2013-01-21 09:13:13
Φωτογραφία για Παράταση στο κυπριακό θρίλερ...
By  Peter Spiegel(Βρυξέλλες), Quentin Peel(Βερολίνο) 

Η καθυστερημένη, ήδη κατά πολύ, διάσωση της Κύπρου, θα αναβληθεί για δύο μήνες τουλάχιστον, εξαιτίας διαφωνιών για το πώς θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε επίπεδα που θα μπορεί να διαχειριστεί η "καταφορτωμένη" κυβέρνηση. 

Αν και οι φόβοι ότι η Κύπρος μπορεί να «μείνει» από ρευστό έχουν υποχωρήσει, αφότουπροσέγγισε αποθεματικά ρευστότητας που πριν δεν της επιτρεπόταν και η Ρωσία έδειξε προθυμία να δεχτεί παράταση στην αποπληρωμή δανείου 2,5 δισ. ευρώ, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η καθυστέρηση μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα σπρώξει την Λευκωσία στα όρια των δυνατοτήτων χρηματοδότησης κρατικών και τραπεζικών δραστηριοτήτων. 

Δημοσίως, οι ηγέτες της Κύπρου δηλώνουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην παρατεταμένη αναθεώρηση των κεφαλαικών αναγκών του κλονιζόμενου τραπεζικού κλάδου, που άρχισε τον Σεπτέμβριο ο επενδυτικός όμιλος Pimco. 


Ομως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολιάζουν ότι έχουν προκύψει βαθύτερα προβλήματα και εντός της τρόικα των διεθνών δανειστών. 

Το ΔΝΤ επιμένει να γίνει σημαντική μείωση χρέους για να συμφωνήσει να συμμετάσχει στο μνημόνιο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η Γερμανία δεν είναι ικανοποιημένη με όσα έχουν γίνει για να παταχθεί το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά η Γερμανίδα καγεκλάριος Α. Μέρκελ, δεν θεωρούν πλέον αξιόπιστο συνομιλητή, τον Κομμουνιστή πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

Εχουν αποφασίσει να περιμένουν μέχρι τις εκλογές του επόμενου μήνα, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο Νίκος Αναστασιάδης του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού, για να επιστρέψουν στις συνομιλίες. 

«Έχουμε ολοι βαρεθεί που ο Χριστόφιας δεν θέλει να αποδεχτεί την πραγματικότητα της κατάστασης», σχολίασε υψηλόβαθμος παράγοντας των συνομιλιών. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν για την αναβολή στην συνεδρίαση του eurogroupσήμερα, όπου οι αρμόδιοι για το μνημόνιο θα εξηγήσουν λεπτομερώς την κατάσταση. 

Το κρατικό χρέος της Κύπρου κινείται ήδη κοντά στο 90% του ΑΕΠ και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η διάσωση θα ανέλθει στα περίπου 16 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλασιάζοντας το δανειακό βάρος της Λευκωσίας και ανεβάζοντάς το στη δεύτερη χειρότερη θέση της ευρωζώνης μετά το ελληνικό. Περίπου 10 δισ. ευρώ από το σύνολο θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, που υπέστησαν τεράστιες ζημίες από την ελληνική κρίση χρέους, πέρσι. 

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα επίπεδα του χρέους είναι αφόρητα. Αν και το ταμείο είχε δώσει κάποια περιθώρια στην Αθήνα γιατί η κατάρρευση της Ελλάδας θα είχε επιπτώσει στο σύστημα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν θεωρούν ότι η Κύπρος φέρει συστημικό ρίσκο. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι που μετέχουν στις συνομιλίες πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να γίνει επαρκής ανακούφιση του χρέους χωρίς, είτε να γίνει αναδιοργάνωση του κυπριακού κρατικού χρέους –όπου οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δεσμευθεί να μην επαναλάβουν το ελληνικό χρεοστάσιο- είτε να επιβληθούν ζημίες σε όλους σχεδόν τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και στους κατόχους καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένα με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. 

Προσθέτως στο ΔΝΤ, αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων Γερμανία και Φινλανδία, πιέζουν σκληρά να γίνει δραστικό “bail-in”, δηλαδή υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζικών πιστωτών στην διάσωση. 

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ αντιστέκονται στην λήψη δραστικών τραπεζικών μέτρων, γιατί φοβούνται ότι θα πανικοβληθούν οι seniorομολογιούχοι και καταθέτες αλλού, ειδικά στην Ισπανία, όπου η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο παραμένει εύθραυστη. 

Ούτε οι καταθέτες, ούτε οι senior ομολογιούχοι υποχρεώθηκαν να υποστούν ζημίες στις τραπεζικές διασώσεις της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. «Το τραβάνε στα άκρα. Παίρνουν μια μάλλον ακραία θέση», σχολίασε ένας αξιωματούχος από το στρατόπεδο του ΔΝΤ. «Η Κύπρος μπορεί να μην έχει την ίδια βαρύτητα για το σύστημα, αλλά έχει κάποια βαρύτητα». 

Αλλος ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, δηλώνει ότι πιστεύει ότι ορισμένοι σκληραίνουν την στάση τους για λόγους τακτικής. «Σε ένα βαθμό είναι διαπραγματευτική στάση, για να φοβηθεί η άλλη πλευρά», δήλωσε. «Δεν θα υποχρεωθούν οι καταθέτες να μετέχουν στην διάσωση». 

Η Λευκωσία πρόσφατα ζήτησε από την BlackRock να μελετήσει την έκθεση της Pimco για τις κυπριακές τράπεζες, μια αναθεώρηση που οι Κύπριοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι έγινε με την ελπίδα να χαμηλώσουν οι εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν, όμως, ότι η BlackRockαναμένεται να δείξει μικρή απόκλιση από την αρχική εκτίμηση 10-12 δισ. ευρώ της Pimco. 

Αφού δεν χαμηλώνει ο πήχης για τις τράπεζες, η ΕΕ πιέζει σκληρά για δραστικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που οι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι μπορεί να αποφέρει έως 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Χριστόφιας έχει ταχθεί κατά των ιδιωτικοποιήσεων, όμως, "βοηθώντας" στην αναβολή της διάσωσης. 

«Δεν θα ενθαρρύνει καμία ιδιωτικοποίηση κατά την θητεία του», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, δεν έχει πρόγραμμα». 

Οι συντελεστές που προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική συμφωνία, δηλώνουν ότι πιστεύουν πως οι ιδιωτικοποιήσεις, σε συνδιασμό με μια πιο περιορισμένη απομείωση για τους πιστωτές των τραπεζών, ίσως δεν επαρκεί για να μειώσει το χρέος της Κύπρου σε βιώσιμα επίπεδα, αλλά το Βερολίνο αναμένεται να πιέσει ώστε να υπάρξουν ευρύτερες επιλογές από την τρόικα. 

Εuro2day.gr

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ