2013-01-15 16:26:04
Φωτογραφία για Το σημερινό στοίχημα που επιβάλλεται να κερδηθεί
Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων

Τότε, ἐκεῖ πού καθόμουν εἰς τό περιβόλι μου καί ἔτρωγα ψωμί, πονώντας ἀπό τίς πληγές, ὅπου ἔλαβα εἰς τόν ἀγώνα καί περισσότερο πονώντας διά τίς μέσα πληγές ὅπου δέχομαι ...διά τά σημερινά δεινά της Πατρίδος, ἦλθαν δύο ἐπιτήδειοι, ἄνθρωποι τῶν γραμμάτων, μισομαθεῖς καί ἄθρησκοι, καί μοῦ ξηγῶνται ἔτσι: «Πουλᾶς Ἑλλάδα, Μακρυγιάννη»;

«Ἀδελφοί, μέ ἀδικεῖτε. Ἑλλάδα δέν πουλάω, νοικοκυραῖγοι μου. Τέτοιον ἀγαθόν πολυτίμητον δέν ἔχω εἰς τήν πραμάτειάν μου. Μά καί νά τό’ χά, δέν τό’ δινα κανενός. Κι’ ἄν πουλιέται Ἑλλάδα, δέν ἀγοράζεται σήμερις, διότι κάνατε τόν κόσμον ἐσεῖς λογιώτατοι, νά μήν θέλει νά ἀγοράσει κάτι τέτοιο».

Το στοίχημα, λοιπόν, σήμερα ονομάζεται ανάκαμψη του Ελληνισμού και απελευθέρωση των δυνατοτήτων της χώρας.

Το κέντρο βάρους της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός, ο οποίος αποτελεί και την κινητήριο δύναμη για την όποια πρωτοβουλία
. Η ελληνικότητα οφείλει να εκφράζεται ως επίκαιρη πρόταση ζωής και ενεργή πολιτιστική παρουσία στην διεθνή κοινότητα. Η πανανθρώπινη εμβέλεια του Ελληνισμού, του δίνει την δυνατότητα να αντιτάξει στην παγκοσμιοποίηση την οικουμενικότητα, με λέξεις όπως ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία που είναι ταυτισμένες με την δια πυρός και σιδήρου πορείας μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα βοηθήσει και η ενεργοποίηση της Ορθοδοξίας, άσχετα εάν κάποιος πιστεύει ή όχι.

Ενώ άλλες χώρες μεθοδεύουν με πολυδάπανες επενδύσεις την διεθνή πολιτιστική προβολή τους, το ελληνικό παρελθόν μπορεί να λειτουργήσει σαν αφετηρία για μια δυναμική παρουσία του Ελληνισμού στα παγκόσμια δρώμενα. Αρκεί ο πολιτισμός μας να μην παρουσιάζεται αποκλειστικά ως χαρακτηριστικό γεωγραφικής καταγωγής και φολκλορικό καύχημα. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθούσε η μεθοδική ενεργοποίηση του απόδημου Ελληνισμού αλλά και η προσέγγιση ελληνογενών πληθυσμών, όπου αυτοί υπάρχουν.

Λόγω κρίσης μας έχουν μάθει όλοι. Αυτό μπορεί κάλλιστα να παρθεί ως ευκαιρία για να προβάλλουμε την φωνή του Ελληνισμού προς ενημέρωση της κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Εν συνεχεία και με το επιχείρημα της οικουμενικότητας του ελληνικού πνεύματος, θα αναπτύξουμε μια εξωτερική πολιτική ίσων αποστάσεων από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Εκτός των άλλων το επιτρέπουν οι συγκυρίες, μιας και η γεωπολιτική άνοδος Ρωσίας και Κίνας έχουν αναγκάσει την Δύση να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπίζει με ανοχή τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις τους.

Η Ελλάδα οφείλει, λοιπόν, να μιλάει με όλους, διατηρώντας παράλληλα την όποια θέση ήδη κατέχει στο διεθνές στερέωμα. Πολιτισμός και οικονομία θα βοηθήσουν σ’ αυτήν την νέα πορεία. Η σύσφιξη των επιχειρηματικών δεσμών μας και με μη δυτικές χώρες θα αποφέρει πολλά κέρδη.

Τέλος, εντός συνόρων, θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά που ακούγονται κατά καιρούς μόνο στα λόγια, δηλαδή η αναδιάρθρωση του Δημοσίου, η προώθηση νέων και ικανών ανθρώπων, οι οποίοι στην παρούσα φάση, αν και διαθέτουν πολλές περγαμηνές σπουδών, είναι άνεργοι καθώς και η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Σε περίπτωση που και στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν υπάρξει δραστική μείωση φόρων, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και δεν αποκλείεται, μέχρι και το 2014, να υπάρξει πραγματικός ξεσηκωμός του κόσμου.

Σ’ ένα κείμενο δεν μπορεί να χωρέσει κανείς επιμέρους λεπτομέρειες, αλλά θεωρώ ότι έγινε κατανοητός ο τρόπος, κατά τον οποίο πρέπει να κινηθεί το κράτος. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη μόρφωση αλλά αλλαγή νοοτροπίας.
pygmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ