2013-01-07 09:54:25
Φωτογραφία για Καταθέτουν Διώτης και Καπελέρης
Ωρα... μηδέν για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς από σήμερα και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν καταθέσει τις εξηγήσεις τους με την ιδιότητα των υπόπτων, στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι συγγενείς του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου... καθώς επίσης και τέσσερις συνεργάτες του γραφείου του, όπως και οι πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, οι οποίοι έχουν κληθεί για μεθαύριο Τετάρτη.

Σε πρώτο πλάνο ως ύποπτοι βρίσκονται η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου-Σικιαρίδη, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης, καθώς και ο σύζυγος της άλλης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου Ανδρέας Ρωσώνης, οι οποίοι ζήτησαν προθεσμία την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να μελετήσουν τη δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε κακουργήματα ερευνώνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τα ξαδέλφια του πρώην υπουργού Οικονομικών και είναι: φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή εγγράφων, ηθική αυτουργία σε αλλοίωση εγγράφου, αλλά και ενδεχόμενη ηθική αυτουργία σε υπόθαλψη εγκληματία σχετικά με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


Εξέταση

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους θα έπρεπε να ελεγχθεί, αν έχει διαπραχθεί και το αδίκημα της απιστίας, αφού ο πρώην υπουργός ήταν αρμόδιος για την έλευση εσόδων στο Δημόσιο Ταμείο με τον έλεγχο των φοροφυγάδων. Τις προηγούμενες ημέρες οι δύο εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος είχαν ρίξει το βάρος των ερευνών τους στην εξέταση μαρτύρων που θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην υπόθεση και να φωτίσουν το πώς σβήστηκαν τα τρία ηλεκτρονικά αρχεία που? πρόδωσαν τον πρώην υπουργό.

Ετσι εξετάστηκαν δύο μάρτυρες-στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ρωτήθηκαν και απάντησαν σχετικά με την πορεία της λίστας, από τη στιγμή που έφτασε στο ελληνικό υπουργείο, καθώς και για το ποιοι ενδεχομένως συμμετείχαν στην αλλοίωση των αρχείων.

Οι συγγενείς του πρώην υπουργού, οι οποίοι αναμένεται -κατά πληροφορίες- να προσέλθουν μέσα στην εβδομάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονταν στη νέα λίστα Λαγκάρντ που έφτασε από το Παρίσι την προπερασμένη βδομάδα, ενώ είχαν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα, η οποία είχε φτάσει στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου από το 2010.

Από όσα αποκαλύφτηκαν, φέρονται ότι είναι οι δικαιούχοι του λογαριασμού, με καταθέσεις 1.222.000 ευρώ, τα στοιχεία του οποίου είχαν απαλειφθεί από την αλλοιωμένη λίστα, η οποία παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη τον περασμένο Οκτώβριο.

Μεταξύ άλλων, τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου ελέγχονται για το εάν είχαν δηλώσει και είχαν φορολογηθεί για τα χρήματα που είχαν στον επίμαχο λογαριασμό, καθώς επίσης και εάν -εκτός από κίνητρο- είχαν ενδεχομένως βαθμό συμμετοχής στην αλλοίωση της λίστας που τους αφορά.

Η ίδια η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, μετά την παραίτησή της από τη θέση της στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), υποστήριξε ότι τα χρήματα στον καταθετικό λογαριασμό που διατηρεί στην HSBC είναι νόμιμη περιουσία δικής της και του συζύγου της.

Γ. ΔΙΩΤΗΣ:

Αγνοώ ποιος αλλοίωσε τη λίστα

Την άγνοιά του σχετικά με το πρόσωπο που θα μπορούσε να έχει αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Διώτης, σε δηλώσεις του στο Vima.gr, εμμένοντας στις απόψεις που έχει καταθέσει σε πρόσφατη γραπτή ανακοίνωση. Η Ιπποκράτους έχει αφήσει αιχμές κατά του Γ. Διώτη, υπονοώντας ότι αποτέλεσε την πηγή διαρροής της λίστας Λαγκάρντ στο περιοδικό «Hot Doc», ενώ υποστηρίζει ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε λάβει εντολή διερεύνησης των στοιχείων της λίστας -την οποία δεν πραγματοποίησε- από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος του παρέδωσε τα δεδομένα των Ελλήνων καταθετών σε τράπεζα του εξωτερικού. Από την πλευρά του ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός έχει επιρρίψει ευθύνες για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ στους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι δεν ελέγχθηκε ποτέ από τους πολιτικούς του προϊσταμένους για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα και πως κατηγορείται τώρα με στόχο «να δικαιολογήσουν δικές τους παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες».

Ο κ. Διώτης έχει επίσης δηλώσει ότι δεν ήταν αυτός ο υπαίτιος για τη διαρροή της λίστας Λαγκάρντ στο περιοδικό «Hot Doc» και έχει εξαπολύσει πυρά εναντίον του Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέροντας ότι παρέλαβε από τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ «με εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο τρόπο» και έχει επισημάνει ότι θα έπρεπε να λάβει πολιτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των στοιχείων, καθώς χαρακτηρίζει τα δεδομένα ως «παράνομο αποδεικτικό μέσο».

EΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Στο μικροσκόπιο οι 2.062 καταθέτες της λίστας

Ανοιχτό παραμένει για τους δύο εισαγγελείς το κεφάλαιο του φορολογικού ελέγχου για τους 2.062 καταθέτες στην τράπεζα HSBC, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη νέα λίστα Λαγκάρντ.

Οπως έχει προκύψει από τους μέχρι τώρα ελέγχους της Γενικής Περιφερειακής Διοίκησης, από τους 2.062 καταθέτες που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ, περίπου 1.000 από αυτούς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που αναγράφονται.

Πρόκειται για μεγαλοκαταθέτες που, όπως φαίνεται, δεν ελέγχθηκαν όταν έβγαλαν τα ποσά στο εξωτερικό, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι Αρχές, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν όλοι αυτοί προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς με την ιδιότητα των υπόπτων.

Μέχρι τώρα οι πληροφορίες μιλάνε για εκτεταμένη φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ, καθώς προκύπτει ότι για αρκετούς μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ δεν δικαιολογούνται τα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους, με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται ότι ουδέποτε κινήθηκε διαδικασία για τον φορολογικό τους έλεγχο.

Για τον λόγο αυτόν εκτιμάται ότι, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των Αρχών, δεν αποκλείεται να βρεθούν ποινικά ελεγχόμενοι όχι μόνο οι μεγαλοκαταθέτες που απέκρυψαν χρηματικά ποσά, αλλά και εκείνοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν κίνησαν τη διαδικασία για τον φορολογικό τους έλεγχο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ