2013-10-22 10:14:29
Φωτογραφία για Πάτρα: Στοιχεία-σοκ για τη σχολική βία
Έρευνα, η οποία είναι ίσως η πρώτη, σε πανελλαδικό επίπεδο, που εστιάζει στις απόψεις και στις αντιλήψεις των διευθυντών των σχολικών μονάδων για το μείζον αυτό θέμα, δείχνει πως η σχολική βία στην Πάτρα τείνει να γίνει συχνό φαινόμενο. Οι περισσότερες μελέτες για τη σχολική βία σχετίζονται με τις απόψεις και αναφορές μαθητών και εκπαιδευτικών. Η έρευνα διεξήχθη μετά από πρωτοβουλία του περιφερειακού διευθυντή της εκπαίδευσης Γεωργίου Παναγιωτόπουλου με επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας τον Δημήτρη Βεργίδη, καθηγητή Επιμόρφωσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της πάνω από 7 στους 10 διευθυντές/ντριες και προϊστάμενοι/ες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πάνω από 8 στους 10 διευθυντές/ντριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολείων της Δυτικής Ελλάδας δήλωσαν ότι στις σχολικές τους μονάδες παρατηρήθηκαν περιστατικά σχολικής βίας.


Περίπου οι μισοί από τους διευθυντές του δείγματος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το ένα τρίτο των διευθυντών της Δευτεροβάθμιας αναφέρουν ότι έχουν αντιμετωπίσει και διαχειριστεί πάνω από 5 περιστατικά σχολικής βίας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, πρώτη σε συχνότητα μορφή σχολικής βίας είναι η λεκτική βία με τις διάφορες εκφάνσεις της, οι οποίες περιλαμβάνουν ύβρεις, απειλές, εκβιασμούς, χλευασμούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ακολουθούν διάφορα είδη κοινωνικής/συναισθηματικής βίας, όπως ο αποκλεισμός και η απομόνωση από την ομάδα των συνομιλήκων, από ομαδικά παιχνίδια και σχολικές δραστηριότητες, ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ακολουθεί η ρατσιστική βία η οποία σχετίζεται με το φύλο, την καταγωγή, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση. Και στις δύο βαθμίδες ακολουθεί η σωματική βία.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ