2013-10-30 11:36:37
Φωτογραφία για Τα δύο νομοσχέδια που καίνε την κυβέρνηση... !!!
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση ακινήτων και αγροτεμαχίων αποτελούν τα δύο βασικά ζητήματα για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. 

Το πρώτο δεν κατατέθηκε τελικά την Τρίτη όπως είχε ανακοινωθεί και τελεί υπό την έγκριση της τρόικας (άλλες πηγές αναφέρουν πως ενδέχεται να κατατεθεί σήμερα Τετάρτη αφού γίνουν ορισμένες διορθώσεις). Το δεύτερο έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση γαλάζιων βουλευτών, αλλά και την πρώτη «διευκρίνιση» από το Μαξίμου. «Η αγροτική γη στην οποία βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και χώροι άλλης χρήσης όπως στάνες, θερμοκήπια κλπ, δεν πρόκειται να φορολογηθεί», ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αποσκοπεί σε αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 500 εκατ. ετησίως, δεν κατατέθηκε τελικά την Τρίτη στη Βουλή, όπως αναμενόταν, γεγονός που προκάλεσε σενάρια για αλλαγές στα προωθούμενα μέτρα. Υπενθυμίζεται πως στα 500 εκατ. ευρώ έχει εκτιμήσει και το υπουργείο Οικονομικών το δημοσιονομικό κενό του 2014, ωστόσο οι δανειστές ανεβάζουν αυτό το ποσό στα δύο δις και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γεργκ Άσμουσεν κάνουν λόγο ακόμη και για πέντε έως έξι δις.


Σύμφωνα με το Βήμα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, η οποία θα εξετάσει αν θα πρέπει να το συμπεριλάβει στις εκτιμήσεις της στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρεται στη Real το σχέδιο νόμου του Γ. Βρούτση βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές». Η ίδια πηγή αναφέρει πως το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

Εντάσσονται από την 1η Δεκεμβρίου στην υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ οι 12 τομείς του ΤΑΠΙΤ (Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα) και του ΤΑΥΤΕΚΩ (Προσωπικού Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), ώστε να δηλώνονται πλέον και οι καταβαλλόμενες εισφορές για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.

Επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ στους εργοδότες που έχουν δηλώσει εργαζόμενους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όχι όμως και στην ΑΠΔ που υποβάλλουν.

Ξεκινάει ο έλεγχος δηλωθεισών και καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΑΠΔ.

Ηλεκτρονική διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων που θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα ΗΛΙΟΣ.

Απόδοση ΑΜΚΑ ταυτόχρονα με την υποβολή αίτησης για την χορήγηση του πιστοποιητικού γέννησης του νεογέννητου.

Ενοποιούνται τα ποσοστά εισφοράς και οι ασφαλιστέες αποδοχές στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Επεκτείνεται το “εργόσημο” και στους απασχολούμενους αποκλειστικά κατά την διεξαγωγή αθλητικών αγώνων.

Αυξάνεται στο 95% από 80% η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγούν τα ταμεία.

Συνταξιοδότηση στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης για τους αγρότες.

Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ. Επιμήκυνση έως 10 έτη για αποπληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες χωρίς απώλεια της επιδότησης επιτοκίου από το Δημόσιο.

Καθιερώνεται ακατάσχετο στα εκπαιδευτικά επιδόματα για ανέργους, και ωφελούμενους δράσεων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο χρόνος που έχει διανυθεί από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους μεταξύ φορέων επικουρικής ασφάλισης του Δημοσίου και ταμείων επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης συνυπολογίζεται για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης. Για παλαιότερες αιτήσεις η σύνταξη υπολογίζεται με τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης και κάθε φορέας απονέμει στον δικαιούχο το ποσό που αναλογεί, χωρίς να τηρούνται αλληλόχρεοι λογαριασμοί.

Ο υπουργός Εργασίας, μετά τη σύσκεψη την Τρίτη με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ένας κύκλος νοικοκυρέματος στην οργάνωση του Ασφαλιστικού» και τόνισε ότι με τις διατάξεις του «εξοπλίζονται τα Ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος και διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη»...
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ