2013-01-08 22:59:46
Φωτογραφία για Τα βρίσκουν Οτσαλάν-Τουρκία για το Κουρδικό!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Μερικά χρόνια πριν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και του ηγέτη του PKK, Abdullah Öcalan,  ήταν αδιανόητες. Όπως όμως αναμεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη αντίστοιχο σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal, οι δύο πλευρές όχι μόνο διαπραγματεύονται αλλά κατέληξαν και σε συμφωνία για έναν οδικό χάρτη με σκοπό την επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, αναμένεται το απαγορευμένο εργατικό κουρδικό κόμμα να συμβάλλει στον αφοπλισμό των εξεγειρόμενων Κούρδων. Ως αντάλλαγμα,  η Τουρκία υπόσχεται την παραχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ χιλιάδες Κούρδοι που κρατούνται κατηγορούμενοι για τη συνεργασία τους με τον PKK, θα αφεθούν και πάλι ελεύθεροι.

Έως τώρα οι επίσημες αρχές δεν επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ, αν και η εφημερίδα Radikal θεωρείται ιδιαίτερα ενημερωμένη γύρω από τα κουρδοτουρκικά θέματα.


Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Έως τώρα ο PKK αξιολογούνταν τόσο από την Τουρκία, όσο και από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρομοκρατική οργάνωση.

Θυμίζουμε ότι ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας έχει κοστίσει τη ζωή από το 1984 σε 40.000 ανθρώπους και πολλοί στην Τουρκία θεωρούν τον Öcalan υπεύθυνο για αυτή την αιματοχυσία. Το 1999 καταδικάσθηκε, μετά από τη γνωστή ανάμειξη της Ελλάδας στη σύλληψή του, σε θάνατο και το 2002 η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο Öcalan ίδρυσε τον ΡΚΚ το 1974 με σκοπό την διεκδίκηση της πολιτικής αυτονομίας των Κούρδων που ζουν στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο νυν οδικός χάρτης προβλέπει ειδικότερα την αποχώρηση των αναρτών του ΡΚΚ από τα τουρκικά εδάφη και την εκεχειρία. Περαιτέρω συνομιλίες αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο προς την κατάθεση των όπλων από την μεριά των εξεγερμένων.

Εκτός από την απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων θα προωθηθούν ως αντάλλαγμα σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν νομικά τη θέση των Κούρδων στην Τουρκία. Π.χ. θα υιοθετηθεί ένας εθνικά ουδέτερος ορισμός της έννοιας «υπηκοότητα», σύμφωνα με τον οποίο σε αυτήν δεν θα υπάγονται μόνο «Τούρκοι πολίτες», αλλά «πολίτες της Τουρκίας». Επιπλέον, θα αρθούν εμπόδια για την διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας.

Ο ρόλος του Öcalan θα είναι να συντάξει επιστολές που θα περιέχουν το όραμά του με αποδέκτη τα φιλοκουρδικά κοινοβουλευτικά κόμματα, το τουρκικό κοινό και τους Κούρδους στρατιωτικούς στο Βόρειο Ιράκ, όπου έχουν την έδρα τους πολλοί αντάρτες. Στο όραμα αυτό δεν περιλαμβάνονται πλέον παλαιότερες έννοιες όπως «ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν», «μια Ομοσπονδία» ή «μια δημοκρατική αυτονομία». Για την προσωπική τύχη του ηγέτη του ΡΚΚ που κρατείται σε φυλακές σε νησί κοντά στην Κωνσταντινούπολη, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Η τουρκική κυβέρνηση ως τώρα πάντως, απέκλειε ρητά το ενδεχόμενο απελευθέρωσής του, έστω και με την μορφή κατ’ οίκον κράτησης.

Παρά τις διαπραγματεύσεις δεν έλειψαν και σήμερα τα βίαια επεισόδια, στα πλαίσια των οποίων σκοτώθηκαν 14 αντάρτες του ΡΚΚ και ένας Τούρκος στρατιώτης.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ