2013-09-30 08:27:09
Φωτογραφία για Ημιτελής 33 χρόνια η Εθνική Οδός Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Τριπόλεως!
Στις καλένδες κάποιων υπουργείων αλλά και στα «συρτάρια του μυαλού» κάποιων βουλευτών βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα θέματα του νομού Ηλείας που αφορά την οδική σύνδεσή του με τη Γορτυνία και την Τρίπολη.

Πρόκειται για την περιβόητη νέα Εθνική Οδό Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Τρίπολης, η οποία κατά κοινή ομολογία θα λύσει ουσιαστικά προβλήματα στον τομέα των μεταφορών και κατά συνέπεια της ανάπτυξης.

Για τον δρόμο αυτό η τελευταία αξιοπρόσεκτη παρέμβαση έγινε το 2010. Τότε με πρωτοβουλία της νομαρχίας Ηλείας και της νομαρχίας Αρκαδίας (νομάρχες οι κ.κ. Χαρ. Καφύρας και Δημ. Κωνσταντόπουλος) έγινε μια ημερίδα στην Αρχαία Ολυμπία.

Θυμίζω ότι στην ημερίδα εκείνη είχαν παρευρεθεί ο τότε γ.γ. της Περιφέρειας, ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, οι μελετητές του έργου υπηρεσιακοί παράγοντες και βουλευτές.

Η απόφαση ήταν να επισπευθούν οι διαδικασίες ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Βεβαίως και το ΕΣΠΑ τελείωσε και τίποτα δεν έγινε. Και δεν έγινε όχι γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα, αλλά γιατί (πρωτίστως) δεν υπήρξε πολιτική βούλευση.


Έτσι, ένα έργο που άρχισε το 1980 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί αν και πέρασαν 33 (!) ολόκληρα χρόνια.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Η εφημερίδα «Πατρίς» και το patrisnews.com έχουν και κατά το παρελθόν ασχοληθεί με ορισμένα τμήματα του δρόμου τα οποία έμειναν ημιτελή, χάθηκαν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και ίσως να εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν.

Λιναριά – Λούβρο

Ειδικότερα για το τμήμα Λιναριά – Λούβρο το έργο περιελάμβανε σαν Τεχνικό Αντικείμενο την βελτίωση του τμήματος Λιναριά – Λούβρο, από Χ.Θ. 5+609,60 έως Χ.Θ. 9+671,81 της Εθνικής Οδού Βυτίνας – Αρχαίας Ολυμπίας και ανισόπεδος κόμβος Λούβρου (Κ3) με την κατασκευή των εργασιών: Χωματουργικά, Τεχνικά έργα, Οδοστρωσία, Ασφαλτικά, Σήμανση & Πράσινο καθώς και κατασκευή των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών για την ολοκλήρωσή του.

Προβλέφθηκαν τρεις εργολαβίες για τη κατασκευή του έργου:

Η εργολαβία «ΤΜΗΜΑ ΛΙΝΑΡΙΑ – ΛΟΥΒΡΟ ΑΠΟ Χ.Θ. 5+609,60 ΕΩΣ Χ.Θ. 9+671,81 ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΛΟΥΒΡΟΥ (Κ3)» απετέλεσε έργο «γέφυρα» από το Β΄ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος με ποσό Σύμβασης 8.456.880,41 € από τα οποία τα 4.185.847,53 € αφορούσαν στο Β΄ ΠΕΠ ΔΕ και τα 4.271.032,88 € στο Γ΄ ΠΕΠ ΔΕ. Στην εργολαβία αυτή επιβλήθηκε δημοσιονομική διόρθωση, λόγω του γεγονότος ότι δεν εξασφάλιζε έργο «λειτουργικό», οπότε και απεντάχθηκε από το Ε.Π. ποσό 4.271.032,88 €.Η εργολαβία «Συμπληρωματικές Εργασίες» με ποσό Σύμβασης 1.305.000,00 €, η οποία ολοκληρώθηκε.Η εργολαβία «Ολοκλήρωση Ασφαλτικών Εργασιών» με προϋπολογισμό μελέτης αρχικά 2.5 εκ. € και στη συνέχεια 3.5 εκ. € (λόγω αναθεώρησης των τιμών εργασιών) με την οποία θα ολοκληρωνόταν η 1η εργολαβία και θα διαμορφωνόταν ο κόμβος Κ3 (Λούβρου) στο σημείο σύνδεσης με την υφιστάμενη Ε.Ο.. Λόγω έλλειψης διαθέσιμου προϋπολογισμού στο Μέτρο Ι.1 δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση του επιπλέον ποσού για τη δημοπράτηση της εργολαβίας.Φορέας Υλοποίησης του έργου ήταν η ΔΔΕ της ΠΔΕ και Διευθύνουσα Υπηρεσία η ΔΕΚΕ της ΠΔΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική διαδρομή Πύργος – Τρίπολη πρέπει να θυμίσουμε –σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφερθεί τότε- και τα εξής:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ο ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΥΡΓΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ

Ο δρόμος που συνδέει τον Πύργο με την Αρχαία Ολυμπία και την Τρίπολη είναι ο Ε-74. Θα είναι κάθετος άξονας τόσο στην Ανατολική Οδό Πελοποννήσου (Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα) όσο και της Ολυμπίας Οδού (Κόρινθος- Πάτρα-Πύργος- Καλαμάτα). Το μήκος του είναι 148 χιλιόμετρα ενώ είναι άγνωστο ακόμα το απαιτούμενο ποσό για την αναβάθμιση του.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η Εθνική Οδός Πύργου - Τρίπολης ξεκινά από τα δυτικά και διασχίζοντας το κεντρικό τμήμα της Πελοποννήσου κατευθύνεται προς τα ανατολικά, περνώντας από λόφους στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας την οποία και παρακάμπτει, τη Λιναριά, το Λούβρο και το Βασιλάκι, την πολύ στενή γέφυρα του Ερύμανθου, όπου και το όριο του νομού Ηλείας με την Αρκαδία, και στη συνέχεια περνά από το Λιβαδάκι, τη Νέα Δάφνη, το Δωδεκάμετρο, το Τουμπίτσι, το Καλιάνι, το Σταυροδρόμι, το Λευκοχώρι, τα Λαγκάδια, το Καλονέρι, την Καρκαλού, τη Βυτίνα που παρακάμπτει, τη Βλαχέρνα, το Λεβίδι και την Κάψα, για να καταλήξει στην Τρίπολη, στη διασταύρωση με τον διεθνή αυτοκινητόδρομο Έψιλον 55 που ενώνεται στο σημείο εκείνο με τον GR-37 (προς Σπάρτη, Γύθειο και Αρεόπολη).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η διάνοιξη της οδού Πύργου - Τρίπολης άρχισε από το ανατολικό τμήμα της, στα μέσα του 20ού αιώνα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ως μέρος του ανασχεδιασμού των αυτοκινητοδρόμων και της προσπάθειας αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας, διαπλατύνθηκε η οδός από τον Πύργο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Ο δρόμος διαπλατύνθηκε επίσης από τα Λαγκάδια προς την Τρίπολη, με μοναδική παράκαμψη αυτή της Βυτίνας. Επίσης, το 1999, τμήματα του αυτοκινητοδρόμου μεταξύ των Λαγκαδιών και της Αρχαίας Ολυμπίας, διαπλατύνθηκαν σε μήκος μικρότερο του ενός χιλιομέτρου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έγιναν τα σχέδια για την παράκαμψη της Αρχαίας Ολυμπίας. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε το 2004 ενώ το κόστος ήταν περίπου 45.000.000 ευρώ. Εδώ ο αυτοκινητόδρομος παρακάμπτει την Αρχαία Ολυμπία για 20 περίπου χιλιόμετρα.

Η διαπλάτυνση από τον ποταμό Ερύμανθο προς τα Λαγκάδια είναι υπό μελέτη και κατασκευή.

Τα σχέδια εδώ απέτυχαν πολλές φορές, καθώς οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις και κατέστρεψαν τμήματα του δρόμου που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2006 ή το 2007. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά σχέδια για κατασκευή νέας γέφυρας στον ποταμό Ερύμανθο.

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Εκτός από το τμήμα Λιναριά – Λούβρο – Άσπρα Σπίτια τα υπόλοιπα είχαν ως εξής:

Το τμήμα Κόμβος Άσπρων Σπιτιών - Κόμβος Ηραίας - Σταυροδρόμι - Λαγκάδια - Βυτίνα - Λεβίδι - Αγ. Μηνάς - Τρίπολη, συνολικού μήκους 104,4 χιλιομέτρων που χωρίζεται ως εξής:

Κόμβος Άσπρων Σπιτιών - Κόμβος Ηραίας: υπό μελέτη, μήκους 8,1 χιλιομέτρων

Κόμβος Ηραίας - αρχή Παράκαμψης Λαγκαδιών: υφιστάμενη, μήκους 19,6 χιλιομέτρων

Παράκαμψη Λαγκαδιών: υπό προκαταρκτική μελέτη, μήκους 10,4 χιλιομέτρων

Τέλος Παράκαμψης Λαγκαδιών - Τρίπολη: υφισταμένη, μήκους 66,3 χιλιομέτρων

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η κατά 24 χιλιόμετρα συντομότερη αλλά και ταχύτερη εναλλακτική νότια διαδρομή προς Τρίπολη (μέσω Μεγαλόπολης), με το τμήμα Κόμβος Άσπρων Σπιτιών - Νέα Γέφυρα Αλφειού - Γέφυρα Σέκουλα - Καρύταινα - Μεγαλόπολη - Τρίπολη, συνολικού μήκους 80,4 χιλιομέτρων.

Αναλυτικά:

Κόμβος Άσπρων Σπιτιών - Νέα Γέφυρα Αλφειού - Γέφυρα Σέκουλα: υφιστάμενη, μήκους 11,6 χιλιομέτρωνΓέφυρα Σέκουλα - Καρύταινα - Κόμβος Μεγαλόπολης: απαιτείται νέα μελέτη, μήκους 40,9 χιλιομέτρωνΚόμβος Μεγαλόπολης - Κόμβος Τρίπολης: υπό κατασκευή και υφιστάμενη, μήκους 26,1 χιλιομέτρωνΚόμβος Τρίπολης - Τρίπολη: υφιστάμενη, μήκους 1,8 χιλιομέτρων.

Τα οφέλη

Η κατασκευή αυτού του δρόμου θα προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη όπως:

Ασφάλεια στους μετακινούμενουςΜείωση της απόστασης από την Αθήνα κατά 50 περίπου χιλιόμετρα και αντιστοίχως του χρόνου μετάβασηςΆνετη πρόσβαση των κατοίκων της Γορτυνίας στις πόλεις της ΗλείαςΤουριστική αξιοποίηση (ακόμα μεγαλύτερη) της περιοχής

Αναμφισβήτητα η «Ολυμπία Οδός» είναι ένα έργο υψίστης σημασίας για την Ηλεία και ειδικότερα για τον ηλειακό κάμπο.

Όμως την ίδια σημασία έχει και η Εθνική Οδός Πύργου – Τρίπολης, ένα έργο το οποίο πέραν των άλλων θα συνδέσει παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου με το κέντρο.

Σε συνδυασμό με τη μελετώμενη ανάπτυξη περιφερειακών αεροδρομίων (λόγω των υψηλών τελών στο «Ελ. Βενιζέλος») μπορεί να κάνει τον ελληνικό νότο ανταγωνιστικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως λόγω της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ