2013-08-11 08:00:16
Φωτογραφία για Αμμόχωστος συν
Με τον Ανδρέα Βαρνάβα

Δεν θα ήταν ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας η επιστροφή της Αμμοχώστου, αλλά μόνο μερική συμμόρφωσή της στο θέμα αυτό στη βάση των συμφωνιών Κυπριανού - Ντενκτάς του 1979 και του Ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. του 1985.

Ταυτόχρονα και πριν από την έναρξη των συνομιλιών, η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να εγείρει με πολύ έντονο τρόπο και άλλα ανάλογα με αυτό της Αμμοχώστου ζητήματα, τα οποία αφορούν βασικότατες υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό και οι οποίες πηγάζουν από ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., το Κοινοτικό Κεκτημένο, Αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων, προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ ηγετών των δύο κοινοτήτων κ.ο.κ..

Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, που την αναγάγουν αδιαμφισβήτητα και σε «Κράτος Τρομοκράτη», είναι μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες:

§ Παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε. και των Συνθηκών ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της καθ' όλα παράνομης τουρκικής εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και του συνεπακόλουθου καταναγκαστικού διαχωρισμού του κυπριακού λαού (apartheid), με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται.


§ Καταπάτηση, μεταξύ πολλών άλλων, του ψηφίσματος 367 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., με το οποίο ζητείται η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, η επιστροφή των προσφύγων και ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

§ Μη τήρηση της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης, με την οποία συμφωνήθηκε η παραμονή με όλες τις διευκολύνσεις 10.000 εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα και η επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε..

§ Μη υλοποίηση των συμφωνιών Μακαρίου - Ντενκτάς (1977) και Κυπριανού - Ντενκτάς (1979) για μία ομόσπονδη, ανεξάρτητη, ακεραία, κυρίαρχη και αδέσμευτη Κυπριακή Δημοκρατία.

§ Μη συμμόρφωση με το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., το οποίο καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και καλεί τα Κράτη-Μέλη του Ο.Η.Ε. να μην το αναγνωρίσουν.

§ Η 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου Vs Τουρκία οδήγησε σε καταδίκη της Τουρκίας για 14 παραβιάσεις κατά της Κύπρου, όπως την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των εγκλωβισμένων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα.

§ Πλειάδα καταδικών της Τουρκίας από διάφορους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς και Σώματα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Κοινοπολιτεία, το Ευρωκοινοβούλιο κ.ά..

§ Κατάφωρη παραβίαση ευρωπαϊκών αρχών και αξιών από την Τουρκία, όπως είναι οι τέσσερις βασικές ελευθερίες. Αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι η υπό ένταξη στην Ε.Ε. Τουρκία, όχι μόνο δεν πληροί τα σχετικά προαπαιτούμενα, αλλά τα παραβιάζει διά πυρός και σιδήρου στην Κύπρο που είναι ήδη Κράτος Μέλος της Ένωσης.

Η Τουρκία, όχι μόνο αγνοεί προκλητικότατα τις νομικές, πολιτικές, ηθικές και άλλες υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Διεθνούς Κοινότητας (π.χ. Ο.Η.Ε. και Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά συνεχίζει να συμπεριφέρεται με πολεμικές και ψυχροπολεμικές επεκτατικές διαθέσεις διεκδικώντας ζωτικό χώρο πολύ πιο πέρα και από την Κύπρο.

Κατά συνέπειαν, λαμβανομένου υπόψη και του μεγέθους μας, θα πρέπει, εμβαθύνοντας συμμαχίες με μεγάλες δυνάμεις, να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την επιχειρηματολογία μας με πιο ουσιαστικά και σαφή επιχειρήματα, διεκδικώντας συμμόρφωση της Τουρκίας με όλες τις μέχρι σήμερα υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται πιο πάνω. Το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τις βασικές ελευθερίες, πρέπει να παραμένουν αδιαπραγμάτευτα.

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ

Μεταπτυχιακό (Μ.Α.), Πολιτικές Επιστήμες - Διεθνείς Σχέσεις

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ