2013-07-26 23:41:03
Φωτογραφία για Να αξιοποιηθούν τα Επιμελητήρια
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ζητούμενο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση χρέους είναι η ανάπτυξη. Χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν στο μέλλον είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Δυστυχώς, οι συνθήκες που επικρατούν... σήμερα στην αγορά κάθε άλλο παρά ευνοούν αυτή την προοπτική. Η ρευστότητα τείνει προς εξαφάνιση και ο τραπεζικός τομέας, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δεν είναι σε θέση ακόμη να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της αγοράς, γεγονός που θα οδηγήσει στην επιπλέον συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, η διοχέτευση των πόρων του ΕΣΠΑ προς την αγορά και την πραγματική οικονομία γίνεται μετ’ εμποδίων και με αργούς ρυθμούς, ενώ το δυσχερές και αβέβαιο κλίμα αποθαρρύνει τους επίδοξους –Eλληνες και ξένους– επενδυτές, οδηγώντας τους σε γειτονικές οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Eνωση Επιμελητηρίων Ελλάδος επαναφέρει την πρότασή της για την άμεση αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ ύψους 2 δισ
. ευρώ και τη διοχέτευσή τους στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα, η ΚΕΕΕ προτίθεται να συστήσει 59 επιτροπές, στα 59 κατά τόπους Επιμελητήρια, στις οποίες θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι τραπεζών προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων δανειοδότησης. Ετσι, μέσα από συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό καταβολής, τα κονδύλια θα διατεθούν προκειμένου να ενισχυθούν η πραγματική οικονομία και οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τα Επιμελητήρια, μέσω της δικτύωσής τους με Επιμελητήρια του εξωτερικού, θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την επιπλέον προσφορά κεφαλαίων με τη διαδικασία της μόχλευσης, αλλά και με άλλους τρόπους, ώστε τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν με αυτό τον τρόπο στην αγορά να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ.

Σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, τα Επιμελητήρια θέτουν τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη γνώση τους στην υπηρεσία της ανάπτυξης. Είναι στο χέρι της Πολιτείας να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη γρήγορων αποφάσεων και αποτελεσματικών δράσεων. Διαφορετικά, η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να διολισθαίνει οδηγώντας την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή σε μη προβλέψιμα αδιέξοδα.
kerdos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ