2013-07-02 09:53:37
Φωτογραφία για Tον Σεπτέμβριο γεμίζουν τα εργοτάξια στην Ολυμπία Οδό - Άγνωστη η τύχη του τμήματος Πάτρα - Τσακώνα
Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τα εργοτάξια στα τέσσερα οδικά έργα που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, όπως υποστήριξαν οι διοικήσεις τεχνικών εταιρειών που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες κατασκευής και εκμετάλλευσης.

Παρά τις βιαστικές εξαγγελίες των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εκκίνηση των έργων, αν και οι εργασίες που εκτελούνται σε ορισμένα εξ' αυτών (όπως η Ολυμπία Οδός) θεωρούνται απαραίτητες για τη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Κρίσιμο παράγοντα για την εκκίνηση των έργων στα τέλη Σεπτεμβρίου αποτελεί η ψήφιση των νέων συμβάσεων παραχώρησης από τη Βουλή εντός του καλοκαιριού και η έγκριση του συνολικού σχεδίου «ανάστασης» των έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προς το παρόν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες σε δύο από τα τέσσερα έργα και συγκεκριμένα σε Μαλιακός – Κλειδί και Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα) στα οποία έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες.


Εκκρεμούν, όμως, οι αντίστοιχες συμφωνίες στα άλλα δύο έργα (Ιόνια Οδός και Αξονα Κεντρικής Ελλάδος), με τον επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρη να δηλώνει χθες πως θα υπογραφούν στις αρχές του επόμενου μήνα.

Με την ολοκλήρωση των σχετικών συμφωνιών οι κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση των δύο οδικών αξόνων θα λάβουν τις αποζημιώσεις που έχει συμφωνήσει με το δημόσιο και συνεπώς θα ξεκινήσει τις εργασίες. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για παράδειγμα, έχει λαμβάνειν περί τα 60 εκατ. ευρώ από τις αποζημιώσεις, ενώ το συνολικό ποσό αυξάνεται στα 150 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες οφειλές από πιστοποιημένες εργασίες.

Η ρευστότητα που φτάνει στις κοινοπραξίες μέσω των αποζημιώσεων είναι σχετικά περιορισμένη και δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη των έργων υποστηρίζουν όσοι παρακολουθούν το εγχείρημα. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως κρίσιμο στοιχείο για την επανεκκίνηση αποτελεί η υπογραφή των νέων, αλλαγμένων, συμβάσεων παραχώρησης και η έγκρισή τους από τη Βουλή. Μόνο τότε θα επιστρέψουν οι εμπορικές τράπεζες στη χρηματοδότηση των έργων και συνεπώς θα υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα.

Κατά τη γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λ. Μπόμπολας εκτίμησε πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μπορεί να ξεκινήσει η πλήρης χρηματοδότηση από τις τράπεζες οι οποίες έχουν χωρισθεί σε δύο «ομάδες»: τις διεθνείς, οι οποίες προσφέρουν δάνεια με μικρότερη διάρκεια και χαμηλότερα επιτόκια ως προς τους όρους χρηματοδότησης, και τις ελληνικές που χρηματοδοτούν με δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά με υψηλότερα επιτόκια.

Στα θετικά της υπόθεσης περιλαμβάνεται η έγκριση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο γενικό σχέδιο (οι λεπτομέρειες ακόμα εξετάζονται) για τις αλλαγές στη συμμετοχή του δημοσίου στα τέσσερα έργα. Στην ουσία βρίσκεται στο μικροσκόπιο η αύξηση της συμμετοχής του κρατικού ταμείου στη χρηματοδότηση έργων, ενώ οι αλλαγές στη σύνθεση των σχημάτων των εμπορικών τραπεζών ή των κοινοπραξιών κατασκευής / εκμετάλλευσης γίνονται χωρίς έλεγχο από την Κομισιόν.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι η ολοκλήρωση της συγγραφής των πολυσέλιδων (πρόκειται για εκατοντάδες σελίδες) νέων συμβάσεων παραχώρησης προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν στη Βουλή. Οι συμβάσεις, οι οποίες ήδη γράφονται, θα περιλαμβάνονται σε ενιαίο σχέδιο νόμου που πρέπει να ψηφιστεί μέσα στο επόμενο δίμηνο προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα από φθινόπωρο.

Τόσο οι κατασκευαστές, όσο και η κυβέρνηση, γνωρίζουν πως αν τα έργα δεν ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 θα χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ. Οι πιο τολμηροί εκτιμούν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αλλά θεωρούν πως θα βρεθεί φόρμουλα με την Κομισιόν στην περίπτωση που εκκρεμεί μικρό τμήμα των εργασιών.

Πηγή: euro2day
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ