2013-07-05 20:44:10
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Τα πετρέλαια θα φέρουν αναπτυξιακά έργα ύψους 2 δισ. ευρώ!
Οι κοινοπραξίες Energean Oil και ΕΛΠΕ επικράτησαν τελικά στον διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενέργεια που αποτελεί ουσιαστικά καθοριστικό βήμα για την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο μετά τον εντοπισμό του κοιτάσματος του Πρίνου στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου και από τις δύο περιοχές, σε βάθος 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ. Για τις εξελίξεις σχετικά με τους αναδόχους ενημερώθηκαν χθες από τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ομόφωνη πρόταση της αρμόδιας επιτροπής προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, η οποία αποτυπώνεται σε αντίστοιχα σχέδια σύμβασης μίσθωσης, για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία Energean Oil And Gas/Petra και για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού η κοινοπραξία ΕΛΠΕ /Edison/Petroceltic
. Σημειώνεται ότι η Energean Oil είναι η ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου και πρόσφατα επένδυσε σε αυτή το fund Third Point, ενώ η Petra είναι καναδική εταιρεία. Η έτερη κοινοπραξία αποτελείται από τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ιταλική Edison, ενώ η Petroceltic είναι ιρλανδικός όμιλος.

Η επιτροπή, μετά την αξιολόγηση των αρχικών προσφορών, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους (μεμονωμένες εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, βασική επιδίωξη ήταν η βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών και η διαπραγμάτευση κατέληξε σε σημαντικά βελτιωμένες προτάσεις εκ μέρους τους. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται η πρόσκληση των επιλεγμένων εκμισθωτών για την τελική σύνταξη των επιμέρους συμβάσεων και την υπογραφή αυτών.

Τα αναμενόμενα έσοδα σε περιφερειακό επίπεδο για έργα ανάπτυξης και μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στην Ηπειρο, σύμφωνα με τη στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε το ΕΜΠ, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του βιομηχανικού τομέα της περιφέρειας αναμένεται να αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 40%, από 480 εκατ. ευρώ σε 670 εκατ. ευρώ, και για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Υπολογίζεται δε, ότι για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων θα δημιουργούνται 2-3 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία.

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση, ο κ. Γ. Μανιάτης έκανε λόγο για νέα σελίδα στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων και τόνισε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και ποιες άλλες περιοχές θα βγουν σε διεθνή διαγωνισμό, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία, εξάλλου, δημιουργούν τα πρώτα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διενήργησε η νορβηγική εταιρεία Petroleum GeoServices (PGS) στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Βεβαίως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και εάν τελικώς τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών οδηγούν στο ότι πράγματι υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, δεν πρέπει να αναμένουμε να μπουν γεωτρύπανα πριν από το 2016 και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εάν αυτή τελικώς αποφασισθεί, δεν αναμένεται πριν από το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η PGS με αφορμή την έναρξη της πώλησης των δεδομένων των σεισμικών ερευνών προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η περιοχή μέχρι πρόσφατα δεν αντιμετωπιζόταν με προσοχή, αλλά δεδομένων του ενθουσιασμού και των προσδοκιών για άλλα πεδία της Μεσογείου, η περιοχή η οποία αποτελεί αντικείμενο του προσεχούς γύρου παραχωρήσεων εμφανίζει μεγάλη προοπτική». Tα πρώτα στοιχεία των σεισμικών ερευνών περιλαμβάνουν δεδομένα για τη θαλάσσια βαρύτητα, καθώς και μαγνητικά δεδομένα και πωλούνται στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Της Δήμητρας Μανιφάβα-kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ