2013-03-11 23:29:04
Φωτογραφία για Δικαστές: Ο Άκης είχε «σταθερή ροπή προς το έγκλημα»
Με ένα βούλευμα 1.110 σελίδων που επιφυλάσσει στον Γιάννη Σμπώκο, άλλοτε «δεξί χέρι» του Άκη Τσοχατζόπουλου, το ρόλο του βασικού διαχειριστή της «άνομης» περιουσίας, η απόδοση της οποίας μπορεί να έφτανε και τα 80 εκατ. ευρώ, οι δικαστές-μέλη του Συμβουλίου Εφετών, εξηγούν τους λόγους για τους οποίους δείχνουν το εδώλιο στους 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση των «χρυσών μιζών», προερχόμενων από την υπογραφή -δια χειρός Άκη Τσοχατζόπουλου- δύο συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα γερμανικά υποβρύχια και τα αντιεροπoρικά συστήματα Tor-Μ1.

Με το βούλευμά τους, οι εφέτες-μέλη του δικαστικού συμβουλίου επιφυλάσσουν ηγετικό ρόλο στον προφυλακισμένο Νικόλαο Ζήγρα, εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, αποδίδουν στον πρώην υπουργό και βασικό «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης «σταθερή ροπή προς το έγκλημα» και διαβλέπουν για όλους τους κατηγορουμένους, πλην των Παντελή Ζαχαριάδη και Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, συμμετοχή σε «οργάνωση» που ιδρύθηκε το 1998 και στόχο είχε το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.


Παρ’ όλα αυτά, ως προς το νομικό σκέλος της συγκεκριμένης πράξης, οι δικαστές κρίνουν ότι έχει υποπέσει σε παραγραφή η πράξη της σύστασης οργάνωσης με σκοπό το ξέπλυμα (πλημμέλημα) λόγω παρέλευσης πενατετίας.

Ακόμη, με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών κάθονται στο σκαμνί η Βίκυ Σταμάτη και η Αρετή Τσοχατζοπούλου, καθώς φέρονται ότι με μαύρο χρήμα προϊόν δωροδοκίας του πρώην υπουργού, η μεν πρώτη αγόρασε το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η δε δεύτερη «επένδυσε» μέρος των χρημάτων αυτών σε κατασκευαστικές εργασίες που είχε αναπτύξει ως αρχιτέκτονας.

Το πολυσέλιδο βούλευμα έρχεται για να ρίξει φως αλλά και να επιβεβαιώσει τις αποκαλυπτικές σημειώσεις του πρώην υπουργού που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο του στην Κομνά Τράκα και τις οποίες είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» πριν από περίπου ένα χρόνο.

Σμπώκος... ο διαχειριστής

Οι δικαστές-μέλη του δικαστικού συμβουλίου στο βούλευμά τους (545/2013), περιγράφουν τον Γιάννη Σμπώκο πρώην γραμματέα Εξοπλισμών στο υπουργείο Άμυνας, επί παντοδυναμίας Άκη Τσοχατζόπουλο, ως το πρόσωπο εκείνο που ο πρώην υπουργός του είχε εμπιστευτεί μέρος της «παράνομης περιουσίας του» που έφτανε τα 40 εκατ. ευρώ «με εκτιμώμενη απόδοση», όμως, «εκ της διαχείρισης αυτής τα 80 εκατ. ευρώ»!

Άλλωστε το δυσθεώρητο αυτό ποσό, ανέφερε στις σημειώσεις του με παραλήπτη τον Γ. Σμπώκο και ο άλλοτε υπουργός.

Με τις σημειώσεις αυτές που είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα», ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατηγορούσε τον Γ. Σμπώκο ότι του έχει αποκρύψει χρήματα με αποτέλεσμα ο ίδιος να βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομική... ασφυξία. «Γιάννη, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» έγραφε σε μια από τις χειρόγραφες σημειώσεις του, προσθέτοντας ακριβώς δίπλα το ποσό των 80 εκατ.

Αναφέρει το βούλευμα σχετικά: «Ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο (σ.σ ο Άκης Τσοχατζόπουλος) εξακολουθητικά, με πρόθεση, απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της και δη από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του, κατά τα ανωτέρω και συγκεκριμένα: α) κατά το χρονικό διάστημα από περίπου αρχές του έτους 2000 έως τις 16.4.2010, του παρέδωσε το ποσό του 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψή του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης του τέως πρώην υπουργού, β) με τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από αρχές 1998 έως 16.4.2010, του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ της δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ».

Ζήγρας... o ηγέτης

«Ηγετικό ρόλο» στη δράση της «οργάνωσης» που είχε συσταθεί για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος αποδίδουν οι δικαστές στον Νικόλαο Ζήγρα, στον άνθρωπο που με τις συμπληρωματικές απολογίες στη Δικαιοσύνη «έκαψε» τους βασικούς «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός, ο Γ. Σμπώκος, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, κ.ά.

Οι δικαστές, αφού αναφέρουν ότι ο Ν. Ζήγρας μερίμνησε για την σύσταση των offshore Bluebell, Nobilis, Torcaso, P&A INVESTMENTS και Norris, οι οποίες κατά τους ίδιους, λειτούργησαν ως «πλυντήρια» ξεπλύματος των μιζών από την υπογραφή των εξοπλιστικών, σημειώνουν: «….Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στον τηλεφωνικό κατάλογο του (σ.σ. του Ν. Ζήγρα) καταγράφονται τα στοιχεία όλων των εμπλεκομένων εταιρειών και προσώπων, καταδεικνύεται ο ηγετικός του ρόλος, ο συντονισμός, η γνώση αλλά και η συναίνεση σχετικά με τις χρηματικές συναλλαγές, που διενεργούνταν επ’ ονόματί του, από τα μέλη της οργάνωσης».

Άκης: Σταθερή ροπή προς τη διάπραξη εγκλημάτων Σε ό,τι αφορά το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, δέχονται ότι «τέλεσε ανωτέρω πράξεις ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός τέλεσε, σύμφωνα με το βούλευμα, «τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου» και «συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και απεκρύβησαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Το Βατοπέδι, η Torcaso και η ανακαίνιση του νεοκλασικού

Εκτενής αναφορά γίνεται στο βούλευμα και στην «αμαρτωλή» Torcaso η αποκάλυψη της οποίας αποτέλεσε τη «θρυαλλίδα» των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Η Torcaso ήταν αυτή άλλωστε που ενεπλάκη και στις αγοραπωλησίες ακινήτων με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, τριών ακινήτων στην αρχή της Λ. Αλεξάνδρας.

Αναφέρει το βούλευμα: «Κατά το χρονικό διάστημα από 24/1/07 μέχρι το 2010 ενεργώντας από κοινού (σ.σ ο Α. Τσοχατζόπουλος) με Ν. Ζήγρα και τον Γ. Σαχπατζίδη με πρόθεση μετέτρεψε περιουσία και απέκρυψε την αλήθεια όσων αφορά την προέλευση της και συγκεκριμένα δια τις μεταβιβάσεως αντί τιμήματος 6 εκατ. ευρώ με συμβόλαιο από την Torcaso δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας και αληθινός ιδιοκτήτης ο ίδιος στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου τριών ακινήτων».

Η αγορά των συγκεκριμένων ακινήτων, σύμφωνα με το βούλευμα «είχε γίνει μέσω της Torcaso δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 1,4 εκατ. δραχμών προερχόμενης από παθητική δωροδοκία».

Επίσης, κατά τα μέλη του συμβουλίου «μέσω της Torcaso μεταβιβάστηκε αντί 3,7 εκατ. ευρώ στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου ακίνητο επί των οδών Κόμμα Τράκα και Κεφαλληνίας».

Ακόμη, σύμφωνα με το βούλευμά, ο υπόδικος πρώην υπουργός «ενεργώντας από κοινού με τους Αστέριο Οικονομίδη, Π. Σταμάτη και Βασιλική Σταμάτη μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της δια της τοποθετήσεως τουλάχιστον 1,3 εκατ. ευρώ προερχόμενα από παθητική δωροδοκία σε εργασίες ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου».

Η Βίκυ Σταμάτη, η Nobilis και ο αδελφός της

Οι δικαστές αναφέρονται και στο ρόλο του αδελφού της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτη Σταμάτη, ο οποίος «προέβη σε επισκευές και ανακαίνιση της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρίας NOBILIS με ψευδή στοιχεία», προκειμένου να μην αποδειχθεί η αδελφική του σχέση με την σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Μάλιστα, ο Π. Σταμάτης «προέβαινε και σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710.000 ευρώ».

Όσον αφορά τη Βίκυ Σταμάτη, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με το βούλευμά τους, της αποδίδουν πως «στις 16/4/2010 απέκτησε το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της».

Η Αρετή Τσοχατζοπούλου

Η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, κατά το έτη 2004 έως 2006, σύμφωνα με το βούλευμα «μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της», αν και «γνώριζε ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου».

Μεταξύ άλλων, της αποδίδεται ότι τοποθέτησε μέρος της παράνομης περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες.

Όλοι για ξέπλυμα...

Κατά το βούλευμα το κακούργημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγφκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) τέλεσαν κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και 19 κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος, Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, Νίκος Γεωγρουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Σπύρος Χατζηνικολάου, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτης Αρβανιτίδης, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.

Οι παραπάνω κατηγορούμενοι, κατά τους εφέτες, τέλεσαν ενεργώντας το συγκεκριμένο αδίκημα ενεργώντας από κοινού η και μόνοι τους. Το δε ξέπλυμα, σύμφωνα με το βούλευμα, «συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ