2013-10-18 03:17:46
Φωτογραφία για Ιράν: Καταδικασμένος επέζησε από απαγχονισμό
Οι Ιρανοί νομομαθείς αντιπαρατίθενται στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την περίπτωση ενός καταδικασμένου σε θάνατο ο οποίος... επέζησε της εκτέλεσής του και θα πρέπει, σύμφωνα με ορισμένους δικαστές, να εκτελεσθεί και πάλι.

Ο καταδικασμένος, ο οποίος είναι ηλικίας 37 ετών και αναφέρεται ως Αλιρεζά, απαγχονίσθηκε την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή του Μποζνούρ (βορειοανατολικό Ιράν) αφού κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιράν».

Αφού έμεινε κρεμασμένος επί 12 λεπτά από την αγχόνη, κηρύχθηκε νεκρός από τον γιατρό της φυλακής και η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο, αφηγείται η εφημερίδα. Όμως την επομένη ένας εργαζόμενος παρατήρησε πως ο άνδρας, ο οποίος ήταν τυλιγμένος σε σάβανο, εξακολουθούσε να αναπνέει.

Ο Αλιρεζά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο παραμένει υπό την απειλή μιας νέας εκτέλεσης, επειδή ορισμένοι δικαστές εκτιμούν πως η καταδίκη δεν εφαρμόσθηκε πλήρως. Άλλοι αντιθέτως υποστηρίζουν πως μια νέα εκτέλεση θα ήταν παράνομη.


«Όταν κάποιος καταδικάζεται σε θάνατο, πρέπει να πεθάνει μετά την εφαρμογή της ποινής. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ζωντανός, μπορούμε να πούμε ότι η ποινή δεν εφαρμόσθηκε», εξηγεί στην «Ιράν» ο δικαστής Νουρολάχ Αζίζ-Μοχαμαντί.

Ωστόσο, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί δικαστές και δικηγόροι ζήτησαν από τον επικεφαλής της δικαστικής αρχής, τον αγιατολάχ Σαντέγ Λαριτζανί, να σώσει τη ζωή αυτού του ανθρώπου.

«Ο νόμος μας δεν προβλέπει την περίπτωση που κάποιος επιβιώνει απαγχονισμού έπειτα από 24 ώρες. Εφόσον η ποινή εφαρμόσθηκε, δεν υπάρχει θέμα να ξαναρχίσουμε», υποστηρίζει ο δικηγόρος Αμπντολσαμάντ Χοραμσαχί.

Στην εφημερίδα «Σαργ», ο πρώην δικαστής Μοχαμάντ Χοσεΐν Σαμλού επικαλείται το λιθοβολισμό, όπου «ένας καταδικασμένος που επιζεί, δεν μπορεί να εκτελεσθεί και πάλι». Οι καταδικασμένοι σε θάνατο δια λιθοβολισμού σώζουν τη ζωή τους αν καταφέρουν να βγουν από την τρύπα στην οποία τους θάβουν, ως τη μέση τους άνδρες και ως το στήθος τις γυναίκες.

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Τεχεράνη να μην ξαναστείλει στο δήμιο τον καταδικασμένο, υπογραμμίζοντας πως η προοπτική μιας δεύτερης εκτέλεσης «απλώς υπογραμμίζει την ωμότητα και την απανθρωπιά της θανατικής ποινής». Σύμφωνα με την Αμνηστία, τουλάχιστον 508 άνθρωποι έχουν εκτελεσθεί από τις αρχές του 2013.

Βάσει της σαρίας, του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Ιράν, ο φόνος, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η μοιχεία τιμωρούνται με τη θανατική ποινή. Το Ιράν, μαζί με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, προβαίνει στο μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ