2013-02-17 06:45:03
Φωτογραφία για SOS εκπέμπει η ακτοπλοΐα
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική ακτοπλοΐα, καθώς από το 2009 και μετά οι επιχειρήσεις του χώρου έχουν συσσωρεύσει ζημιές που ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί, εκτός του ότι το κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων έχει αυξηθεί πάνω από 100% από το 2009 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η τιμή του τόνου στην ακτοπλοΐα να προσεγγίζει τα 600 ευρώ, ταυτόχρονα η ελληνική ακτοπλοΐα έχει χάσει περισσότερους από 2,5 εκατ. επιβάτες 445.000 ΙΧ και 140.000 φορτηγά, στις γραμμές του Αιγαίου και της Αδριατικής από το 2009 μέχρι και το 2012.

Την κατάσταση επιβαρύνει επιπλέον και η διατήρηση του ΦΠΑ στο 23%.

Επομένως, μονόδρομος για να καταστούν βιώσιμες οι ελληνικές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις είναι η μείωση του ΦΠΑ στο χώρο, αν και το μέτρο αυτό χαρακτηρίζεται από την αγορά ως «σταγόνα στον ωκεανό».

Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί για το κόστος λειτουργίας των εταιρειών από τις συγκεκριμένες αλλαγές κυμαίνεται από 3% έως 6% ανά πλοίο.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλη Σακέλλη, στο σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται η μείωση των λιμενικών τελών στο βαθμό που αυτά πράγματι επενδύονται στην ακτοπλοΐα και η κατάργηση του επίναυλου που επιβαρύνει τα εισιτήρια με 3%.

Ταυτόχρονα, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του στόλου βρίσκεται αυτή την περίοδο είτε σε αργία είτε σε επίσχεση είτε σε φάση ετήσιας επιθεώρησης. Οσον αφορά τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανοίγματα σε νέες αγορές ή πώληση πλοίων στο εξωτερικό, οι δυνατότητες είναι μηδαμινές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ