2013-08-04 03:17:04
Φωτογραφία για Αρσενικά ψάρια ζόμπι αναπαράγονται από τον «τάφο»
Τα αρσενικά γκάπυ του Τρινιδάδ (Trinidadian guppies) συνεχίζουν να αναπαράγονται ακόμα και από τον τάφο, σύμφωνα με... έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Δεν πρόκειται για συγκινητική ιστορία ψαριών – ζόμπι, που διαδόθηκε την Γιορτή του Πατέρα, αλλά για επιστημονική μελέτη βιολόγων, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά γκάπυ αποθηκεύουν για δέκα μήνες αποθέματα σπέρματος από αρσενικά, που στο μεσοδιάστημα μας άφησαν χρόνους.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. David Reznick, διαπίστωσαν ότι η αποθήκευση σπέρματος διευκολύνει την αναπαραγωγή σε μικρούς πληθυσμούς, όπου τα γκάπυ αναγκάζονται να διασταυρωθούν με στενούς συγγενείς τους, κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα ψαράκια που γεννιούνται.

«Με την αποθήκευση σπέρματος το μέγεθος του πληθυσμού είναι μεγαλύτερο από τα ψάρια που βλέπεις», δήλωσε ο Δρ. Reznick, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυξάνει επίσης τη γενετική ποικιλία.


Τα θηλυκά γκάπυ ζουν μέχρι και δυο χρόνια, ενώ τα αρσενικά έχουν προσδόκιμο ζωής τρείς με τέσσερις μήνες.

Δεδομένου ότι τα θηλυκά γκάπυ διαλέγουν συντρόφους με φανταχτερό και έντονο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι με την αποθήκευση σπέρματος μπορούν να γεννήσουν τα μωρά ενός φανταχτερού αρσενικού που έχει πεθάνει, αντί να ζευγαρώσουν με κάποιο ζωντανό ψάρι, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι τόσο ελκυστικό.

Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα θηλυκά γκάπυ, που υπερτερούν στο κολύμπι συγκριτικά με τα αρσενικά, μπορούν μέσω της αποθήκευσης σπέρματος να καθιερώσουν πληθυσμούς σε νέους οικοτόπους. Μάλιστα οι πληθυσμοί αυτοί έχουν επαρκή γενετική ποικιλία, αφού τα θηλυκά γκάπυ διατηρούν για δέκα μήνες το σπέρμα πολλών αρσενικών.

Το στοιχείο που εντυπωσίασε πάντως τους επιστήμονες είναι η μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής αφού αν χρησιμοποιήσουμε τα αρσενικά για να προσδιορίσουμε τη διάρκεια μιας γενιάς, τότε τα θηλυκά ζουν τρείς ολόκληρες γενιές.

Αντίστοιχο παράδειγμα στους ανθρώπους θα ήταν οι γυναίκες να μπορούν να τεκνοποιήσουν στην ηλικία των 90.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν πολλές γενιές γκάπυ και ανέλυσαν τη γενετική υπογραφή τους. Η ανακάλυψη ότι τα νεκρά αρσενικά γκάπυ μπορούν να τεκνοποιήσουν ακόμα και από τον τάφο προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ