καταγράψει τις ανάγκες, τις αξιολογούμε, οι μετακινήσεις θα γίνουν με ταχύτητα, με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, με μοριοδότηση και αξιολόγηση και σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν δηλώσει οι υπηρεσίες».

Ο κ. Μανιτάκης δήλωσε υπερήφανος που είναι μέλος και στηρίζει μια κυβέρνηση που εκπροσωπείται από τρία κόμματα, χαρακτηρίζοντας την ως την μεγαλύτερη θεσμική επιτυχία της μεταπολίτευσης. Είναι μια κατάκτηση ελπιδοφόρα εγγύηση για το μέλλον. Είμαι περήφανος που συμμετέχω σε μια κυβέρνηση τριών κομμάτων που συνεννοούνται για το κοινό καλό, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη σχετικά με την απόφαση του διοικητικού εφετείου για 500 υπαλλήλους στο ΙΚΑ, ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε ότι αρμόδιο για το χειρισμό του θέματος είναι το υπουργείο Εργασίας, το οποίο, όπως είπε, προετοιμάζεται για να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα.

«Η απόφαση του διοικητικού εφετείου είναι άμεσα εφαρμοστέα. Δεν επιδέχεται παρέμβαση ούτε μπορεί κανείς να την αναστείλει, δυστυχώς. Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι η έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρμόδιο για το θέμα είναι το Υπουργείο Εργασίας και, από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, ετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να γίνει το καλύτερο δυνατό, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας και να οριστεί το γρηγορότερο η

δικάσιμος», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για ένα σκληρό και βάρβαρο μέτρο που συνθλίβει, όπως είπε, ό,τι κοινωνικό κράτος έχει απομείνει.

Η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις, χωρίς να έχει γίνει καμία σοβαρή μελέτη και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά την συζήτηση των άρθρων.

Για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές της χώρας, μίλησε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων, ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ισοπεδώνει την κοινωνία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ