2013-06-17 17:37:05
Φωτογραφία για ΕΡΤ και Μεταβίβαση του Ραδιοσταθμού της Εκκλησίας
Γράφει ο Αντώνης Μποσνακούδης

Το «μαύρο» στην οθόνη της τηλεόρασης για την ΕΡΤ δεν ήταν το πρώτο «μαύρο» στην ιστορία της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης. Το πρώτο «μαύρο» ήταν το Φεβρουάριο του 2012 στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αναφερθήκαμε στο farosradio.gr/en/faros-news/item/2058-prospathoun-na-fimosoun-tin-ekklisia.html, το οποίο ήταν η δοκιμή για όσα βλέπουμε σήμερα με την ΕΡΤ. Ήταν το πειραματόζωο.

Ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού κ. Κατσιάρας (με επιλογές συνεργατών που ευρύτατα χαρακτηρίστηκαν «αλαφουζέικες») είχε δώσει εντολή για το κλείσιμο του σταθμού και κατέβασε το διακόπτη, βυθίζοντας στο σκοτάδι τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού στο κτίριο της Μονής Πετράκη. Το κατέβασμα διακοπτών δοκιμάστηκε πρώτα στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας και όταν πέρασε σχετικά ανώδυνα για τους υπεύθυνους, εφαρμόστηκε και στην ΕΡΤ.

Τότε ήδη ίσχυε το ΦΕΚ Α 139/16-6-2005 που στα σκοτεινά «μαγείρεψαν» το οποίο επέτρεπε ουσιαστικά στην διευθύνουσα ομάδα «να μεταβιβάση μετά ή άνευ ανταλλάγματος τον επ' ονόματι της Εκκλησίας Ραδιοφωνικόν Σταθμόν ή Τηλεοπτικόν Σταθμόν επίγειας ή δορυφορικής λήψεως, ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου μεταδόσεως».

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, τότε μαύρισε πρώτα η Ραδιοφωνία από έναν άνθρωπο που είχε καταγγελθεί πολλές φορές ότι λειτουργούσε στον εκκλησιαστικό χώρο μεν, αλλά όχι για την Εκκλησία. Η παραπλάνηση της Ιεράς Συνόδου είναι μοναδική, σε σημείο που να φέρεται να αποφασίζει πράγματα τα οποία δεν άκουσε ποτέ.

Ο «δημοσιογραφικός κόσμος» δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων τότε και καταναλώθηκε σε μερικές καταγγελίες, όπως και στην περίπτωση της Μαρίτας Πάλλη από το γραφείο τύπου της Ιεράς Συνόδου, για την οποία το ίδιο «κύκλωμα» παραβιάζει δικαστική απόφαση και δεν την τοποθετεί στη θέση της, αλλά στον ραδιοφωνικό σταθμό όπου γίνονται απολύσεις!!!

Το αποκορύφωμα της υποκρισίας και ανικανότητας ή διαπλοκής, έγινε από ένα μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Αντωνιάδου) η οποία είχε αναλάβει να χειριστεί το θέμα για την ΕΣΗΕΑ. Όπως γράψαμε τον Ιούλιο του 2012, ήταν με δύο συντάκτριες του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ, που ήταν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο στην επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία και δεν είπαν τίποτα για ενημέρωσή του σχετικά με το ραδιοφωνικό σταθμό το γραφείο τύπου. Ειδικότερα τότε γράψαμε:

«Οι εκκλησιαστικές συντάκτριες ... της Ρωσίας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου και ενός αριθμού μητροπολιτών στη Ρωσία υπήρχαν και δύο δημοσιογράφοι του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ. Η ελληνική αποστολή έφευγε από την Ελλάδα ακριβώς την ίδια μέρα που κοινοποιούνταν η απόφαση για την υπόθεση της κ. Πάλλη. Ταυτόχρονα ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας «έβραζε» από τα κατορθώματα του διευθυντή που αναφέραμε συνοπτικά προηγουμένως.

Η Γενική Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου, ως συντάκτρια εκκλησιαστικού ρεπορτάζ και η κ. Άντζη Σταθάτου, παλαιότερα στο εκκλησιαστικό του ALTER και τώρα σε ιστοσελίδα και εφημερίδα, είχαν ακολουθήσει τους Ιεράρχες στη Ρωσία για την κάλυψη της επίσκεψης. Προφανώς, θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεκάλεπτο ή εικοσάλεπτο ή ίσως και μισή ώρα στις πολλές ημέρες της επίσκεψης στη Ρωσία, ώστε τουλάχιστον το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αλλά και η συνάδελφός της να μιλήσουν με τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες (έστω και στο αυτοκίνητο-βαν) τόσο για το θέμα του σταθμού, όσο για το θέμα της κ. Πάλλη, δεδομένου ότι είναι πασίγνωστα τα προβλήματα. Ιδιαίτερα η κ. Αντωνιάδου γνωρίζει και τα δύο θέματα τόσο στην εργατική όσο και στην νομική πτυχή τους. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι δεν έκαναν καμία τέτοια κίνηση, ώστε ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει τόσο στο ραδιοφωνικό σταθμό όσο και στο Γραφείο Τύπου. Και όχι μόνο αυτό. Αμέσως μετά την επιστροφή στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος παρασύρθηκε σε μια πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητη και άδικη επίθεση κατά των εργαζομένων, προφανώς ως αποτέλεσμα κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης και συκοφαντίας από την παράγκα που αναφέραμε. Εκτός του ότι αυτά που ανέφερε όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και τεχνικοί στον ραδιοφωνικό σταθμό και στο Γραφείο Τύπου) δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι τα προωθούν. Οι πληροφοριοδότες - προπαγανδιστές εκμεταλλεύθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο ουσιαστικά για να εφαρμόσουν τις επιταγές της ξενοκίνητης Τρόικας μέσα στην Εκκλησία.

Προσωπικά θεωρώ ότι το επεισόδιο με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, αμέσως μετά από την επιστροφή από τη Ρωσία, αποτελεί αποτυχία της Γενικής Γραμματέως της ΕΣΗΕΑ και σε κάποιο βαθμό της κ. Σταθάτου να λειτουργήσουν για την υπεράσπιση ηθικών και εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων τους. Ειδικότερα οι παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν στηρίξει τόσο πολύ τους δημοσιογράφους στο ραδιοφωνικό σταθμό και στο Γραφείο Τύπου, προφανώς λόγω ιδεολογικών τοποθετήσεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό υποχρεώθηκαν από τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν. Ειδικά μάλιστα (και το αναφέρω λόγω προσωπικής εμπειρίας - μαρτυρίας) η κ. Σταθάτου, όταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην Ιερά Σύνοδο τέθηκε ερώτηση για την απόλυση της κ. Πάλλη, λόγω ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ την ίδια μέρα, η κ. Σταθάτου έκανε το εκπληκτικό σχόλιο «Αμάν πάλι με την Πάλλη». Τώρα πώς είναι δυνατόν ο Αρχιεπίσκοπος να μιλάει έτσι κατά των συνδικαλιστών, της νόμιμης (και πλήρως βιβλικής και πατερικής) υποστήριξης εργατικών δικαιωμάτων και από την άλλη κορυφαία συνδικαλίστρια της ΕΣΗΕΑ του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ μάλιστα μαζί με γνωστή δημοσιογράφο του ίδιου ρεπορτάζ να κάνουν αυτά που περιγράψαμε και να μην κάνουν τα άλλα που περιγράψαμε».

Συνεπώς, η ίδια η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ (Τρίμης, Αντωνιάδου κλπ) επέτρεψε να αναπτυχθούν οι συνθήκες ώστε διάφοροι τύποι ολοκληρωτισμού να λειτουργούν όπως βλέπουμε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας και στην ΕΡΤ. Είναι υποκρισία να κλαψουρίζουν για την ΕΡΤ τη στιγμή που τόσο η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ όσο και η εκπρόσωπός της, «πούλησαν» τους δημοσιογράφους κλπ του Ρ/Σ της Εκκλησίας στα ίδια συμφέροντα που τώρα καταγγέλλουν ότι θέλουν να διαλύσουν την δημόσια τηλεόραση. Στις ακόλουθες διευθύνσεις υπάρχει αναλυτική παρουσίαση:

http://www.farosradio.gr/en/faros-news/item/2054-radio-ekklisia.html

http://www.farosradio.gr/en/faros-news/item/1947-radio-ekklisia.html http://www.farosradio.gr/en/faros-news/item/1881-radio-ekklisia.html

http://www.farosradio.gr/el/faros-news/item/2302-radio-ekklisia.html

Μεταβιβάστηκε σιωπηλά ο ραδιοσταθμός της Εκκλησίας;

Το ΦΕΚ Α 139/16-6-2005): Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Κανονισμού 114/1998 «Περί συστάσεως και οργανώσεως ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος», έχει μία εκπληκτική και πολύ ύποπτη τροποποίηση άρθρου στον Κανονισμό 114/1998/99 (ΦΕΚ Α 21/10-2-1999): Περί συστάσεως και οργανώσεως επικοινωνιακής και μορφωτικής υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο παλιός κανονισμός αλλάζει ριζικά σε ένα άρθρο του. Το Άρθρο 5 έγραφε:

«Άρθρο 5

Αρμοδιότητες της Επιτροπής

Η Επιτροπή διοικεί την Υπηρεσία, έχει την επιμέλεια όλων των υποθέσεών της, διαχειρίζεται τους πόρους της και γενικά αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά στη λειτουργία της, τη διάθεση των πόρων της και την εκπλήρωση των σκοπών της.

Ειδικώτερα η Επιτροπή:

α) Ψηφίζει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό της Υπηρεσίας.

β) Διορίζει, μετά από πρόταση του Προέδρου, τους Διευθυντές των κλάδων.

Οι Διευθυντές των κλάδων έχουν την ευθύνη της αποδοτικής λειτουργίας του κλάδου τον οποίο διευθύνουν, αποφασίζουν για την στρατηγική του, την κατανομή αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και τη διαχείριση του προϋπολογισμού και αλληλογραφούν για λογαριασμό του Κλάδου τους. Εισηγούνται στην Δ.Ι.Σ., δια της Επιτροπής, τον Κανονισμό λειτουργίας του κλάδου τους, εφ' όσον δεν υπάρχει. Ειδικώς για τον κλάδο της Ραδιοφωνίας ο Κανονισμός πρέπει να εγκριθεί από την Δ.Ι.Σ. εντός τετραμήνου από της ισχύος του παρόντος. Οι Διευθυντές των κλάδων υποχρεούνται να παρέχουν στην Επιτροπή κάθε εξήγηση, η οποία ζητείται δια του Προέδρου της και να εκτελούν τις αποφάσεις της.

γ) Μεριμνά για την εκπλήρωση των σκοπών της Υπηρεσίας και διαθέτει τους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στα πλαίσια των εγκεκριμένων κάθε φορά κονδυλίων του προϋπολογισμού.

δ) Εποπτεύει για την καλή και εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας».

Τον Απρίλιο του 2005 (όταν περίπου άρχιζε η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου) έγινε αυτή η αλλαγή:

«Η περίπτωσις β' του άρθρου 5 του υπ' αριθμ. 114/1998 τροποποιείται ως ακολούθως:

«β. Ι. Η Επιτροπή δύναται να μεταβιβάση μετά ή άνευ ανταλλάγματος τον επ' ονόματι της Εκκλησίας Ραδιοφωνικόν Σταθμόν ή Τηλεοπτικόν Σταθμόν επίγειας ή δορυφορικής λήψεως, ή οποιονδήποτε άλλου τρόπου μεταδόσεως.

II. Η Επιτροπή δύναται να αναθέτη την παραγωγήν έργου αγοράς ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού χρόνου ως και να προβαίνη εις χορηγίας αντιστοίχως προς τους Κλάδους Ραδιοφωνίας, Τηλεοράσεως, Internet κ.λπ. τηρουμένων των αντιστοίχων νομίμων διαδικασιών της ισχυούσης νομοθεσίας».

Το πρώτο σκανδαλώδες πράγμα που βλέπει κάποιος είναι ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός, τηλεοπτικός σταθμός, σταθμός δορυφορικής μετάδοσης, κ.λπ. μπορεί να μεταβιβαστεί σε ΟΠΟΙΟΝΔΉΠΟΤΕ (χωρίς να αποκλείονται οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, Scientology, λαμόγια καναλάρχες, κ.λπ.) ακόμη και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα!!! Βλέποντας την κατάσταση των τελευταίων ετών και την εξάρτηση της διευθυντικής ομάδας από συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα, έχουμε υποχρέωση να αναρωτηθούμε μήπως ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ήδη μεταβιβαστεί σιωπηλά σε ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία τον ελέγχουν και αυτός είναι ένας ουσιαστικός λόγος που μεταφέρθηκε έξω από τη Μονή Πετράκη σε άλλο κτίριο στην Ομόνοια.

Τελικά επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός ήταν το πειραματόζωο της Τρόικα για αυτά που γίνεται με την ΕΡΤ και όσα σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Η ευθύνη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ είναι σαφέστατα και ποινική.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ