2013-03-01 14:02:04
Φωτογραφία για Τι απαντούν σε ΥΠΟΙΚ οι ηλεκτροβόρ​ες εταιρίες
Σε λανθασμένη ανάγνωση των στατιστικών για τις τιμές ηλεκτρικού στις χώρες της ΕΕ, αποδίδει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας που πνίγει ακόμα και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν προχθές, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με Ελληνες επιχειρηματίες, μέλη του ΣΕΒ, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου.

Εχθές εξ άλλου επρόκειτο να γίνει νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους του ΣΕΒ και ενεργοβόρων βιομηχανιών, για το θέμα του ενεργειακού κόστους, στην οποία αναμενόταν να ανακοινωθούν μέτρα ελάφρυνσης. Ωστόσο η συνάντηση αυτή αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω αλλαγής του προγράμματος του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, πάντως, για τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ΕΒΙΚΕΝ, σε χθεσινή της ανακοίνωση τονίζει ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.


Κατ΄αρχήν επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που έλαβε υπ΄όψιν του ο υπουργός Οικονομικών προέρχονται από την EUROSTAT.

Ωστόσο αυτά δεν αποτυπώνουν την αληθινή εικόνα, ειδικά για μεγάλες βιομηχανικές καταναλώσεις, καθώς στις περισσότερες χώρες ισχύουν διμερείς συμβάσεις μη ανακοινώσιμες και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική βάση σύγκρισης για τις τιμές.

Έτσι ο Σύνδεσμος, για την αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας σημειώνει:

Η ελληνική αγορά δεν είναι ανοιχτή και δεν επιτρέπονται οι διμερείς συμβάσεις, όπως συμβαίνει στα άλλα κράτη μέλη. Οι τιμές που αναφέρονται στα άλλα κράτη μέλη αφορούν την ελεύθερη αγορά και δεν περιλαμβάνουν τις τιμές των διμερών συμβάσεων και των εισαγωγών που είναι πολύ χαμηλότερες και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλώσεων της βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ιταλία που οι πίνακες της EUROSTAT εμφανίζουν τιμές ρεύματος για τη μέση και υψηλή τάση από 100 έως 186 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, οι διμερείς συμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες, ενώ αποτελούν άνω του 55% της συνολικής κατανάλωσης.

Επίσης, στην κατηγορία των μεγάλων πελατών δεν περιλαμβάνονται οι τιμές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο που έχουν βαριά βιομηχανία και βέβαια διμερή συμβόλαια και συμφωνίες που είναι εμπιστευτικά, δεν δημοσιοποιούνται και αποτελούν απόρρητα βιομηχανικά στοιχεία.

Κυρίως όμως, τα στοιχεία της EUROSTAT δεν αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης του κόστους ρεύματος για την βιομηχανία που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως: συμβάσεις διακοψιμότητας (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία), ανώτατα όρια χρέωσης για τέλη και φόρους (Γερμανία, Γαλλία κά), επιστροφές φόρων και τελών (Αυστρία, Γαλλία, κ.ά.).

Η ΕΒΙΚΕΝ τέλος χαρακτηρίζει ως ανησυχητικό φαινόμενο ότι τα στοιχεία αυτά έρχονται και πάλι στο προσκήνιο σε μια κρίσιμη στιγμή, παρά το γεγονός ότι έχει κατ’ επανάληψη εξηγηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, υπουργεία, τρόικα και άλλους ότι ούτε πλήρη είναι, ούτε αντιπροσωπευτικά.

Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το γεγονός πως την ίδια ώρα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης της βιομηχανίας τους με μοχλό τα κόστη ενέργειας και ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Βιομηχανίας Antonio Tajani εκπονεί μελέτη για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με βασικό άξονα τη μείωση του κόστους ενέργειας.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ