2013-07-10 12:07:13
Φωτογραφία για ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΣΥΡΙΖΑ χωρίς συνιστώσες...!!!
Τα τελευταία κομμάτια του πολύχρωμου παζλ των 16 συνιστωσών τοποθετεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απομένουν πλέον ώρες πριν από την έναρξη του 1ου και καθοριστικού συνεδρίου για το παρόν και το μέλλον του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση να ενοποιήσει το κόμμα, βάζοντας ένα «τέλος» στο συμμαχικό σχήμα των 16 συνιστωσών

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή περίπου 3.500 αντιπρόσωποι καλούνται να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα των συνιστωσών σε κόμμα των μελών και να βρουν απαντήσεις στα μεγάλα πολιτικά επίδικα, όπως στην κατάθεση αξιόπιστης πρότασης εξουσίας.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόκληση να ενοποιήσει το κόμμα, βάζοντας ένα «τέλος» στο συμμαχικό σχήμα των 16 συνιστωσών και ταυτόχρονα να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις

που εκφράζουν ιδεολογικά ρεύματα από την Αριστερά της Αριστεράς μέχρι και την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

Τάσεις και συνιστώσες ήδη έχουν κάνει ένα πρώτο «ταμείο» για τους πιθανούς συσχετισμούς στο συνέδριο, αν και κρατούν «κλειστά τα χαρτιά τους», ενώ έμπειρα στην «κομματική κουζίνα» στελέχη θεωρούν πως περίπου το 15% των αντιπροσώπων, που δεν ανήκουν σε οργανωμένες συνιστώσες, θα γείρουν τη ζυγαριά στις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει το σώμα των συνέδρων. Παρ' όλα αυτά ουδείς αμφισβητεί ότι έχει διαμορφωθεί μία ευρεία πλειοψηφία αντιπροσώπων, που στον έναν ή τον άλλον βαθμό και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις συντάσσεται με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά από τάση και συνιστώσα ποικίλλουν, αν και όλοι τοποθετούν την πλειοψηφία αυτή πάνω από το 70% των αντιπροσώπων.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα», της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει κάνει και αυτή το δικό της «ταμείο» - υποστηρίζουν ότι διατηρούν το 25% όπως καταγράφηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ολα δείχνουν και ανεξάρτητα από το εάν τελικά επιλεγεί η «ενιαία» λίστα για την εκλογή της νέας ηγεσίας (Κεντρική Επιτροπή) πως έχουν διαμορφωθεί δύο «μπλοκ».

Η πλειοψηφία

Στο μέτωπο της πλειοψηφίας εντάσσονται δύο ρεύματα από τον ΣΥΝ, η «Αριστερή Ενότητα» και η «Πλατφόρμα» - που στήριζαν και στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, οι λεγόμενες ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου (Α. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Δ. Τσουκαλάς), η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, η ΑΚΟΑ, η Ρόζα και άλλες μικρότερα ρεύματα - τα οποία θα αποτελέσουν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ ξεχωριστή τάση με την επωνυμία «Ανάσα».

Στο δεύτερο «μπλοκ», με την επωνυμία «Αριστερή Πλατφόρμα», κορμός είναι το «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη και σε αυτό συμμετέχουν η τροτσκιστική ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ του Γ. Θεωνά, η πλειοψηφία της τάσης «Κόκκινο?» και άλλες μικρότερες συνιστώσες.

Ανεξάρτητα στα υπό διαμόρφωση «μπλοκ» και πώς θα εκφραστούν την Κυριακή στην ψηφοφορία για την εκλογή της νέας ηγεσίας, το πρώτο κρας τεστ για την πλειοψηφία θα είναι οι ψηφοφορίες για την πολιτική απόφαση, τη διακήρυξη και το καταστατικό κόμματος.

«Αγκάθι» αποτελεί το εύρος των πολιτικών συμμαχιών και το ποιες δυνάμεις θα στηρίξουν μία πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς η μειοψηφία του κόμματος ζητά σαφή και οριοθετημένο προσανατολισμό προς το ΚΚΕ και την... ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αντίθετα η πλειοψηφία του κόμματος ανοίγει τη βεντάλια - σημειώνοντας ταυτόχρονα τη σαφή άρνηση του ΚΚΕ να στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο μία κυβέρνηση της Αριστεράς που κορμό θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα της στάσης του κόμματος για την Ευρωζώνη και το ευρώ -η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η επιστροφή στη δραχμή- αναμένεται να προκαλέσει πολλές και σκληρές αντιπαραθέσεις. Ο κ. Λαφαζάνης κάνει λόγο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπερβεί ένα «μυωπικό ευρωκεντρισμό» και η δραχμή δεν είναι «εθνική αναδίπλωση» για τη χώρα.

Τέλος, ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος έχει τεθεί από στελέχη και συνιστώσες - η πλειοψηφία θα προτείνει να εκλεγεί ο κ. Τσίπρας από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου, ενώ ο κ. Λαφαζάνης και άλλα στελέχη μιλούν για εκλογή από τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

ΟΙ 16 ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

Τα «ναι» και τα «όχι» στην αυτοδιάλυση

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το θέμα της αυτοδιάλυσης των 16 συνιστωσών, καθώς εκφράζονται έντονες διαφωνίες οι οποίες υποστηρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθεί το συμμαχικό σχήμα. Πρώτος δίνει το παράδειγμα ο Συνασπισμός καθώς σήμερα θα κληθούν οι αντιπρόσωποι του 6ου Συνεδρίου του κόμματος να ψηφίσουν την πρόταση για την αυτοδιάλυση του κόμματος.

Το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί σήμερα το πρωί στο Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο, με ένα και μοναδικό θέμα, την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ και την ένταξη των μελών του στον ΣΥΡΙΖΑ ως φυσικών προσώπων. Ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγχρονο, δημοκρατικό, πολυτασικό και μαζικό κόμμα της Aριστεράς.

Σημειώνεται ότι χθες συγκλήθηκε η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΑΚΟΑ, η οποία αποφάσισε την αυτοδιάλυση και τη συμμετοχή της στην ΑΝΑΣΑ (τάση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετέχουν η ΑΚΟΑ, η ΡΟΖΑ, ένα μέρος της οργάνωσης Κόκκινο και ανένταχτοι).

Την απόφαση να αναστείλει την αυτοτελή δημόσια παρουσία της έλαβε και η ΚΟΕ, ως «απαραίτητο βήμα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ενιαίας έκφρασής του» ενώ το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Α. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Α. Κοτσακάς, Γ. Μιχελογιαννάκης, Δ. Τσουκαλάς κ.ά.) στο επίμαχο θέμα των συνιστωσών θεωρούν ότι «επιβάλλεται η άμεση ενιαιοποίηση των απόψεων και της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την άλλη πλευρά της όχθης τάσσονται συνιστώσες αλλά και ο Μανώλης Γλέζος, οι οποίοι λένε «όχι» στην αυτοδιάλυση των συνιστωσών.

Ο Μανώλης Γλέζος, εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών, ο Αντώνης Νταβανέλος, εκ μέρους της ΔΕΑ, και ο Γιάννης Θεωνάς εκ μέρους της ΚΕΔΑ, με κοινή δήλωσή τους, πριν από λίγες μέρες υπογράμμισαν ότι τάσσονται υπέρ του ενιαίου φορέα του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δράση και κοινές εμφανίσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την «αυτοδιάλυση» τη χαρακτήρισαν «εθελοντική διαδικασία, που επαφίεται στην ελεύθερη απόφαση της καθεμίας από τις συνιστώσες».

Ξεχωριστές ανακοινώσεις έκανε η ΚΕΔΑ του κ. Θεωνά, το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης ζήτησε να διατηρηθεί το συμμαχικό σχήμα, ενώ η ΔΕΑ υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειμμα «καθαρών απαντήσεων» από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ως προς κομβικά σημεία του πολιτικού του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, αυτό «το κρίσιμο ζήτημα επιχειρείται σήμερα να 'κρυφτεί' πίσω από τον καπνό που έχει ξεσηκωθεί για τις 'συνιστώσες' και πίσω από τις δημαγωγίες για τους 'μηχανισμούς'».

«Οχι» στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα είπαν ακόμη τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά την αυτοδιάλυσή της η ΕΔΗΚ (Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου), υπογραμμίζοντας ότι «δεν τίθεται ούτε καν σαν ερώτημα η διάλυση της ΕΔΗΚ, του ιστορικού κόμματος του Κέντρου, που φέρει τη σφραγίδα της αποστολικής διαδοχής της Ενωσης Κέντρου», στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Μανώλης Γλέζος

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ζητά ενιαία και όχι χωριστή δράση, ενώ, σε ό,τι αφορά την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, υποστηρίζει ότι «το σχήμα που μας έφερε έως εδώ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαφανιστεί».

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Για υπερβάσεις ανατρεπτικές και όχι προσαρμογής και αναδίπλωσης κάνει λόγο ο Π. Λαφαζάνης, ενώ υποστηρίζει ότι η Αριστερά πρέπει να υπερβεί όλα τα κατάλοιπα ενός μυωπικού «ευρωκεντρισμού» που βλέπει τα πάντα με τους φακούς των ευρωζωνικών δογμάτων.

Αλέξης Μητρόπουλος

Υπέρ της αναγκαιότητας για την άμεση ενιαιοποίηση των απόψεων και της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ, σε σχέση με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα με τους δανειστές, προτείνει ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ

Η ταυτότητα του συνεδρίου

Για τέσσερις μέρες -από σήμερα μέχρι και την Κυριακή- στο Τάε Κβον Ντο του Φαλήρου περίπου 3.500 αντιπρόσωποι θα συμμετάσχουν στο 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, στις εκλογικές διαδικασίες συμμετείχε περίπου το 70% των μελών του κόμματος (πάνω από 37.000 μέλη), ενώ σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περίπου 570 οργανώσεις μελών. Στις διαδικασίες του συνεδρίου αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 50 αριστίνδην σύνεδροι, οι οποίοι προτάθηκαν από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου θα γίνουν οι χαιρετισμοί των κομμάτων και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα ακολουθήσει η εισηγητική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Στο συνέδριο μέχρι στιγμής θα παραστούν αντιπροσωπείες από το εξωτερικό όπως ο Πιερ Λοράν, επικεφαλής ομάδας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Κάγιο Λάρα, συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς της Ισπανίας, η ευρωβουλευτής Μαρίσα Ματίας του Πορτογαλικού «Μπλόκου», ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο γραμματέας του Σουηδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η PLO και το Κ. Κ. Ισραήλ.

Το τιμητικό προεδρείο

Στο σημερινό τιμητικό προεδρείο θα συμμετάσχουν στελέχη από τάσεις και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιστασιακός αγωνιστής της Αριστεράς Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνουν οι ομιλίες των συνέδρων στα σχέδια της πολιτικής απόφασης και των κειμένων που συζητήθηκαν στις προσυνεδριακές συνελεύσεις, ενώ το Σάββατο θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για το καταστατικό, τη διακήρυξη και την πολιτική απόφαση.

Την Κυριακή θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Εναν πρώτο απολογισμό από τη συνδιάσκεψη μέχρι το Συνέδριο έκανε πριν από λίγες μέρες ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος επεσήμανε πως στο διάστημα που πέρασε από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Μαΐου διοργανώθηκαν πάνω από 700 συγκεντρώσεις και ανοιχτές συνελεύσεις.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ / ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ