2013-03-19 11:15:04
Φωτογραφία για Επιτέλους καλά νέα! «Πράσινο φως» για δύο οικοδομικούς συνεταιρισμούς στην Κρήτη
Επιτέλους κι ένα καλό νέο! Μετά από...δεκαετίες προσπαθειών δύο οικοδομικοί συνεταιρισμοί στο Ηράκλειο, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν! Η περίπτωση δε του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Καθηγητών Νομού Ηρακλείου “ ΑΓΓΕΛΟΒΡΑΧΟΣ” είναι η πλέον ευνοούμενη στην Ελλάδα αφού ήδη εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη της και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ! Η δεύτερη περίπτωση αφορά τη Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ιδιωτικής Πολεοδόμησης του Συλλόγου Οικοπεδούχων Ανώπολης που επίσης εγκρίθηκε και προχωρά!

Είναι ίσως οι μοναδικές επενδύσεις στον χώρο της οικοδομής- μαζί με άλλους συνεταιρισμούς που ακολουθούν- που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας- αφού οι συνεταιρισμοί έχουν αποθεματικά που περιμένουν…

«Πραγματικά είναι μια στιγμή που την περιμέναμε πως και πως. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τα μελη μας ότι επιτέλους ξεκινάμε! Μετά από τόσες προσπάθειες» τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ.Στ.Καλουδάκης που όπως λέει θα δώσει περισσότερα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί προσεχώς για να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι. Αλλά όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα έργα αφού τα επόμενα βήματα είναι :


(α) η εκπόνηση και έγκριση των μελετών έργων υποδομής (οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση, ΔΕΗ, ΟΤΕ, βιολογικός, κλπ)

(β) η κατασκευή των έργων υποδομής (όπου χρειάζονται αρκετά χρήματα εκ μέρους των μελών του ΟΣ)

(γ) η έκδοση των οικοδομικών άδειων κάθε κατοικίας και

(δ) η κατασκευή κάθε σπιτιού από κάθε μέλος.

Ο Άγγελοβραχος

Πρόκειται για μια επιφάνεια 180 στρεμμάτων περίπου στην περιοχή Αλυκή της Αγίας Πελαγίας του πρώην Δήμου Γαζίου και νυν Δήμου Μαλεβιζίου, στα δυτικά της πόλης του Ηρακλείου.

Εκεί μελλοντικά θα οικοδομηθούν 254 οικόπεδα και ο συνολικός μελλοντικός πληθυσμός θα φθάσει τα 1.016 άτομα, όσο δηλαδή ένα μεγάλο χωριό ή μια κωμόπολη!

Για να φθάσει μέχρι εδώ ο Συνεταιρισμός έχει περάσει πραγματικά από 40 κύματα : άπειρες εγκρίσεις : μεταξύ άλλων : εγκρίσεις από Εφορείες Αρχαιοτήτων, Δασαρχεία, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Άρθρο 24, Συμβούλιο Επικρατείας, κλπ

Η Ανώπολη

Στο τελικό στάδιο είναι και ο συνεταιρισμός στην Ανώπολη! Ήδη εγκρίθηκε η Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ιδιωτικής Πολεοδόμησης του Συλλόγου Οικοπεδούχων Ανώπολης αφού χρειάσθηκαν να περάσουν 10 μήνες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για να εγκριθεί η Μελέτη, το κείμενο της Απόφασης υπερβαίνει τις 20 σελίδες, 60 έγγραφα έλαβε υπόψη ο Υπουργός ΠΕΚΑ πριν υπογράψει την συγκεκριμένη Απόφαση, προϋπόθεση δεκάδες εγκρίσεις, βεβαιώσεις άλλων υπηρεσιών!

“Ναι, είναι πάνω από είκοσι χρόνια προσπαθειών και ειδικά τους τελευταίους μήνες περάσαμε πολλά”! λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ.Σπύρος Επιτροπάκης που επισημαίνει ότι τώρα είναι στο τελικό σταδιο και σύντομα θα αρχίσουν τα έργα αφού υπάρχουν και…χρήματα ευτυχώς από τους δικαιούχους.

Πρόκειται για τον νέο παραθεριστικό οικισμό σε απόσταση 1.400 μ βόρεια του οικισμού Ανώπολης Γουβών στη θέση ΚΟΨΑΣ, από τα μέλη του Συλλόγου υπαλλήλων της πρώην Νομαρχίας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τη Μελέτη σε οικόπεδο 80 στρεμμάτων θα αναπτυχθούν 80 νέες κατοικίες με περιβαλλοντικούς όρους και σύγχρονη οργανωμένη δόμηση. Από το σύνολο της έκτασης το ½ θα διατεθεί στα ιδιωτικά οικόπεδα (εμβαδού 500 τμ έκαστο) και το υπόλοιπο ½ θα διατεθεί σε κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Έχει προβλεφθεί η δυνατότητα ύδρευσης και αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης του νέου οικισμού. Για την περιβαλλοντική φροντίδα έχουν τεθεί αναλυτικοί και συγκεκριμένοι όροι που οφείλει να τηρήσει ο νέος οικισμός όχι μόνο κατά τη φάση της κατασκευής του αλλά και για την περίοδο λειτουργίας του.

Η προτεινόμενη Χρήση Γης είναι η Αμιγής Κατοικία σύμφωνα με την οποία προτείνονται οι εξής χρήσεις:

á Κατοικία

á Εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής (παντοπωλεία, φαρμακεία, χαρτοπωλεία κλπ.),

á Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας,

á Αθλητικές εγκαταστάσεις,

á Πολιτιστικά κτίρια (και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις),

á Ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, πάρκα, άλση, οδοί, παιδικές χαρές, κλπ.) και

á άλλες ειδικές χρήσεις».

Ο προτεινόμενος Παραθεριστικός δεν βρίσκεται εντός κάποιας προστατευόμενης περιοχής και βρίσκεται εκτός ορίων οικισμών, όμως βρίσκεται εντός:

Α) του «Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π) Δήμου Γουβών» και συγκεκριμένα εμπίπτει σε Περιοχή Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης που χαρακτηρίζεται ως ΠΕΠΔ (V) : Λοιπές Περιοχές Ελέγχου

Β) εντός της Ζώνης οικιστικής Ανάπτυξης (ΖΟΑ) 1που αναφέρεται στην «Έγκριση Γενικών Κατευθύνσεων Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδομικής Δραστηριότητας (ΠΕΡΠΟ) ιδιοκτητών Γης στην εκτός Σχεδίου Πόλεως και Εκτός Οικισμών Προϋφιστάμενων του έτους 1923 καθώς και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων περιοχή στο Νομό Ηρακλείου» που εγκρίθηκε με την αρ. 34495/07 Απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 405/ΤΑΑΠΘ/06-09-07» και

Γ) Στην Απόφαση Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ (με αρ. 24762/5702) τροποποίησης της 16/81 ΕΣΧΠ που την καθορίζει ως «Οικιστική Περιοχή με στοιχείο Ι» και η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2053/Β/24-11-1999.

Νέοι οικισμοί

“Είμαστε στο τελικό στάδιο” σύμφωνα με τη δήλωση Γιώργου Αλεξάκη πολιτικού μηχανικού – μελετητή του συγκεκριμένου οικισμού αλλά και Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης :

“Η περιοχή όπου θα αναπτυχθεί ο νέος οικισμός είναι κατάλληλη περιοχή και έχει προβλεφθεί για ανάπτυξη νέων οικισμών, ήδη από τη Μελέτη Τροποποίησης της Απόφασης 16/81 του ΕΣΧΠ, στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τη Μελέτη Γενικών Κατευθύνσεων ΠΕΡΠΟ, και από τη Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Γουβών. Μόνο η τελευταία Μελέτη για την Αναθεώρηση του Χωροταξικού Κρήτης αναφέρει εσφαλμένα ότι «οι οικισμοί αυτοί … αντιτίθενται στην ιδέα της συμπαγούς πόλης». Δεν είναι δυνατόν το ΥΠΕΚΑ να εγκρίνει περιβαλλοντικά τη δημιουργία ενός νέου οικισμού και ταυτόχρονα ο μελετητής του να λέει και να γράφει τα αντίθετα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης εντόπισε το θέμα και πήρε σαφή θέση υπέρ των οικοδομικών συνεταιρισμών κατά την απόφαση του”

Τα Επόμενα βήματα είναι :

1) Εκπόνηση – υποβολή – έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης του νέου οικισμού : επειδή έχουμε ήδη λάβει προέγκριση της από το ΥΠΕΚΑ δεν αναμένονται ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες. Όμως υπάρχει μια δαιδαλώδης διαδικασία μεταξύ υπηρεσιών, τεχνικών συμβουλίων, Συμβουλίου Επικρατείας η οποία και απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και αδιάκοπτη επιμονή.

2) Εκπόνηση – υποβολή – έγκριση των Μελετών Έργων Υποδομής (οδοποιίας, Ύδρευσης, άρδευσης, ΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ) εδώ οι μελέτες είναι πιο τεχνικές αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εγκρίνονται από τις Τοπικές Τεχνικές Υπηρεσίες και όχι από την Αθήνα.

3) Κατασκευή των έργων Υποδομής : αμέσως μετά την έγκριση των παραπάνω μελετών, αρχίζει η κατασκευή των έργων υποδομής με χρηματοδότηση από τα μέλη. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε πρέπει να έχουν μαζευτεί τα αντίστοιχα μεγάλα ποσά για τη σημερινή οικονομική συγκυρία.

4) Κατασκευή ατομικών κατοικιών από κάθε μέλος μετά τη διάνοιξη των δρόμων και την κατασκευή των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ΔΕΗ, κλπ.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ