2013-11-02 01:07:06
Φωτογραφία για Αντιπυρική ζώνη ... από φραγκόσυκα!
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Η Κρύα Βρύση είναι μια περιοχή στο Ρέθυμνο, που το 2011, έγινε στάχτη. Οι καταστροφικές πυρκαγιές έκαψαν τα πάντα - μαζί και τις ελαιοκαλλιέργειες των κατοίκων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τους 400 τόνους. Φέτος οι κάτοικοι θα αγοράσουν το λάδι τους,αφού η παραγωγή δε θα ξεπεράσει τους 10 τόνους. Αυτός ο αριθμός δείχνει και την ολοκληρωτική καταστροφή του τόπου αλλά και των οικογενειών.

Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής άρχισαν να σκέφτονται πώς θα μπορούσε η περιοχή να προστατευθεί από την πύρινη λαίλαπα αλλά και ποια καλλιέργεια θα ήταν αυτή που θα μπορούσε να δώσει πνοή στην περιοχή.

Σκέφτηκαν το φραγκόσυκο, λοιπόν, για να φτιάξουν το μέλλον, αφού το είδαν ως επένδυση και ως ... αντιπυρική ζώνη!

Κρύα βρύση ομάδα παραγωγών φραγκόσυμκου Ρέθυμνο Κρήτη εναλλακτικές καλλιέργειες Σχεδόν δυο χρόνια μετά είναι όλα έτοιμα για τη σύσταση της πρώτης ομάδας καλλιεργητών φραγκόσυκου, στο Ρέθυμνο. Μάλιστα ο συνεταιρισμός που πρόκειται να συσταθεί τις επόμενες ημέρες έχει ακόμα μια ιδιομορφία:


Τα μέλη του, στην συντριπτική πλειοψηφία τους (κατά 90%) δεν είναι αγρότες και μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία σχέση με τη γη. Είναι όλοι σχεδόν μέχρι 30 χρονών, με πτυχία και μεταπτυχιακά αλλά άνεργοι. Είναι τα παιδιά των οικογενειών που είδαν να γίνονται όλα στάχτη.

Αυτό, σε συνδυασμό με την ανεργία, ήταν οι παράγοντες που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία της ομάδας καλλιεργητών φραγκόσυκου, η οποία θα ασχοληθεί και με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως τα βότανα.

Η ομάδα αποτελείται από 50 καλλιεργητές που έχουν τις περιουσίες τους στην Κρύα Βρύση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν αποκλειστεί χωριά της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Βασιλείου όπως τα Σαχτούρια, οι Μέλαμπες κ.α

Όπως προαναφέρθηκε οι προσπάθειες για τη δημιουργία της ομάδας ξεκίνησαν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κρύας Βρύσης, με τα μέλη του να απευθύνονται στο πλέον κατάλληλο πρόσωπο: τον ομότιμο καθηγητή Δενδροκομίας του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ. Σπύρο Λιονάκη, ο οποίος είναι από τους πρώτους γεωπόνους που έσκυψαν με θέρμη πάνω από το προϊόν.

Με την καθοδήγησή του, με τη βοήθεια ακόμα ενός γεωπόνου, οι καλλιεργητές είναι έτοιμοι να αρχίσουν μια νέα ζωή. Ήδη τα φυτώρια μεγαλώνουν τα φυτά που θα φυτευτούν σε 200 συνολικά στρέμματα. Κάθε καλλιεργητής έχει 4 στρέμματα στην κατοχή του, και σε κάθε στρέμμα προβλέπεται ότι θα φυτευτούν 70 φυτά.Κρύα βρύση ομάδα παραγωγών φραγκόσυμκου Ρέθυμνο Κρήτη εναλλακτικές καλλιέργειες

«Θέλουμε να γίνουν όλα σωστά και με διαφάνεια, να αποφύγουμε να λάθη των συνεταιρισμών», είπε στο MadeinCreta o πρόεδρος κ. Νίκος Βαβουράκης που γνωρίζει από την «καλή και την ανάποδη» το συνεταιριστικό κίνημα.

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι για να σώσουμε την περιοχή μας. Στην αρχή σκεφτήκαμε το φραγκόσυκο μόνο για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, διότι καίγεται δύσκολα. Γρήγορα όμως αποφασίσαμε ότι λόγω και των συνθηκών έπρεπε να το δούμε ως επένδυση» ανέφερε στο MadeinCreta ένα ακόμα μέλος του συνεταιρισμού ο κ. Μιχάλης Μαυροτσουπάκης.

Οι βλέψεις είναι και για τη δημιουργία μονάδας ταυτοποίησης κι επεξεργασίας, αλλά αυτό αφορά στα επόμενα στάδια.

Πρώτη καταστατική συνέλευση

Για την επόμενη Κυριακή 10/11/2013προγραμματίζεται η πρώτη Καταστατική Γενική Συνέλευση του συνεταιρισμού καλλιεργητών Φραγκόσυκου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης στις 11.00 π.μ.

Καλούνται όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εγγραφεί στο συνεταιρισμό, να παρευρεθούν για να ενημερωθούν στη Γενική Συνέλευση, από το υπεύθυνο γεωπόνο. Επίσης θα γίνει η έγκριση του καταστατικού και του κανονισμού λειτουργίας του συνεταιρισμού , έτσι ώστε να κατατεθεί στο πρωτοδικείο Ρεθύμνου.

Πληροφορίες: Νίκος Τ. Βαβουράκης τηλέφωνο:6976404551- Μιχάλης Μαυροτσουπάκης Τηλέφωνο 6974070669. Πελαντάκη Αγγελική: 6972985115.

Η προσωρινή επιτροπή δημιουργίας του Συνεταιρισμού:Βαβουράκης Νίκος, Βουμβουράκης Μανόλης,, Λαγουδακης Γιώργος, Μαυροτσουπάκης Μιχάλης και Πελαντάκη Αγγελική

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ