2013-01-22 21:58:03
Φωτογραφία για Αγώνα για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων υπόσχεται ο Στ. Στεφάνου
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διάσωση των ημικρατικών οργανισμών μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας της, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σε χαιρετισμό του σε ημερίδα... της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Λευκωσία, αναφέρθηκε τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κατοχή αλλά και με τη γεωγραφική της θέση που την καθιστά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Στέφανος Στεφάνου συνέχισε λέγοντας ότι «η στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι έμπρακτη και αποδεδειγμένη». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αντιστάθηκε στις πιέσεις που ασκήθηκαν και ασκούνται από το εσωτερικό και το εξωτερικό, για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και συνήθως των κερδοφόρων». Άλλωστε, σημείωσε, «το μεγάλο κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για τους κερδοφόρους, αφού πρώτιστος στόχος του είναι το κέρδος και όχι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η ικανοποίηση των εύλογων αναγκών της κοινωνίας».


Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου παρέθεσε το προσχέδιο της Τρόικας όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επετεύχθη για σκοπούς σύγκρισης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Στεφάνου το προσχέδιο της Τρόικας αναφερόταν σε εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών μεταξύ άλλων των Κυπριακών Αερογραμμών, της Cyta, με πρόνοια για προετοιμασία οδικού χάρτη με χρονοδιαγράμματα ως τον Μάρτιο του 2013.

«Δηλαδή αν αποδεχόμασταν το Μνημόνιο της Τρόικα, τώρα θα συζητούσαμε για τον οδικό χάρτη της ιδιωτικοποίησης και της ΑΤΗΚ», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί αυτή την πρόνοια που ήθελε να επιβάλει η Τρόικα. Διαπραγματεύτηκε σκληρά για να την καταργήσει έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μια την άρνηση της Τρόικα και από την άλλη την επιμονή και την πίεση της αντιπολίτευσης, κάποιοι εκβίαζαν κιόλας να υπογράψει άρον-άρον το Μνημόνιο, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Ανέφερε ότι το Μνημόνιο που κατ’ αρχήν συμφωνήσαν κυβέρνηση και Τρόικα περιλαμβάνει την πρόνοια ότι «αν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, οι Αρχές της Κύπρου θα εξετάσουν πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικών και ημιδημόσιων εταιρειών».

Ανέλυσε την πρόνοια λέγοντας ότι πρώτα το θέμα συνδέεται με τη βιωσιμότητα του χρέους και στο γεγονός ότι αν είναι αναγκαίο θα συζητηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Γιατί, είπε, «εμείς πιστεύουμε και μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε ότι ακόμη και αν το χρέος μας είναι μη βιώσιμο υπάρχουν άλλοι τρόπο για να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο».

Ανέφερε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τρόικα δέχεται το χρέος να καταστεί βιώσιμο το 2022 και στην περίπτωση της Κύπρου θέλουν να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής, όπως το ονομάζουν, με βιώσιμο χρέος και από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Με τη σθεναρή της στάση, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση πέτυχε να αποσοβήσει την ιδιωτικοποίηση της CYTA και άλλων κρατικών και ημικρατικών οργανισμών και να δημιουργήσει περιθώρια και δυνατότητες για να αποφύγει η Κύπρος τις ιδιωτικοποιήσεις».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διάσωση των ημικρατικών οργανισμών και θα συνεχίσει μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας της», διαβεβαίωσε ο κ. Στεφάνου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στον αγώνα αυτό θα συνταχθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι διοικήσεις των ΔΣ ημικρατικών αλλά κι οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς.

«Η Κύπρος έχει ανάγκη από αυτούς τους ζωντανούς Οργανισμούς, τους ημικρατικούς οργανισμούς, και μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος άσκησε ταυτόχρονα κριτική στον πρόεδρο ΔΗΣΥ και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όσον αφορά στη δημοσιογραφική διάσκεψη που είχε συγκαλέσει την τελευταία μέρα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Όπως είπε η δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου οι οποίες εμπεριέχονταν σε επιστολές που απέστειλε ο κ. Αναστασιάδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση, της οικονομίας».

Αναφέρθηκε επίσης σε αναφορές του κ. Αναστασιάδη σε δημοσιογραφική διάσκεψη της 27ης Μαΐου 2010 όπως ‘αδογμάτιστα και με ανοιχτά μυαλά, να εξετάσουμε περαιτέρω … την περίπτωση μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων συγκεκριμένων δημόσιων οργανισμών’ καθώς και σε συγκεκριμένη τοποθέτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην ίδια εκδήλωση για μετοχοποίηση και μερική αποκρατικοποίηση της Αρχής Λιμένων, της ΑΗΚ και της Cyta.

«Η Cyta έβαλε την πλάτη της από κάτω», υπενθύμισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Στάθης Κιττής κατά τη διάρκεια δικού του χαιρετισμού, προσθέτοντας ότι «αν δεν ήταν η Cyta ρωτώ τον κυπριακό λαό: πως θα μπορούσε να συνεχίσει το κράτος και να μην κήρυττε πτώχευση;». Για κάθε οικονομικό περιβάλλον ισχύουν άλλα δεδομένα, επιχειρηματολόγησε, δίνοντας το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου μετά από την ιδιωτικοποίηση των τρένων της χώρας διαπιστώθηκε πως συνέβησαν πολλά δυστυχήματα με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αποφασίσει να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις που ανέλαβαν τα ηνία των σιδηροδρόμων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη συντήρησή των τρένων.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα 650 εκ. που όπως είπε συνεισέφερε ο ημικρατικός οργανισμός στον προϋπολογισμό του κράτους τα τελευταία 8 χρόνια, προσφέροντας την ίδια ώρα το πιο φθηνό, όπως είπε, κινητό τηλέφωνο στην Ευρώπη. Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να πουληθεί η Cyta για να καλύψει ζημίες που επήλθαν κυρίως λόγω αποτυχίας ιδιωτικών εταιρειών. Προειδοποίησε τέλος ότι η ιδιωτικοποίηση θα τεθεί ενώπιον του Οργανισμού ξανά, αφού πολλοί είναι αυτοί που σπρώχνου προς αυτή την κατεύθυνση.

Την υπόσχεση ότι η ΠΕΟ «όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα αντισταθεί σθεναρά σε όποια προσπάθεια ξεπουλήματος της Cyta και των άλλων οργανισμών δημόσιας ωφέλειας», έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, κατά τη διάρκεια δικού του χαιρετισμού. Κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να διαδραματίσει το ρόλο του σ’ αυτή τη μάχη, όπως είπε «ενωμένο και μονολιθικό, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και υπολογισμούς». Τέτοιες κρίσιμες στιγμές, πρόσθεσε, «χρειάζονται καθαρές κουβέντες από όλους».

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε επίσης ότι «παρά την ασφυκτική πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία, από την Τρόικα, η κυβέρνηση αντιστάθηκε και αντιστέκεται και μέσα από σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση κατάφερε να αποσοβήσει μέχρι στιγμής το ξεπούλημα κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών». Είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «ο κίνδυνος παρήλθε», κάνοντας λόγο για αντιδραστικές δυνάμεις στο εξωτερικό οι οποίες συνεχίζουν να πιέζουν αφόρητα την Κύπρο με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της δήθεν ‘βιωσιμότητας’ του κυπριακού χρέους, αλλά και για νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στο εσωτερικό που διεκδικούν την εξουσία.

Η Cyta προσέφερε πολλά στην οικονομία του τόπου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, σε χαιρετισμό του, επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση της οργάνωσής του εναντίον της ιδιωτικοποίησης του ημικρατικού οργανισμού. «Ο τεράστιος πλούτος που δημιουργήθηκε ανήκει στην κοινωνία και δεν έχει τιμή», υπογράμμισε. Έκανε επίσης λόγο για διαχρονικές προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της Cyta, ενώ αναφέρθηκε και σε νέο «παράδοξο» όπως είπε ισχυρισμό που ακούγεται, αυτόν της μετοχοποίησης, λέξη που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν συναντάται σε κανένα λεξικό για να προωθήσουν τις θέσεις τους για ιδιωτικοποίηση».

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ