2013-03-11 17:47:57
Φωτογραφία για Μασκαρέματα Νταβούτογλου
«Ο αλουπός εχώννετουν, τζι’ ο νούρος του εφαίνετουν»

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Μ Ε Λ Ι Σ Τ Α Λ Α Χ Τ Ε Σ προθυμίες συνεργασίας για «αμοιβαίο όφελος» είναι ξανά το προσωπείο που επέλεξαν να φορέσουν - σ’ εποχή καρναβαλιών τω όντι - οι επίδοξοι νέο-σουλτάνοι τού αναδυόμενου νεο-οθωμανισμού, ισλαμιστές κυβερνήτες της Τουρκίας, Ερντογάν και Νταβούτογλου. Στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο 1ος στον Φάνη Παπαθανασίου της ΕΡΤ την π. Δευτέρα 4.3.13, στον κ. Αθανάσιο Έλλις ο 2ος στην «Καθημερινή» χθες. Η 1η πριν από τη συνάντηση, της ίδιας μέρας, του πρωθυπουργού του συνεχιζόμενου Αττίλα, Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό του ελλα-δικού μας κράτους Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη και η 2η μετά.

Ο Τ Α Ν ΟΜΩΣ μιλούν για «αμοιβαίο όφελος», «κοινό πλεονέκτημα», «win-win» στα εγγλέζικα, «kazan-kazan» τουρκιστί εκ στόματος Ερντογάν, «πηγή πλούτου και για τις δύο χώρες μας» κατά τον Νταβούτογλου, εννοούν μόνο τον ελληνικό πλούτο: Το Αιγαίο και τα όποια κοιτάσματα της ελλα-δικής μας Α.Ο.Ζ. Πρόκειται για μιαν ακόμα παραλλαγή του «αφέντες στον βορρά και συνέταιροι στον νότο» που απαιτούν στην Κύπρο. «Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου πάλι δικά μου» σε απλοελληνικά.


Κ Λ Ε Ι Δ Ι ΓΙΑ το ξεμασκάρεμα: Η απέχθεια αμφοτέρων για το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με τη δήλωση για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις και προκαταλήψεις» ο Ερντογάν, και με το «εξαρτάται πώς ορίζει κανείς το Διεθνές Δίκαιο» ο Νταβούτογλου, το πέταξαν αμφότεροι στα σκουπίδια. «Μέσω διμερούς διαλόγου», απαιτούν. Όπου προσδοκούν πως «ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του κι ο ασθενής παραχωρεί ό,τι τού επιβάλλει η αδυναμία του», καθώς ανέδειξε ο Θουκυδίδης (Ε-89) στον Μηλίων Διάλογο.

Δ Ε Ν ΚΑΤΑΦΕΡΕ, όμως, ο Νταβούτογλου ν’ αποκρύψει εντελώς τις παλαιόθεν στρατηγικώς επεξεργασμένες απ’ τον ίδιο τουρκικές επεκτατικές βλέψεις σε βάρος του Αιγαίου, τις οποίες διατύπωσε λεπτομερώς στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος», κεφ. 6.3.3. «Η περιοχή της Αν. Μεσογείου: Το Αιγαίο και η Κύπρος», σελ. 266επ. Διέφυγε του έρκους οδόντων του, λοιπόν, η (και χιτλερική) αντίληψη του περί Ζωτικού Χώρου: «Η Τουρκία έχει την πιο μακριά ακτογραμμή της Μεσογείου, κανείς δεν μπορεί να περιμένει απ’ την Τουρκία να παραμείνει περικυκλωμένη (land locked) από συγκεκριμένα μέτρα».

Ο ίδιος προφανώς δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν το καθένα τη δική του ακτογραμμή που, προστιθέμενη στη συνολική ελληνική ακτογραμμή, είναι κατά παρασάγγας μεγαλύτερη. Γι’ αυτό κι οδυρόταν στο βιβλίο του πως, «το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία, αποτελεί το σημαντικότερο αδιέξοδο της πολιτικής της εγγύς θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας» σελ.268 ΕΡΩΤΗΣΗ 

Ανελθόντες στην εξουσία οι νυν κυβερνώντες διαλάλησαν ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», γιατί όμως δεν ελάλησαν και τι συγκεκριμένο θα πρέπει άραγε να κάμνει εκτάκτως ο λαός - οι πολίτες και, ιδίως, ποίων εκ των αρχόντων το καλό παράδειγμα, ως υπόδειγμα, ν’ ακολουθήσουν ή ν’ αντιγράψουν οι αρχόμενοι στην καθημερινή τους έγνοια και στην πολιτική τους συμπεριφορά;

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ