2013-01-12 15:13:19
Φωτογραφία για Όταν γιατροί&μηχανικοί φέρονται χουλιγκανικά,τι περιμένουμε από μετανάστες;
Οι συνεχείς εισβολές επικίνδυνων κακοποιών σε σπίτια νοικοκυραίων ανθρώπων, που τους κατατρομοκρατούν, τους ληστεύουν και συχνά τους κακοποιούν και τους δολοφονούν, αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο, άκρως απειλητικό όχι μόνον για την εμβρόντητη ελληνική κοινωνία αλλά για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτά που συμβαίνουν εσχάτως στην χώρα μας, με αποκορύφωμα τις φρικιαστικές επιθέσεις αλλοδαπών κακοποιών εναντίον οικογενειών στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας ή τη δολοφονία των δύο ηλικιωμένων γυναικών σε χωριό της Ξάνθης ή τη δολοφονία και το βιασμό της γυναίκας στη Ξάνθη, μόνον τυχαία δεν είναι. Και σε αυτή την πραγματικότητα συντελεί, δυστυχώς, η ανεπάρκεια κάποιων μηχανισμών του κράτους, όπως αυτοί που επέτρεψαν στους ληστές των Φαρσάλων να απελευθερωθούν, μολονότι είχαν συλληφθεί, διότι πέρασε η προθεσμία προφυλάκισης τους.

Είναι η κορύφωση ενός κύματος εγκληματικότητας, που συνδυάζει, κακά τα ψέματα, την οικονομική κρίση με την παρουσία στη χώρα μας, πολύ μεγάλου αριθμού εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών. Αλλά, πάνω από όλα, είναι δείγμα μιάς οδυνηρής πραγματικότητας, που στο όνομα της δήθεν δημοκρατικότητας κάποιων μικρών μειοψηφιών, που επί σειράν ετών επέβαλαν με το θράσος τους την άποψή τους, κατάντησε κυρίαρχη τάση σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα είναι η βαθιά περιφρόνηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας προς τους νόμους και τους θεσμούς αλλά και προς την αστυνομία.

Η κυρίαρχη αριστερή αντίληψη, που εκφυλίστηκε από την δικαιολογημένη καχυποψία προς την αστυνομία άλλων δυσάρεστων εποχών, (όταν ο αστυνομικός ήταν όργανο επιβολής αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και συμπεριφορών), μετετράπη σε πλήρη απαξίωση της ΕΛΑΣ ως σώματος που επιβάλλει την τάξη και το νόμο, που αποτελούν προϋπόθεση για τη λειτουργία του δημοκρατικού Πολιτεύματος
. Δεν υπάρχουν δημοκρατία και ελευθερία χωρίς την ύπαρξη αστυνομίας, που μεριμνά για την εφαρμογή των νόμων.

Ασφαλώς στις περιπτώσεις αστυνομικής θηριωδίας και αυθαιρεσίας η κοινωνία πρέπει να αντιδρά, όπως σωστά αντέδρασε στην περίπτωση της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Αλλά άλλο, όμως, αυτό κι άλλο η πλήρης απαξίωση των αστυνομικών και της λειτουργίας τους.

Όταν μια κοινωνία θεωρεί ότι «οι μπάτσοι είναι γουρούνια και δολοφόνοι», κι αυτή η άποψη δεν είναι περιθωριακή αλλά φαίνεται ότι εκφράζει ακόμα και μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου, τότε υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης της Αστυνομίας και κατά συνέπεια λειτουργίας της. Όταν περιφρονείται η Αστυνομία είναι ευκολότερο σε ακραία εγκληματικά στοιχεία, όπως οι ληστές, που εν ψυχρώ δολοφόνησαν τους δύο νεαρούς ειδικούς φρουρούς, να προβούν σε τέτοιες απεχθείς πράξεις.

Συγχρόνως, καθίσταται προφανές ότι η κατάσταση εκφεύγει κάθε ελέγχου όταν η κοινωνία αρχίζει να δείχνει δείγματα περιφρόνησης της καθεστηκυίας τάξης και του νόμου. Όταν θεωρούμε ότι μπορούμε να περιφρονούμε τους νόμους, να μην πληρώνουμε διόδια, να μην δεχόμαστε νόμιμες αποφάσεις, να μην πληρώνουμε το εισιτήριο στο μετρό, να φοροδιαφεύγουμε, να διασπαθίζουμε το δημόσιο χρήμα με το επιχείρημα «δεν βαριέσαι όλοι το κάνουν», η εμπέδωση της λογικής του παραβιάζω το νόμο και δεν τον σέβομαι έχει ως ακραία μορφή της το έγκλημα, τη δολοφονία τη βία. Όταν γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί κλπ επιτίθενται κατά υπουργείων και συμπεριφέρονται ως χούλιγκανς γιατί θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, τότε τι πρέπει να πράξουν εξαθλιωμένοι λαθρομετανάστες, που δεν έχουν να φάνε; Θα σκοτώσουν. Κι αυτό έκαναν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είμαστε μια κοινωνία, που έχει εθιστεί στη βία.

Εμείς οι ίδιοι με τις συμπεριφορές μας ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου, και τώρα -σαν τους ναύτες του Οδυσσέα – κινδυνεύουμε να πνιγούμε από την τρομακτική θύελλα της εγκληματικότητας που πλήττει τη χώρα μας. Και θα συνεχίζει να μεγαλώνει, όσο η Πολιτεία κι η Κοινωνία από κοινού δεν αναλάβουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα με γενναίες αποφάσεις.

Γιάννης Λοβέρδος
aixmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ