2013-01-12 21:13:03
Φωτογραφία για Μετά από 30 χρόνια η αναδουλειά τον στέλνει... για καφέ
Είναι 53 χρονών και ποτέ στη ζωή του, τα τελευταία 30 χρόνια, δεν είχε πιει καφέ, στις 9.30 το πρωί, σε καφετέρια. Το τελευταίο όμως διάστημα, βρίσκεται σε «μόνιμη άδεια» και αυτό είναι κάτι που τον τρομάζει, και δε διστάζει να το πει ακόμα και σε έναν άγνωστο ρεπόρτερ!

Είναι που τη δεδομένη στιγμή, μάλλον, βρίσκεται σε αδιέξοδο και δε γνωρίζει πώς να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Και πώς να πάρεις κανείς μια απόφαση σε αυτό τον τόπο, αν δεν έχει και εμπιστοσύνη στο κράτος;

Αυτό αναρωτιέται ο κ. Γιώργος Φουντουλάκης και το λέει όσο πιο απλά μπορεί, στο MadeinCreta.

«Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό στη ζωή μου. Να μην έχω αντικείμενο εργασίας και να πίνω καφέ σε καφετέρια τέτοια ώρα... Δεν ξέρω πως θα το διαχειριστώ. Δε μου έχει τύχει ξανά… Διαρκώς σκέφτομαι "τι θα κάνω"; Να αλλάξω δουλειά; Να ψάξω για κάτι άλλο; Να κάνω υπομονή; Τι;

Δεν έχω και εμπιστοσύνη στο κράτος για να περιμένω να δω τι θα γίνει. Θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Είμαι 53 χρονών, είναι εύκολο να αλλάξεις δουλειά σε αυτήν την ηλικία; Εγώ δεν είμαι ανειδίκευτος εργάτης, έχω εξειδίκευση και δεν ξέρω να κάνω και κάτι άλλο».


Πολλά ερωτήματα έθεσε ο κ. Γιώργος και ποιος θα του τα απαντήσει. Πέρυσι, τέτοια ημέρα, η ζωή του ήταν εντελώς διαφορετική. Φορούσε τα ρούχα της δουλειάς και όχι τα «κανονικά», κρατούσε τα εργαλεία του στα χέρια. Ούτε το τηλέφωνο δεν προλάβαινε τα σηκώσει.

Η ημέρα του ξεκινούσε στις 7 το πρωί και τελείωνε στις 11 το βράδυ.

Τώρα κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και διακωμωδεί την όλη κατάσταση με το φίλο του, το ρολογά:

«Θα σου φέρω να μου φτιάξεις τα ρολόγια μου, και εγώ θα σου φτιάξω τον καυστήρα εντάξει»;

Γελάει ο φίλος. «Και που θα τον φτιάξεις; Θα έχει μέσα πετρέλαιο για να δουλέψει;»

Είναι συγκλονιστικό το πώς αυτή η απόφαση της εξομοίωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, άλλαξε στην κυριολεξία τις συνήθειες ενός ολόκληρου λαού!

Ο κ. Γιώργος είναι απλά ένα τυχαίο παράδειγμα καθώς επλήγη ακόμα ένας επαγγελματικός κλάδος, εξαιτίας μιας ή σειράς κυβερνητικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος έχει στη διάθεση του, φέτος, στα δέκα σπίτια «στοίχημα» αν έχουν ανάψει καλοριφέρ τα 2.

Η πτώση του ενδιαφέροντος για τη συντήρηση των καυστήρων αγγίζει το 80% όσον αφορά στις μονοκατοικίες ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κι άλλο στις πολυκατοικίες!

Στην επαρχία η χρήση του πετρελαίου μπορεί να έχει μειωθεί ακόμα και σε ποσοστό της τάξης του 95%. Όλοι άλλαξαν τους λέβητες και τους προσάρμοσαν για χρήση πυρήνας ή έχουν τα τζάκια - συμβατικά ή ενεργειακά.

Και για όλα αυτά ευθύνεται η αύξηση της τιμής του πετρελαίου που έγινε βίαια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.

«Οργώναμε την επαρχία και την πόλη. Είχαμε πολύ δουλειά και απασχολούσαμε και αρκετά άτομα. Δεν προλαβαίναμε μόνοι μας. Τώρα δουλεύω μόνος. Εκτός από συντήρηση κάναμε και τοποθέτηση λέβητα και σωμάτων».

«Αγορά σωμάτων και λέβητα; Αυτό δεν υπάρχει! Εμείς έχουμε στο μαγαζί από πέρυσι 10 λέβητες και δεν πουλήθηκε κανένας».

Το σωματείο αριθμεί, όπως είπε ο κ. Φουντουλάκης, περίπου 80 επαγγελματίες. Κανείς δεν έχει δουλειά ενώ το 50% χρωστάει το ΤΕΒΕ του.

«Οι στατιστικές για την ανεργία εμάς δε μας βάζουν μέσα. Δεν έχουμε δουλειά αλλά δε είμαστε και άνεργοι για το κράτος την εφορία τα ασφαλιστικά ταμεία».

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μακάρι να ήμουν αναρχικός!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μακάρι να ήμουν αναρχικός!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ