2013-02-05 14:28:07
Φωτογραφία για Ν. Δένδιας: Να καταδικάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τρομοκρατία
Να πάρει μια ξεκάθαρη θέση, χωρίς υποσημειώσεις, απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, επαναλαμβάνοντας ότι αν υπάρξει απόδειξη ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη, η υπηρεσία θα είναι αμείλικτη.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 o κ. Δένδιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί τέσσερις μέρες δεν μπορεί να αρθρώσει ένα σαφή λόγο κατά της τρομοκρατίας.

Αρνήθηκε ακόμη να σχολιάσει τους βαρείς χαρακτηρισμούς που έκανε σε βάρος του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, και υπογράμμισε ότι σέβεται απόλυτα τη μνήμη του αδερφού του.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τις χθεσινές του δηλώσεις αναφορικά με την επεξεργασία των φωτογραφιών των τεσσάρων κατηγορουμένων, δήλωσε ότι μετέφερε τη δικαιολογία που του έδωσε η αστυνομία.


Ο κ. Δένδιας ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι το photoshop έγινε, όπως του είπαν, ώστε να προσομοιάζουν οι δράστες με την εικόνα που θα έχει ο μέσος άνθρωπος για να μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει.

Στις σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για το γεγονός ότι νέα παιδιά εμφανίζονται με βαρύτατο οπλισμό και ένα μίσος απέναντι στην κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα για τις καταγγελίες περί κακοποίησης τόνισε ότι  όταν κανείς επαγγέλλεται την απόλυτη νομιμότητα αυτή πρέπει πρώτα να αφορά και τον ίδιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των ερευνών και να κρίνουμε ανάλογα.

Αντ. Ρουπακιώτης: Ανατρίχιασα όταν είδα τις φωτογραφίες

Τον αποτροπιασμό του για τις φωτογραφίες των συλληφθέντων της Κοζάνης με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού τους, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης σε δηλώσεις του, νωρίτερα, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

«Aπό την άλλη πλευρά - και δεν πάω να ισορροπήσω το λόγο μου- όταν γίνεται μια συμπλοκή με κάποιους που κρατούν καλάσνικοφ δε μπορεί ο ένας να κρατάει λουλούδια...είναι απο τη φύση τους βίαιες αυτές οι συμπεριφορές», παρατήρησε, αλλά «ανατρίχιασα όταν έβλεπα φωτογραφίες με πρησμενα μάτια και χείλη».

Διεθνής Αμνηστία: Τα προβλήματα δεν σβήνονται με photoshop

Για το θέμα των φωτογραφιών παρενέβη και η Διεθνής Αμνηστία, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να σβήνουν τα προβλήματά τους με photoshop.

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ερευνήσουν τις κατηγορίες βασανισμού των συλληφθέντων, μετά την απόπειρα να αφαιρεθούν από τις φωτογραφίες τους τα σημάδια τραυματισμού τους.

Ο υποδιευθυντής της οργάνωσης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Μάρεκ Μαρζίνσκι εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις επανειλημμένες καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείρισης από την Ελληνική Αστυνομία.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφορικά με  τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, σημειώνεται ότι σε μία περίπτωση το πρόσωπο ενός εκ των υπόπτων έχει υποστεί επεξεργασία σε βαθμό υπερβολής προκειμένου να αφαιρεθούν οι μώλωπες, ενώ σε μία άλλη το χρώμα της φωτογραφίας έχει ανοίξει τόσο πολύ που τα μαλλιά του υπόπτου έχουν γίνει ξανθά από καστανά.

Παρ' όλα αυτά, τονίζεται, ο  υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι η επεξεργασία των φωτογραφιών ήταν απαραίτητη ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν οι ύποπτοι.  

 «Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να εξαφανίσουν τα  προβλήματά τους με  photoshop. Αυτή η λογική της ατιμωρησίας πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε ο κ. Μαρζίνσκι. Γι αυτό, συμπλήρωσε, «πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική, ενδελεχής και αμερόληπτη έρευνα για τις κατηγορίες βασανιστηρίων από αστυνομικούς», και «να ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι» ώστε να «οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη».

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ