2013-07-27 01:17:23
Φωτογραφία για Για ποια Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία, Συνέπεια και Διαφάνεια μας μιλάνε; Άποψη αναγνώστη
Απόσπασμα από τον διάλογο του υπουργού Διοικητής Μεταρρύθμισης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας: Πέστε μου τα νέα σας

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολλά τα ζητήματα τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Προσπαθούμε να πορευθούμε σε μία πορεία με συνέπεια διαφάνεια και δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα να είμαστε εντάξει και στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις αλλά και να κάνουμε μία δημιουργική υπέρβαση των δεσμεύσεων ώστε να χτίσουμε μία δημόσια διοίκηση η οποία πραγματικά θα ανταποκρίνεται πραγματικά στα αιτήματα των καιρών και των πολιτών. Αυτοί είναι οι δύο τομείς που κινούμαστε. Και πρέπει να κινηθούμε παράλληλα και στους δύο

Κ.Παπούλιας: Αναφερθήκατε στη δικαιοσύνη και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Κυρ. Μητσοτάκης: Έτσι είναι. Οι αποφάσεις μας έστω και αν μερικές φορές ενέχουν στοιχεία οριζόντιων παρεμβάσεων θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες. Και αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με τον νόμο τον οποίο ψηφίσαμε. Αλλά θα είναι και ένας μπούσουλας από εδώ και στο εξής για τις κινήσεις μας.»


Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Αξιοκρατία και άλλες βαρυσήμαντες λέξεις ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΡΙΜΕΝΕΣ!!…. Ας δούμε πόσο δίκαιες, αξιοκρατικές, σωστές, λογικές, ηθικές…. Είναι οι 2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων!

Τι προβλέπει το Άρθρο 82 του Πολυνομοσχεδίου που ψήφισαν οι βουλευτές της Συμπολίτευσης!

-Κατάργηση 49+1 Κλάδων Εκπαιδευτικών Τεχνικών Ειδικοτήτων. (Γιατί +1; Γιατί καταργήσανε και μια ειδικότητα που δεν υπάρχει καν! ΠΕ1805 Κομμωτικής. Να μας εξηγήσει ο Υπουργός Παιδείας, ο πλέον αρμόδιος για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, ποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ βγάζει απόφοιτους Κομμωτικής;).

-2.500 Καταργήσεις οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών – Διαθεσιμότητες.

-Κατάργηση 2 από τους 12 τομείς των ΕΠΑ.Λ και 13 ειδικοτήτων από τις 45 ενεργές ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ. (Οι τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν ήταν από τις πολυπληθέστερες σε μαθητικό δυναμικό).

-Αποδεκατισμό 248 ΕΠΑ.Λ και 96 ΕΠΑ.Σ που είχαν τους τομείς και τις ειδικότητες που καταργήθηκαν. (Το σύνολο των ΕΠΑ.Λ της Επικράτειας είναι 392 και των ΕΠΑ.Σ 109).

-Εκδίωξη 26.721 μαθητών από το Δημόσιο Σχολείο. Ο αριθμός αυτός είναι οι μαθητές που το σχολικό έτος 2012-13 είχαν επιλέξει τους συγκεκριμένους τομείς και ειδικότητες. Από τον αριθμό αυτό 21.513 είναι κορίτσια. (Το σύνολο των μαθητών στα ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ της επικράτειας, το σχολικό έτος 2012-13, είναι 80.177 εκ των οποίων 31.766 κορίτσια και 48.951 αγόρια). Το 33% του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ μένει εκτός 2.500 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:

Οι εκπαιδευτικοί που μπήκαν σε διαθεσιμότητα:

-Δεν ήταν υπεράριθμοι (ίσα – ίσα υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις την χρονιά που πέρασε στις ειδικότητες τους).

-Δεν ήταν επίορκοι, τεμπέληδες, «ψυχάκηδες».

-Δεν προσλήφθηκαν από το παράθυρο ή από πολιτικά γραφεία βουλευτών (όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί με νόμιμες διαδικασίες ΑΣΕΠ, Επετηρίδα βάσει μορίων κ.α.)

-Είχαν αντικείμενο (πολυπληθή τμήματα μαθητών).

-Σέβονται τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου. (Σύμφωνα με τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αυτοί δεν έχουν να φοβηθούν ΤΙΠΟΤΑ!).

-Επιπλέον το σύνολο του βοηθητικού προσωπικού ΔΕ που τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα είναι άνθρωποι άκρως χρήσιμοι για την ασφάλεια εκτέλεσης και την προετοιμασία των εργαστηριακών ασκήσεων, για την συντήρηση εργαστηρίων - κτηρίων των ΣΕΚ και σχολείων. Ηλεκτρολογικά εργαστήρια που δουλεύουν με πραγματικές τάσεις (230V-400V), Βαριά μηχανολογικά εργαστήρια (όπως τόρνοι) κ.α. πλέον θα γίνονται από ένα εκπαιδευτικό (όπως δείχνουν τα πράγματα), σε τμήματα 30 μαθητών και χωρίς το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό. Για ποια ασφάλεια μαθητών μιλάμε; Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Υπουργείο.

Και όμως απολύθηκαν! Δίκαιο! Αξιοκρατικό! Σωστό! Λογικό! Ηθικό!

26.721 ΜΑΘΗΤΕΣ:

-21.513 κορίτσια και 5.208 αγόρια είχαν επιλέξει, το σχολικό έτος 2012-13, τους τομείς και τις ειδικότητες που καταργήθηκαν, σε 248 ΕΠΑ.Λ και 96 ΕΠΑ.Σ της Επικράτειας.

-Οι μαθητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων είχαν φέτος (αλλά και διαχρονικά) τις περισσότερες επιτυχίες στις πανελλαδικές εξετάσεις και με τις υψηλότερες βαθμολογίες.

- Οι απόφοιτοι αυτών των ειδικοτήτων έχουν υψηλή απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Τουλάχιστον αυτό γνωρίζουμε εμείς, οι εκπαιδευτικοί τους, που παρακολουθούμε την πορεία των μαθητών μας. Αν το Υπουργείο έχει κάποια μελέτη που αποδεικνύει το αντίθετο, παρακαλούμε να μας την γνωστοποιήσει! Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες συγκαταλέγονται στις «τοπ» ειδικότητες των Ιδιωτικών ΙΕΚ.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

- Μείωση κατά 33% του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ

-Αποδεκατισμός – διάλυση 248 ΕΠΑ.Λ και 96 ΕΠΑ.Σ

-Υποβάθμιση της Τυπικής Εκπαίδευσης προς χάριν, δήθεν, της «αναβάθμισης» της άτυπης και αδιαβάθμητης κατάρτισης (Δημόσια ΙΕΚ). Μάλλον, προς χάριν της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

- Σύμφωνα με τον Υπουργό οι ειδικότητες που καταργήθηκαν θα λειτουργήσουν στα Δημόσια ΙΕΚ. Οι ειδικότητες αυτές υπήρχαν σε 248 ΕΠΑ.Λ και 96 ΕΠΑ.Σ με μεγάλη διασπορά ανά την Επικράτεια. Θέλει να μας πείσει ο Υπουργός ότι τα 91 Δημόσια ΙΕΚ με μικρή διασπορά ανά την Επικράτεια επαρκούν για να καλύψουν την υψηλή αυτή ζήτηση (26.721 μαθητές).

-Αν μιλάει για τα μεταλυκειακά ΙΕΚ, οι μαθητές αυτοί πρέπει να τελειώσουν πρώτα ένα γενικό λύκειο ή ΕΠΑ.Λ και εν συνεχεία να σπουδάσουν άλλα δύο χρόνια για να πάρουν πτυχίο ειδικότητας που έπαιρναν ως τώρα με την αποφοίτηση τους από τα ΕΠΑ.Λ. (+Απολυτήριο ισότιμο του Γενικού Λυκείου). Θα χρειαστεί δηλαδή 2 χρόνια επιπλέον σπουδών για να έχουν απολυτήριο και πτυχίο σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

-Αν μιλάει για μεταγυμνασιακά ΙΕΚ, τότε οι μαθητές αυτοί στερούνται του δικαιώματος να λάβουν Απολυτήριο και να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Άλλωστε η κατάργηση ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΤΟΜΕΩΝ από την Τυπική Δημόσια ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, και η προσφορά αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών μόνο σε ΜΗ ΤΥΠΙΚΗ Ιδιωτική ή Δημόσια ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το «Ανακοινωθέν της Brugge» (Μπρίζ, Μπρύζ ή Βρύγη του Βελγίου) που εξέδωσαν στις 7 Δεκεμβρίου του 2010 οι Υπουργοί Παιδείας 33 Ευρωπαϊκών χωρών ( ) (Ευρωπαϊκή Ένωση – 27, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ισλανδία, Λιχνεστάιν, Νορβηγία και Τουρκία) και η οποία αποτελεί την πιο πρόσφατη αναθεώρηση της «Διαδικασίας της Κοπεγχάγης» για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Σύμφωνα με αυτό το ανακοινωθέν: «…πρέπει να δώσουμε στους πολίτες την δυνατότητα να αποκτήσουν Γνώσεις, Δεξιότητες και Ικανότητες που να μην είναι καθαρά εργασιακής φύσης. Οι ευρύτερες αυτές ικανότητες, οι λεγόμενες «βασικές ικανότητες», είναι σημαντικές για να πετύχει κάποιος στη ζωή του. …Ιδίως …ικανότητες ΤΕΠ και γλωσσικές δεξιότητες …να αναπτύξουν τις βασικές τους ικανότητες, χωρίς όμως να παραμελούν τις εργασιακές τους δεξιότητες …».

Αυτόν ακριβώς το συνδυαστικό σκοπό πρέπει να επιτελεί το Δημόσιο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο της Τυπικής Εκπαίδευσης, σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τη ΜΗ ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ που παρέχουν τα Ι.Ε.Κ., Δημόσια και Ιδιωτικά, τα οποία στοχεύουν:

– Στον απόλυτα Επαγγελματικό χαρακτήρα των σπουδών, χωρίς στόχευση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο Παιδείας (με τη έννοια του «Ανακοινωθέντος») για τους μαθητές.

– Στην Εξειδικευμένη Κατάρτιση σε ένα πολύ περιορισμένο εύρος τεχνικών ικανοτήτων, με την έννοια της εμβάθυνσης ή της προσαρμογής σε ειδικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, χωρίς να στοχεύουν όμως στην οικοδόμηση σταθερής (πλατειάς) βάσης Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων για το αντικείμενο των επαγγελματικών τους σπουδών, όπως ορίζει το «Ανακοινωθέν».

Όταν, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι μιλούν για ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, την εννοούν ως συνέχεια της Βασικής Τεχνικής Επαγγελματικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, και ΟΧΙ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της !!!

-Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για όλα τα παραπάνω θέματα έχει καταθέσει ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης μετά από αίτημα της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. (Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης).

-Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες οδηγούν σε ανεργία και ότι υπήρχαν ταυτόχρονα στην τυπική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην άτυπη κατάρτιση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΡΙΜΕΝΕΣ), γεγονός που «μπέρδευε» τους μαθητές! Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ υπάρχουν ταυτόχρονα στην τυπική, άτυπη και τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να «μπερδεύονται» όμως οι μαθητές και ότι έτσι πρέπει να είναι σύμφωνα με τα όσα συν-αποφασίσαν όλοι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας. Όσο για το θέμα της Ανεργίας, εμείς είμαστε πεπεισμένοι για το αντίθετο αλλά αν δεχτούμε ότι οδηγούν σε Ανεργία, να μας απαντήσει ο Υπουργός Παιδείας ποια σχολή τριτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, κατάρτισης οδηγεί σήμερα σε εξασφαλισμένη Εργασία; Τα Πανεπιστήμια; Τα Πολυτεχνεία; Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να καταργηθεί το σύνολο της Εκπαίδευσης!

-Ο Υπουργός Παιδείας, (23/7/2013) στην εκπομπή «Πρωινό Mega», ερωτώμενος από τους παρουσιαστές της εκπομπής «Αν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν χάνονται από το δημόσιο σχολείο;» απάντησε: «αυτές πηγαίνουν στα δημόσια μεταλυκειακά ΙΕΚ… τις μεταφέρουμε στο επάνω επίπεδο… είναι μια συνειδητή επιλογή, γιατί πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών εάν αυτά τα επαγγέλματα προσφέρονται στη μεταλυκειακή εκπαίδευση… και μάλιστα αυξάνουμε τους μαθητές από 10.000 σε 15.000 στα δημόσια ΙΕΚ, το είπα και στη βουλή αυτό κατά την συζήτηση που έγινε..». Η απορία που γεννάται είναι: Τις ειδικότητες αυτές διαχρονικά τις επέλεγαν στα ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ 18.000 με 30.000 μαθητές, η αύξηση κατά 5.000 των μαθητών στα δημόσια ΙΕΚ θα καλύψει κατά 1/6 ή 1/5 τη ζήτηση, τα υπόλοιπα 5/6 ή 4/5 των μαθητών που τους στέλνει το Υπουργείο Παιδείας;; Η απάντηση είναι αυτονόητη όπως και ο κύριος λόγος που έγιναν αυτές οι καταργήσεις από το Δημόσιο Σχολείο!

Βουλευτές της συμπολίτευσης:

-Το προηγούμενο διάστημα (πριν τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου) ενημερώσαμε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου για όλα τα παραπάνω. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης (που τελικά το ψήφισαν) αναγνώρισαν το δίκιο μας και μας διαβεβαίωναν ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν για να τροποποιηθεί το άρθρο 82. Το ίδιο ακριβώς μας διαβεβαίωσε και ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση που είχαμε στο Ηράκλειο. Μας δήλωσε ότι είναι αδιανόητο, ότι στο σχεδιασμό τους υπάρχουνε οι συγκεκριμένες ειδικότητες – τομείς και ότι θα έκανε ότι περνάει από το χέρι του για να γίνει τροποποίηση! Τελικά όμως όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης (με 1 εξαίρεση) βροντοφώναξαν ΝΑΙ και ακολούθησαν Χαμόγελα – Γέλια ικανοποίησης με τη ψήφιση του!!

Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης:

Όσο αφορά την Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης:

-60 Εκπαιδευτικοί τέθηκαν αναίτια εκτός σχολείων.

-864 μαθητές που επέλεξαν το 2012-13 τις συγκεκριμένες ειδικότητες μένουν εκτός. (Εκ των οποίων 671 κορίτσια!). 

-7 ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ και 1 ΣΕΚ επηρεάζονται από τις συγκεκριμένες καταργήσεις.

Μετά από όλα αυτά, παρακαλώ απαντήστε μας:

- Για ποια δικαιοσύνη μιλάτε;

- Για ποια αξιοκρατία μιλάτε;

- Για ποια συνέπεια και διαφάνεια;

- Για ποιο δίκαιο, σωστό και λογικό μιλάτε;

- Για ποια αναβάθμιση δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης;

- Για ποια αναδιάρθρωση δημοσίου τομέα;

- Για ποια ανάπτυξη μιλάτε όταν διαλύετε τις δομές που βγάζουν ικανά μεσαία στελέχη που μπορούν να την στηρίξουν;

- Τέλος ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος από αυτές τις καταργήσεις;

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ