2013-03-09 09:58:43
Φωτογραφία για Πάτρα: Η πρωτεύουσα του κεφιού – Μεγάλο αφιέρωμα της εφημερίδας «Τα Νέα» στο Πατρινό Καρναβάλι
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού φιλοξενεί η πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα τα «Νέα». Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Ολα άρχισαν το 1829 με τους πρώτους χορούς (μπαλ μασκέ) στα σπίτια των εύπορων Πατρινών. Υστερα από 41 χρόνια, το 1870, οι ίδιοι αφού χρηματοδότησαν την κατασκευή καρναβαλικών αρμάτων έκαναν και την πρώτη παρέλαση. Από τότε το Καρναβάλι της Πάτρας έχει περάσει πολλές μεταμορφώσεις. Το μόνο που μένει σταθερό είναι η προσπάθεια για την τέλεση μιας γιορτής που μένει αξέχαστη σε ντόπιους και επισκέπτες. Για να πετύχει όμως το πατρινό Καρναβάλι δουλεύουν εκατοντάδες άνθρωποι. Περίπου 50 από αυτούς δουλεύουν εντατικά από τις αρχές του φθινοπώρου στο καρναβαλικό εργαστήρι ετοιμάζοντας τα άρματα. Κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους είναι το κοτετσόσυρμα, το χαρτί, το σίδερο και το πλεξιγκλάς, ενώ ο βασιλιάς Καρνάβαλος χρειάζεται περίπου ενάμιση μήνα για να ετοιμαστεί.


Αν και ο προϋπολογισμός του Καρναβαλιού εφέτος είναι μειωμένος κατά 130.000 ευρώ, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκδηλώσεις υστερούν σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 163 πληρώματα (πέρυσι ήταν 140) αποδεικνύοντας ότι το μεράκι, η ζωντάνια της νεολαίας και η μεγάλη αγάπη της για το πατρινό Καρναβάλι δεν επηρεάζονται από «εξωγενείς» παράγοντες.

Την τελευταία εβδομάδα το γλέντι κορυφώνεται με τις δύο παρελάσεις. Η παρέλαση του Σαββάτου είναι νυχτερινή ενώ της Κυριακής ξεκινά το μεσημέρι. Ολες οι παρελάσεις ξεκινούν από την οδό Κορίνθου, περίπου στο ύψος της Πλατείας Ολγας. Αφού περάσουν από το θέατρο Απόλλων και την Πλατεία Αγίου Γεωργίου, θα ακολουθήσουν την Κορίνθου ώσπου να συναντήσουν τη Δημητρίου Γούναρη, για να καταλήξουν στην Πλατεία Ομονοίας, ενώ στον παράλληλο πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου γίνονται διάφορα θεατρικά δρώμενα.

Επίσης, στις παρελάσεις του τελευταίου διημέρου συμμετέχει καρναβαλική αντιπροσωπεία από το Σαβιάνο της Ιταλίας, ενώ στην παρέλαση του Καρναβαλιού των Μικρών συμμετέχουν καρναβαλικές αντιπροσωπείες από τον Δήμο Ζακυνθίων και τον Δήμο Λεμεσού στο πλαίσιο των καρναβαλικών ανταλλαγών που έχουν αναπτυχθεί με πόλεις του εξωτερικού και της Ελλάδας.

Μετά το τέλος των παρελάσεων και του χορού που στήνεται συχνά αυθόρμητα στους δρόμους, αλλά και το παραδοσιακό κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στον κεντρικό λιμενοβραχίονα της Πάτρας, τα μαγαζιά και τα στενά γεμίζουν από κόσμο. Το πανηγύρι θα συνεχιστεί έως το πρωί!

Το Καρναβάλι των Μικρών

Οι πρώτοι αποκριάτικοι παιδικοί χοροί έκαναν την εμφάνισή τους στην Πάτρα το 1890. Η πρώτη οργανωμένη όμως προσπάθεια για παιδική καρναβαλική έκφραση έγινε το 1968. Τότε ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Πατρών διοργάνωσε για πρώτη φορά αγώνες «baby rally». Επρόκειτο για παιδικούς ποδηλατικούς αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στους οποίους λάμβαναν μέρος μικροί μασκαράδες έχοντας μεταμφιέσει ανάλογα και τα ποδήλατά τους. Οι τρομεροί Μπέμπηδες του πατρινού Καρναβαλιού επί σειρά ετών κατέχουν ξεχωριστή θέση στην πορεία του θεσμού, ενώ παλαιότερα υπήρχαν βραβεία για τα κατορθώματά τους στους αγώνες και για τις αμφιέσεις ποδηλάτων και ποδηλατιστών.

Από το 1996 ονομάζεται Καρναβάλι των Μικρών, στο οποίο οι συμμετέχοντες φτάνουν τους 5.000-10.000 απ' όλη την Ελλάδα, με το καρναβαλικό εργαστήρι των μικρών να ξεκινά από τα σχολεία. Στις δραστηριότητες των μικρών περιλαμβάνονται παιδικές καρναβαλουπόλεις, φεστιβάλ παιδικού τραγουδιού, θεατρικές και μουσικοκινητικές δράσεις, εκθέσεις παιδικών δημιουργιών - κατασκευών, με αποκορύφωμα τη Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών που πλημμυρίζει τους κεντρικούς δρόμους. Το Καρναβάλι των Μικρών, εκτός από τους μικρούς καρναβαλιστές, ενεργοποιεί και τις οικογένειές τους, τους φορείς της πόλης, συλλόγους, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σχολές χορού - ουσιαστικά όλες τις ηλικίες.

Τελευταία το Καρναβάλι των Μικρών έχει πιο ολοκληρωμένη μορφή, αφού κάθε χρόνο ένα θέμα που επιλέγεται τροφοδοτεί την έμπνευση και διαμορφώνει το γενικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων δίνοντας πρόσφορο έδαφος για παιδικά καρναβαλικά όνειρα, αλλά και σατιρικές εμπνεύσεις με φόντο την επικαιρότητα.

Επίσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 18 χρόνων του εφέτος η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας για πρώτη φορά διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στο Καρναβάλι των Μικρών. Η έκθεση με τίτλο «18 χρόνια Καρναβάλι των Μικρών - Σαν παραμύθι» φιλοξενείται στην αίθουσα Αίγλη της Veso Mare. Η έκθεση, εκτός από τη στελέχωσή της με συγκεκριμένα εκθέματα που αντιπροσωπεύουν τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του Καρναβαλιού των Μικρών, θα έχει και διαδραστικό χαρακτήρα: έχουν προβλεφθεί εκδηλώσεις που κινητοποιούν τη συμμετοχή των παιδιών στα διάφορα στάδιά της. Η έκθεση αποτελείται από πέντε στάδια-ενότητες, μέσα από τα οποία θα περνούν τα παιδιά παίζοντας, διασκεδάζοντας, μαθαίνοντας και ασκώντας τις δεξιότητες και την παρατηρητικότητά τους. Συγκεκριμένα, τα πέντε στάδια είναι το φεστιβάλ παιδικού τραγουδιού, αφίσες και φωτογραφικό υλικό, στολές και κατασκευές, καρναβαλικός Θησαυρός και προβολή βίντεο με τα καλύτερα στιγμιότυπα του Καρναβαλιού των Μικρών.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας, 10.00-14.00 και 17.00-20.00. Εξάλλου, τα πρωινά, εκτός Σαββατοκύριακου, θα δέχεται και οργανωμένες επισκέψεις από τα σχολεία.

Τα Μπουρμπούλια

Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση του πατρινού Καρναβαλιού που ανάλογη δεν συναντάται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ιστορικοί μελετητές του πατρινού Καρναβαλιού προσδιορίζουν χρονολογικά την έναρξη του χορού των Μπουρμπουλιών λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων από τον Ερνέστο Τσίλλερ, δηλαδή γύρω στο 1872. Στα χρόνια του Μεσοπολέμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα «μπουρμπούλι» (μεζές από κρέας που βράζει με πρόχειρη προετοιμασία, σαν μεζές) τους απογευματινούς τότε χορούς επειδή δεν απαιτούσαν ιδιαίτερη προετοιμασία.

Τα Μπουρμπούλια είναι χοροί στους οποίους οι άνδρες δεν μεταμφιέζονται, ενώ οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Οι άνδρες φορούν επίσημο ένδυμα και διαλέγουν την ντάμα τους αγνοώντας την ταυτότητά της. Επειτα από τόσα χρόνια παράδοσης τα Μπουρμπούλια έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

- Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας.

- Το Αρχαίο Ωδείο που βρίσκεται στα δυτικά της Ακρόπολης, στην άνω πόλη.

- Το θέατρο Απόλλων που κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ.

- Το μεσαιωνικό Κάστρο, χτισμένο από τον Ιουστινιανό το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης.

- Τον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου. Είναι ο μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Ο κεντρικός τρούλος έχει ύψος 46 μέτρα και πάνω του στηρίζονται ένας πεντάμετρος επίχρυσος σταυρός και 12 μικρότεροι που συμβολίζουν τον Χριστό και τους 12 μαθητές του. Στον χώρο του ναού μπορούν να εκκλησιαστούν περίπου 5.500 άτομα.

- Την Πλατεία Ψηλά Αλώνια.

- Τις εγκαταστάσεις της οινοποιίας Achaia Clauss.

- Το δασύλλιο. Ο πευκόφυτος αυτός λόφος αποκαλείται βεράντα του Πατραϊκού Κόλπου για την εξαιρετική θέα που προσφέρει.

Κόστος διαμονής

Οι τιμές είναι φθηνότερες από την προηγούμενη χρονιά περίπου 20%-30%. Το δίκλινο θα το βρείτε από 50 έως

150 ευρώ με πρωινό.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αφέριμ αφέντη μου, ήμαρτον!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αφέριμ αφέντη μου, ήμαρτον!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ