2013-01-17 14:17:04
Φωτογραφία για H...μυστική συχνότητα 83
της Τατιάνας Κερασίδη

Συχνότητα που δεν καταγράφονται οι συνομιλίες χρησιμοποιείται από την ΕΛ.ΑΣ σε αρκετές περιπτώσεις επιβολής μέτρων τάξης και κυρίως στη δράση των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για την αποφυγή προβλημάτων από την πλευρά ευσυνείδητων αστυνομικών.

Με τη χρήση της συγκεκριμένης συχνότητας και εφόσον δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των συνομιλιών, κανένας αστυνομικός δε θα έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι πήρε εντολή από ανωτέρους του για την άσκηση υπέρμετρης βίας –αν συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο- και κανείς επικεφαλής αστυνομικής επιχείρησης δε θα μπορεί να προασπίσει εύκολα τον εαυτό του, σε περίπτωση που μερίδα υφισταμένων του δείξει ... «υπέρμετρο ζήλο» σε κάποιο επεισόδιο.

Παράλληλα, μεγάλη δυσκολία να βρουν το δίκιο τους θα αντιμετωπίσουν και οι πολίτες, στο ενδεχόμενο που πέσουν θύματα υπερβολικής βίας από αστυνομικούς «ράμπο».


«Πολλές φόρες δίνονται εντολές που δεν καταγράφονται με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να αποδείξουμε, εφόσον χρειαστεί, ότι έχουμε πάρει αυτή την εντολή ή δε θα μπορούμε αντίστοιχα να τη χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση τραυματισμού ενός αστυνομικού, ώστε να αποδείξουμε δικαστικώς ότι ήταν παράνομες οι διαταγές που λάβαμε.» δήλωσε στο Radio 1 Daniolipton o αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (ΕΑΥΑ), Δημήτριος Καραγιαννόπουλος.

Πρόκειται για τη συχνότητα 83, που χρησιμοποιείται από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (υπάγονται τα ΜΑΤ και τα ΥΜΕΤ). Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιαννόπουλος στο Radio 1 Daniolipton, η συγκεκριμένη συχνότητα υπάρχει εδώ και οχτώ χρόνια, αλλά από το 2008 χρησιμοποιείται σε επεισόδια και δίνονται εντολές σε αστυνομικές δυνάμεις για το που θα κινηθούν, χωρίς όμως οι διαταγές να καταγράφονται.

«Η ένωσή μας ανακίνησε το θέμα το 2011, όταν έστειλε έγγραφο στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, η οποία με τη σειρά της απάντησε πως το κανάλι χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ενδοεπικοινωνία και δε δίνονται διαταγές, πράγμα το οποίο επίσης δεν ισχύει!» τόνισε ο κ.Καραγιαννόπουλος.

Απασχόλησε τη Βουλή

Η «μυστική» συχνότητα 83 απασχόλησε και τη Βουλή, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Τσουκαλάς, σε επερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: « Για ποιο λόγο λειτουργεί η εν λόγω συχνότητα, η οποία μάλιστα δεν καταγράφει και δεν ισχύει για αυτή, ό,τι και για τις άλλες συχνότητες; Τι εξυπηρετεί η ύπαρξη και η λειτουργία αυτής; Πώς θα διαπιστωθεί, αν παραστεί ανάγκη, τι ακριβώς και πότε διαβιβάζεται η κάθε διαταγή και από ποιον; Πώς μπορεί να ξέρει κανείς τι εντολές δίνονται σε κάθε περίπτωση, εντολές οι οποίες εκτελούνται, αλλά ουδέποτε καταγράφονται, ενώ διαβιβάζονταν μέσα από το κανάλι 83;»

Στην απάντησή της η ΓΑΔΑ επιχείρησε να ρίξει το… «μπαλάκι» στους επικεφαλής των διμοιριών για τη χρήση της συχνότητας 83. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η ενεργοποίηση του καναλιού 83 δεν αφορά στο κέντρο. Στο συγκεκριμένο κανάλι όντως δεν ηχογραφούνται οι συνομιλίες, καθώς αποτελεί κανάλι ενδοεπικοινωνίας των ΥΜΕΤ. Τα ΜΑΤ έχουν άλλο κανάλι και οι άλλες υπηρεσίες άλλα. Σ' αυτό διαβιβάζουν οι διμοιρίτες παρότι εμείς τους λέμε να διαβιβάζουν στη συχνότητα των μέτρων για να διασφαλίζονται και αυτοί, ώστε κανείς αυθαίρετα να μην τους καταλογίσει υπερβάσεις ή ανυπακοή».

Η… μοναξιά των αστυνομικών

Στην αποξένωση των πολιτών από την αστυνομία, χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αναφέρθηκε ο κ. Καραγγιανόπουλος στο Radio 1 Daniolipton. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «αυτή τη στιγμή η κοινωνία βράζει, όπως και εμείς. Μας έχουν κόψει χρήματα από όλους και σε όλες σχεδόν τις διαδηλώσεις υπάρχουν κάποιοι, γνωστοί-άγνωστοι όπως τους αποκαλούν, που ουσιαστικά δρουν «προβοκατόρικα» απέναντι στις διαδηλώσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι. Πετάνε μολότοφ στους αστυνομικούς, προσπαθούν να δημιουργήσουν επεισόδια και πολλές φορές όταν γίνεται χρήση χημικών, παίρνει η μπάλα και τους υπόλοιπους εργαζόμενους», τόνισε.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει και την κατανόησή του για κάποιες αντιδράσεις υγιώς σκεπτόμενων πολιτών εξαιτίας αυτής της κατάστασης. «Με όλα αυτά που συμβαίνουν, είναι λογικό ότι αυτή τη στιγμή κάποιοι βλέπουν τα ΜΑΤ, σα να είναι απέναντι κατά κάποιο τρόπο στο λαό.», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΥΑ.

Τέλος, ο κ. Καραγιαννόπουλος υποστήριξε ότι εικόνες ανάλογες με αυτές της Αργεντινής το 2001 θα αντικρίζαμε σε περίπτωση που τα ΜΑΤ σε όλες τις επεισοδιακές διαδηλώσεις δεν μπορούσαν να κρατήσουν όλους αυτούς που ήθελαν να μπουν στη Βουλή. Όπως ανέφερε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά και 350 αστυνομικοί από διάφορα επεισόδια. «Όταν ένας αστυνομικός δουλεύει 20ώρες το 24ωρο και πολύ πιθανόν έχει δει το τραυματισμό κάποιου συναδέλφου του και όλα αυτά έπειτα από τις μειώσεις που έχει δεχτεί, ίσως και να υπερβάλλει. Αυτό έχει συμβεί ελάχιστες φορές, μεμονωμένα και έχουν ελεγχθεί και πειθαρχικά. Εξάλλου ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη αν θεωρεί πως υπάρχει παράβαση του καθήκοντος» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΥΑ.

danioliptes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ