2013-01-11 13:02:03
Φωτογραφία για Eldorado: Επενδύει 235 εκατ. ευρώ στον ελληνικό χρυσό
του Δημήτρη Δελεβέγκου 

Ποσό της τάξης των 310 εκατ. δολαρίων ή 234,8 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει το 2013 ο καναδικός εξορυκτικός όμιλος Eldorado Gold Corporation που δραστηριοποιείται στην... εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή του ορυκτού πλούτου στη Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, το επενδυτικό πρόγραμμα του πολυεθνικού ομίλου-υλοποιείται μέσω της θυγατρικής Ελληνικός Χρυσός- βρίσκεται αντιμέτωπο με αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας στη Β.Α. Χαλκιδική που υποστηρίζει ότι η εξορυκτική δραστηριότητα θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον.

843 ουγκιές χρυσού

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, η Eldorado παρήγε το 2012 από το μεταλλείο στην Ολυμπιάδα 843 ουγκιές χρυσού, ενώ το μεταλλείο στο Στρατώνι «έβγαλε» συνολικά 50.680 τόνους συμπυκνώματος μολύβδου και ψευδάργυρου.

Την περασμένη χρονιά, η εισηγμένη, της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Καναδά και της Νέας Υόρκης, πούλησε (από το σύνολο των διεθνών δραστηριοτήτων της) 53.037 τόνους συμπυκνώματος μολύβδου και ψευδάργυρου.


Το 2012 η Eldorado παρήγε συνολικά 659.369 ουγκιές χρυσού με κόστος 370 ευρώ ανά ουγκια, ενώ η ρευστότητα του πολυεθνικού ομίλου ανήλθε στο τέλος της περασμένης χρονιάς στα 613 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα δημοσιοποιημένα οικονομικά μεγέθη.

«Ρίχνει» 235 εκατ.

Το επενδυτικό πλάνο της Eldorado περιλαμβάνει το 2013 την υλοποίηση κεφαλαιουχικών δαπανών ύψους:

-53,1 εκατ. ευρώ στην Ολυμπιάδα, το μικρό χωριό της Χαλκιδικής που φιλοξενεί το πιο «προχωρημένο» εξορυκτικά μεταλλείο του καναδικού ομίλου. Από εκεί προβλέπεται να προέλθουν 35.000-40.000 ουγκιές χρυσού με κόστος 591-606 ευρώ / ουγκιά.

-3,8 εκατ. ευρώ στο Στρατώνι του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, από όπου θα παραχθούν 35.000-40.000 τόνοι μολύβδου και ψευδαργύρου με κόστος 428-523 ευρώ / τόνο.

-100 εκατ. ευρω στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα οποία θα δαπανηθούν στην κατασκευή της εκεί μονάδας, την υλοποίηση προκαταρκτικών εργασιών και την υλοποίηση φράγματος.

-60,5 εκατ. ευρώ στο Πέραμα Έβρου. Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, που θα δώσει τη σειρά της στην έναρξη των κατασκευστικών εργασιών αναμένεται φέτος. Συνολικά, στο Πέραμα η Eldorado Gold Corp. θα επενδύσει συνολικά 167 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών.

-17,4 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση εξερευνητικών εργασιών στο ελληνικό υπέδαφος. Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στις εξορυκτικές δαπανές, μεταξύ των χωρών, όπου δραστηριοποιείται η Eldorado. Ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία, η Τουρκία και η Ρουμανία.

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Eldorado Gold Corp., για την εξορυκτική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα και στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών θα εξαντληθούν οι προβλεπόμενες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Ωστόσο, η εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη δεν επαρκεί να πείσει τμήμα της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής που επιδιώκει την ακύρωση της επένδυσης που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού αξίας άνω των 14 δισ. ευρώ.

Βασικός πυλώνας της επιχειρηματολογίας των πολέμιων της επένδυσης είναι το τίμημα στο οποίο περιήλθαν τα μεταλλεία της Β. Ελλάδας στην Ελληνικός Χρυσός.

Αλλά και η καταστροφή του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, παρότι από το σύνολο της έκτασης θα υλοτομηθεί μόνον το 0,02% αυτής, το οποίο αργότερα θα αποκατασταθεί, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Από την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της επένδυσης (έχουν συστήσει την Πρωτοβουλία πολιτών Δήμου Αριστοτέλη) σημειώνουν ότι το project χρυσού θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης στην χειμαζόμενη από την κρίση περιοχή.

Και διερωτώνται γιατί όσοι σηκώνουν «μαύρες» σημαίες δεν πράττουν το ίδιο για την παράνομη υλοτομία που χτυπάει «κόκκινο» στη Β. Ελλάδα, όπως και για τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που έκαναν στάχτη 50.000 στρέμματα στο Άγιο Όρος και την Ουρανούπολη.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ