2013-10-30 11:21:06
Φωτογραφία για Ο φόβος της κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ
του Αιμίλιου Περδικάρη

Σε στρατηγική αμηχανία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι ζητεί επιμόνως να στηθούν κάλπες, στην πραγματικότητα αγωνιά για την επόμενη μέρα Στο υποθετικό σενάριο που αύριο γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί κυβέρνηση, μπροστά του έχει να λύσει άμεσα δύο καυτά ζητήματα: τις κυβερνητικές συνεργασίες και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ο Αλ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, υποστηρίζουν ότι έχουν τις λύσεις…

Συνεργασία με ποιους;

Για το πρώτο ζήτημα, αυτό των συνεργασιών, ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ως αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα επιδιώξει ευρείες συμμαχίες με αντιμνημονιακό χαρακτήρα. Γεγονός που αποτελεί casus belli για αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για δύο λόγους: πρώτον, διότι ουσιαστικά φωτογραφίζει μόνον τους Ανεξάρτητους Έλληνες και δεύτερον, διότι τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» επιμένουν σε συνεργασία με ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.


Πρακτικά, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, οι δυνητικοί σύμμαχοί του βρίσκονται… εκ δεξιών του. Και δεν είναι άλλοι από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη περίπτωση μοιάζει πιο εύκολη, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Η δεύτερη, όμως, είναι αυτή που αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας στελέχη όλων των πτερύγων στην Κουμουνδούρου. Διότι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Η φράση, ωστόσο, που επαναλαμβάνουν σε συνεντεύξεις τους κορυφαία στελέχη όπως ο Δ. Παπαδημούλης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί «με τους άξιους, ‘καθαρούς’ και ικανούς», υποδηλώνει την πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να κάνει ανοίγματα προς όλες τις πλευρές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει οι επαφές συνεργατών του και με την «καραμανλική» πτέρυγα της Ν.Δ. και γίνεται διαρκώς προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό της με τη «λαϊκή Δεξιά» του Αντ. Σαμαρά…

Μετά το… σκίσιμο του Μνημονίου, τι;

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, εκεί κρύβεται ο μεγαλύτερος γρίφος για την Κουμουνδούρου. Θα σκίσει, άραγε, το Μνημόνιο στο προαύλιο της Βουλής ο κ. Τσίπρας, την επομένη των εκλογών; Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Τσίπρα το τελευταίο διάστημα, είναι ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων. Όπερ σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποκηρύξει τους δανειστές, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης, αλλά θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Και με ποιον τρόπο θα πιέσει; Σε αυτό το σημείο εκδηλώνεται πιο έντονα η αμηχανία της Κουμουνδούρου. Διότι το μόνο επιχείρημα που έχει είναι αυτό που έχει πει ο Αλ. Τσίπρας. Ότι, δηλαδή, οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να πετάξουν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη. Και, επιπλέον, ότι αναπόφευκτο είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους («διαγραφή» το ονομάζει ο κ. Τσίπρας), το οποίο θα πρέπει να γίνει με πολιτική απόφαση σε επίπεδο κορυφής και όχι Eurogroup.

Στελέχη όπως ο Ν. Βούτσης, πάντως, έχουν επίσης μιλήσει για εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών για τουλάχιστον πέντε-έξι μήνες. Ποιο είναι αυτό; Αυτό που δεν… τολμάει να πει δημοσίως ο ΣΥΡΙΖΑ: το πρωτογενές πλεόνασμα. Γνωρίζει, δηλαδή, ότι μπορεί με αυτό να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να αντεπεξέλθει στις λειτουργικές ανάγκες της χώρας.

Βεβαίως, υπάρχει και η άποψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της «Αριστερής Πλατφόρμας». Η οποία επιμένει σε στάση πληρωμών έως και στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο Αλ. Τσίπρας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει βγάλει από το δημόσιο λόγο του μονομερείς ενέργειες.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ