2013-01-16 19:00:11
Φωτογραφία για Η… άγνωστη Κίνα
Οι πρώτες εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε ή διαβάζουμε τη λέξη Κίνα είναι η Απαγορευμένη Πόλη, η πλατεία Τιεν Αν Μεν και το Σινικό Τείχος. Οι πιο «ψαγμένοι» φίλοι των ταξιδιών μπορεί να ασχοληθούν και με την κοσμοπολίτικη Σαγκάη ή το εντυπωσιακό θέαμα των 6.000 πήλινων στρατιωτών στο Σιάν. Η Κίνα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Δεν θα μπορούσε να είναι μόνο αυτό μια χώρα που έχει έκταση παραπάνω απ’ όσο όλη η Ευρώπη μαζί και σ’ αυτήν κατοικεί ένας στους επτά ανθρώπους πάνω στη Γη.

Αυτό αποδεικνύεται και με αριθμούς: Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Forbes ο τουρισμός σε περιφερειακές πόλεις της Κίνας, χωρίς «παραδοσιακά» αξιοθέατα, αυξήθηκε κατά 48% την τελευταία διετία! Οσο το καθεστώς αποφασίζει να ανοίξει περιοχές που κάποτε θεωρούνταν απρόσιτες για τους δυτικούς τουρίστες τόσο μεγαλύτερη είναι και η ζήτηση. Σ’ αυτό συνηγορούν και οι πολύ καλύτερες τιμές που προσφέρονται, σε σχέση με τους γνωστούς προορισμούς. Ας δούμε τις πέντε πιο δημοφιλείς από τις «άγνωστες» πόλεις της Κίνας.


Wuhan (Βουχάν)

Πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής επαρχίας Χουμπέι, με 10 εκατομμύρια κατοίκους. Η πόλη θεωρείται ο πιο αρχαίος μεγάλος οικισμός σ’ όλη την Κίνα, με αδιάλειπτη παρουσία 3.500 χρόνων! Χτισμένη στις όχθες του μεγάλου ποταμού Γιανγκτσέ, παρά το μεγάλο πληθυσμό της διατηρεί μερικά πολύ ζωντανά και ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το μουσείο της πόλης είναι το μεγαλύτερο της χώρας με περισσότερα από 200.000 εκθέματα! Μόνο για να διαβάσει κανείς τις ταμπέλες κάτω απ’ αυτά χρειάζεται έναν μήνα. Επίσης στη Βουχάν υπάρχει το μοναδικό μουσείο των μικροσκοπικών δέντρων μπονσάι.

Nanjing (Ναντσίνγκ)

Χτισμένη κι αυτή πάνω στο Γιανγκτσέ, αλλά στο δέλτα του ποταμού, στο ανατολικό άκρο της χώρας και προς το κέντρο. Πρωτεύουσα της επαρχίας Τζιανγκτζού σήμερα, αλλά χρημάτισε πρωτεύουσα της κινέζικης αυτοκρατορίας επί αιώνες και θεωρείται μία από τις τέσσερις αρχαίες πρωτεύουσες. Οποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη δυναστεία των Μινγκ και να θαυμάσει την θαυμαστή αρχιτεκτονική, αλλά και τα μοναδικής ομορφιάς ονομαστά κινέζικα βάζα που φέρουν αυτό το όνομα, βρήκε τον προορισμό του. Το αυτοκρατορικό παλάτι των Μινγκ θεωρείται ομορφότερο κι απ’ αυτό του Πεκίνου. Ονομαστό είναι και το παραδοσιακό θέατρο Κουν, όπου παρουσιάζεται η πιο αρχαία μορφή κινέζικου θεάτρου.

Suzhou (Σουζού)

Η πρωτεύουσα του μεταξιού, του παραδοσιακού προϊόντος με το οποίο η Κίνα συνδέθηκε πρώτη φορά με την Ευρώπη τον 11ο αιώνα μ.Χ. Οι παραδοσιακοί κήποι της Σουζού είναι προστατευμένος χώρος από την UNESCO και θεωρούνται σπάνιας ομορφιάς. Λόγω της ρυμοτομίας της (είναι χτισμένη σε νησιά στο δέλτα του Γιανγκτσέ, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες και κανάλια) την αποκαλούν «Βενετία της Κίνας». Περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια οι κάτοικοί της, έδρα του μεγαλύτερου βιομηχανικού πάρκου στον κόσμο, στο οποίο η κυβέρνηση της Κίνας συνεργάζεται μ’ αυτή της Σιγκαπούρης.

Hangzhou (Χανγκζού)

Πρωτεύουσα της επαρχίας Ζετζιάνγκ, για τους κατοίκους της «επίγειος παράδεισος», αυτό είναι και το επίσημο… χαϊδευτικό της. Με πληθυσμό 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρείται από τις ομορφότερες πόλεις ολόκληρης της χώρας. Το καθεστώς σεβάστηκε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διατήρησε τον παραδοσιακό τρόπο ανέγερσης των κτισμάτων, ειδικά στην περιοχή του κέντρου της πόλης. Η περιοχή της Δυτικής Λίμνης είναι προστατευμένος χώρος της UNESCO. Ο ζωολογικός και ο βοτανικός κήπος της πόλης είναι από τους πιο διάσημους στην Κίνα

Chongqing (Τσονγκίνγκ)

Θέλετε ατμόσφαιρα σύγχρονης μεγαλούπολης στην κινέζικη επαρχία; Η Τσονκίνγκ είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη σ’ όλη τη χώρα. Ηδη έφτασε τα 28 εκατομμύρια κατοίκους, κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση να την… αποσπάσει διοικητικά από την επαρχία που ανήκε και να της δώσει το καθεστώς ιδιαίτερου δήμου, όπως κάνει με το Πεκίνο. Μπορείτε να απολαύσετε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ανακατεμένη με την παράδοση. Το μουσείο της πόλης είναι το μοναδικό στον κόσμο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Ο ζωολογικός κήπος είναι ο μοναδικός στον κόσμο που φιλοξενεί μαζί γιγαντιαίο πάντα, τίγρη της νότιας Κίνας και αφρικάνικο ελέφαντα.

Αργύρης Παγαρτάνης

http://www.flowmagazine.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ