2013-01-10 16:53:04
Φωτογραφία για Καρκινοπαθείς Λέσβου: χτύπημα Θεού και ανθρώπου...
Η κατάργηση ουσιαστικά του ογκολογικού αιματολογικού τμήματος του Βοστανείου, καθώς δεν αναφέρεται στο νέο οργανισμό του Νοσοκομείου που δημοσιεύθηκε στο... ΦΕΚ παραμονή Πρωτοχρονιάς, αποδεικνύει άγνοια, αφέλεια ή σκοπιμότητα;

Η τοπική κοινωνία αναμένει την έμπρακτη ουσιαστική στάση και συμπαράσταση των πολιτικών της παραγόντων.

Πλήγμα για τους καρκινοπαθείς του νησιού

Μ ένα πεπαλαιωμένο οργανισμό λειτουργούσε το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης εδώ και μια 20ετία. Τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε αιχμή του δόρατος, προκειμένου να υπάρξει αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμός, με βάση τα νέα δεδομένα, τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών μας.

Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο, είχε ζητήσει από τη Διοίκηση του Βοστανείου την κατάθεση πρότασης, όπερ και έγινε. Ύστερα από διαβουλεύσεις διοίκησης, συλλόγων, εργαζομένων, υπηρεσιών, διαμορφώθηκε η πρόταση.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, το κράτος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη θέση και τις ανάγκες του Νοσοκομείου μας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.


ΣΕ ΙΣΧΥ

Ο νέος οργανισμός δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την τελευταία ημέρα του χρόνου και τίθεται άμεσα σε ισχύ. Τα δεδομένα βάσει του νεοψηφισθέντος οργανισμού, γυρίζουν το Νοσοκομείο μας στη δεκαετία του 1970. Η κατάσταση γίνεται αποπνικτική και η δυσλειτουργία του σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται δεδομένη. Και πώς να μην είναι άλλωστε, αφού:

- Συγχωνεύονται οι δύο παθολογικές και η πνευμονολογική κλινική σε μία τεράστια παθολογική κλινική 65 κλινών.

- Συγχωνεύονται οι δύο χειρουργικές κλινικές και η ουρολογική σε μία τεράστια χειρουργική κλινική 55 κλινών.

- Συγχωνεύεται η ΩΡΛ, η οφθαλμολογική και η νευροχειρουργική κλινική και δημιουργείται μία ανομοιογενής επιστημονικά κλινική χωρίς να υπάρχει καν χωροταξική συνάφεια: η νευροχειρουργική βρίσκεται στον 3ο όροφο, οι ΩΡΛ/Οφθαλμολογική στον 2ο όροφο.

- Συγχωνεύονται τμήματα του εργαστηριακού τομέα: Το μικροβιολογικό με το βιοχημικό, η αιμοδοσία με το αιματολογικό, το παθολογοανατομικό με το κυτταρολογικό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εργαστηρίων.

Οι συγχωνευμένες κλινικές (Β παθολογική, Α χειρουργική, ουρολογική, οφθαλμολογική, νευροχειρουργική, πνευμονολογική) ουσιαστικά καταργούνται, αφού σταματά η αυτόνομη λειτουργία τους.

ΑΠΩΝ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι τμήματα που λειτουργούν και είναι απαραίτητα για την περίθαλψη του πληθυσμού δεν αναφέρονται καν στον οργανισμό. Και ο λόγος για ογκολογικό- αιματολογικό!

Για τη νευροχειρουργική κλινική δεν εξασφαλίζεται η στελέχωσή της και προβλέπεται μόνο ένας νευροχειρουργός.

Η είδηση για την κατάργηση ουσιαστικά του ογκολογικού αιματολογικού τμήματος (δεδομένου ότι δεν αναφέρεται στο νυν οργανισμό), προκάλεσε αναστάτωση στους εργαζομένους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κυρίως, όμως, στους πάσχοντες από τις διάφορες μορφές καρκίνου που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου.

Αν τελικά δεν μπορέσει ν αναστραφεί το κλίμα και να επιτευχθεί το ζητούμενο και το πλέον αυτονόητο, που είναι η ύπαρξη και λειτουργία του ογκολογικού αιματολογικού του Βοστανείου, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι συνέπειες θα προκύψουν, τι ταλαιπωρία και τι οικονομική αφαίμαξη θα υποστούν οι οικογένειες των πασχόντων και οι ίδιοι φυσικά.

ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Η καθημερινότητα και ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται σε ημερήσια βάση στο τμήμα αυτό, αποδεικνύει το διαρκώς διογκούμενο μέγεθος του προβλήματος. Ο ένας γιατρός που είναι μόνιμος Επιμελητής Β΄ με την ειδικότητα του παθολόγου ογκολόγου Ηλ. Νικολαΐδης, παρουσιάζει με μελανά χρώματα και με εμφανή ανησυχία τα μελλούμενα, για την όλη κατάσταση: «Στα 3,5 χρόνια που υπηρετώ, ο όγκος των ασθενών που υπόκεινται σε ενδοφλέβια χημειοθεραπεία είναι 250 άτομα. Άλλα 150 εξυπηρετούνται από τον αιματολόγο Δ. Γώγο, ενώ συνολικά υπολογίζονται γύρω στα 500 άτομα που χρήζουν παρακολούθησης, εξετάσεις ή 3μηνη και 6μηνη θεραπεία.

Αναλυτικότερα, ενδοφλέβια θεραπεία χορηγείται σε 15 - 18 άτομα ημερησίως και σε 12 -15 γίνεται εξωτερική παρακολούθηση περίθαλψη. Συνολικά, δηλαδή, εξυπηρετούνται 30 άτομα κάθε μέρα. Ο χώρος, ο οποίος μας έχει παραχωρηθεί, είναι καλός συνεχίζει ο Ηλ. Νικολαΐδης- και βρίσκεται στο παλιό χειρουργικό. Αποτελείται από δύο θαλάμους, 10 κρεβάτια και 10 ειδικές πολυθρόνες για ενδοφλέβια θεραπεία και καλύπτονται ικανοποιητικά οι ανάγκες των ασθενών μας. Δυστυχώς, ο όγκος των ανθρώπων που χρήζουν τη βοήθειά μας διαρκώς μεγαλώνει. Και για το λόγο αυτό, προσλήφθηκε και ιδιώτης γιατρός παθολόγος με σύμβαση έργου (με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών). Τις υπηρεσίες τους, στο ανύπαρκτο στα χαρτιά τμήμα, προσφέρουν ακόμα 4 νοσηλεύτριες και 1 τραυματιοφορέας. Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν ζητάμε τίποτα καινούργιο, ούτε χρήματα, ούτε άλλο χώρο, ούτε νοσηλευτές. Μπορεί να λειτουργούμε στο κόκκινο, αλλά λειτουργούμε καλά. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, να περάσει στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου μας το ογκολογικό αιματολογικό. Δεν είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο νησί, με τόσο πληθυσμό, όλες τις εποχές του έτους, να στερείται ενός τέτοιου τμήματος.

Το καλοκαίρι μάλιστα, ο πληθυσμός αυξάνει κατά 30%. Φέτος παρείχαμε θεραπείες και σε ανθρώπους του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τη Νορβηγία, που έρχονται κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν στο σπουδαστικό κέντρο στο Μετόχι των Αγ. Αναργύρων στη Μονή Λειμώνος, κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με τους Νορβηγούς θεράποντες ιατρούς τους. Μάλιστα, μας προτάθηκε και συνεργασία για τη φροντίδα των ασθενών τους, όταν έρχονται στο νησί τους θερινούς μήνες.

Οι συνέπειες από την κατάργηση του τμήματος, θα έχουν φοβερές επιπτώσεις. Με την παρούσα οικονομική κατάσταση, ποιος από αυτούς τους ασθενείς θα μπορεί να μετακινείται κάθε εβδομάδα στην Αθήνα ή και σε άλλα αστικά κέντρα, για τη θεραπεία του; Γιατί εκτός από την ταλαιπωρία του ασθενούς και των συγγενών, είναι και το οικονομικό».

Και καταλήγει ο γιατρός σε ένα ερώτημα, απάνθρωπο μεν, ρεαλιστικό δε:

«Αναρωτιέται κανείς αν αυτές οι ελλείψεις ή παραλήψεις, γίνονται από αφέλεια, άγνοια ή εκ του πονηρού καθώς μόνο 1 στους 5 θ αντέξει».

Στο ερώτημα αυτό, μόνο οι εμπνευστές των αποφάσεων και οι συντάκτες τους κυρίως οι εντολείς μπορούν να δώσουν απάντηση, χωρίς φυσικά να ενδιαφερθούν και να λυγίσουν μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, την ανέχεια, τη δυστυχία και χωρίς ν αντιλαμβάνονται τι θα πει να ζεις αποκομμένος από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Μόνο εκείνοι που σκέφτονται την περιστολή δαπανών με κάθε κόστος και υπολογίζουν στα έσοδα, στηριζόμενοι στη ζωή και το θάνατο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ

Ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας, αισθάνονται τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου, βλέποντας πώς αντιμετωπίζονται από το κράτος. Ξεγραμμένοι από το κράτος πρόνοιας, διαγεγραμμένοι ουσιαστικά από τις λίστες των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Αφημένοι στο έλεος το Θεού, χωρίς να τους δίνεται η ελπίδα για τα στοιχειώδη. Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαριάνθη Χατζηκυριάκου, επισημαίνει: «Και φυσικά αυτή η «εκούσια» για μας «παράληψη», μας εξοργίζει, αλλά παράλληλα μας χαλυβδώνει. Δεν θ αφήσουμε να παγιωθεί με τη μορφή που έχει ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου μας και μια ωραία πρωία να πουν τόσο σε μας, όσο και στους εργαζομένους του τμήματος που μας προσφέρουν τα μέγιστα, τόσο από ιατρικής απόψεως, όσο και από ψυχολογικής, ότι δεν υφίσταται τίποτα και δεν καλύπτεται κανένα έξοδο ή δαπάνη. Θ αγωνιστούμε.

Εξάλλου, εδώ θα δούμε και τους βουλευτές και πολιτευτές μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τουλάχιστον τούτη τη φορά θα σταθούν στο πλάι μας όχι ως ομάδα πασχόντων, αλλά ως Λέσβιους και θ αγωνιστούν για το αυτονόητο».

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Στρ. Κλεάνθης, με δυσαρέσκεια τόνισε: «Δεν ελήφθη υπόψη η πρότασή μας. Ζητήσαμε ένα πιο λειτουργικό και ευέλικτο οργανόγραμμα και, όμως, μας απαξίωσαν. Ούτε το ογκολογικό συμπεριλήφθηκε στο παθολογικό, ούτε υπάρχει το ιατροπαιδαγωγικό, ούτε προβλέπονται θέσεις γιατρών (γενικής ιατρικής) στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ενώ δίνεται έμφαση στην κατηγορία νοσηλευτικής ΠΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην πλήρωση ορισμένων θέσεων που έχουν χηρέψει. Ελπίζουμε ότι ακόμα τίποτα δεν θα χαθεί και με συντονισμένες προσπάθειες θα καταφέρουμε αυτά που θέλουμε».

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο εκτελών χρέη Διοικητού Χρ. Θεοδώρου, διευκρίνισε ότι το θέμα θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τετάρτης, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις. Επίσης, σήμερα στις 12:30 θα γίνει Γενική Συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν το Βοστάνειο των επόμενων ετών ως «ένα μικρό υποβαθμισμένο Νοσοκομείο με λίγους γιατρούς και νοσηλευτές, που δεν θ ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες του τόπου».

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

lesvosnews.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ