2013-11-15 01:16:49
Φωτογραφία για ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΛΙΝ ΟΙ ΗΡΩΔΙΑΔΕΣ…….
Δημήτρης Ν.Πατσάκης,14.11.13

Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και κινδυνολογίες –κατά την ταπεινή μου γνώμη- δεκάδων «φίλων του λαού» και αυτόκλητων υπερασπιστών του «κοινωνικού» κράτους, αντιλαμβάνομαι πλήρως τον πανικό που διακατέχει όλους όσους επί δεκαετίες «καννιβάλισαν» στο σύμπλεγμα    που χαρακτηρίζουμε ως «Δημόσια Υγεία».

Η απαιτούμενη προσαρμογή στα νέα δεδομένα, προφανώς αγγίζει όποιους με ιδιαίτερο θράσος αποκόμισαν «κέρδη», βασιζόμενα στις ατέλειες, τις αδυναμίες και τα δεκάδες κακώς κείμενα που συνδέονται με την «ασφάλιση» της υγείας.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να παραθέσω τις τρομακτικές αποκλίσεις που αφορούν στις κ/κ δαπάνες, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε επίπεδο ασφαλιστικών φορέων. Αρκεί, απλώς, να υπενθυμίσω, σε όσους επιλέγουν να «ξεχνούν», τις δεκάδες αποκαλύψεων που σχετίζονται με το «party» των αναπηρικών αμαξιδίων ακόμη και σε αποβιώσαντες, των αισθητικών επεμβάσεων που χρεώνονταν ως ιγμορίτιδες, των νοσηλειών σε ανύπαρκτους ασθενείς κ.τ.λ.


Δεν προξενεί κατάπληξη η αντίδραση, ιδιαίτερα των ασφαλισμένων στα «ευγενή» ταμεία, στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην περίθαλψη, τόσο στην α’βάθμια όσο και στις νοσηλευτικές βαθμίδες. Το γεγονός πως η απουσία ουσιαστικών ελέγχων, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου υπήρχε δυνατότητα, επέτρεψε την εξέλιξη π.χ. εκατοντάδων χιλιάδων αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών, ακόμη και επαναλαμβανόμενες στα ίδια άτομα εντός ολιγοήμερου διαστήματος, έδωσε την δυνατότητα υπέρμετρης αύξησης του αριθμού των συστημάτων και παρόχων υπηρεσιών ιατρικής τεχνολογίας, κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, μάλλον κάτι πρέπει να σημαίνει.

Οπωσδήποτε, η πλειοψηφία των παρόχων είναι αμέτοχη του όλου «παιγνίου». Ως εκ τούτου, η ένσταση περί της «συλλογικής ενοχής» είναι ισχυρή. Από την άλλη, αρκετοί γνώριζαν πολύ καλά το τι ακριβώς συνέβαινε και συνεχίζει να συμβαίνει.

Σε σχέση με τα όσα θρυλούνται περί βασικού «πακέτου» στις ασφαλιστικές καλύψεις, εξακολουθώ να ασπάζομαι το περιεχόμενο της διακήρυξης της Alma Ata (χωρίς αστερίσκους). Αν πάλι κάποιοι συνεχίζουν το μονότονο «τροπάριο» της κινδυνολογίας, με αναφορές στα «κεκτημένα» και στην  «υποβάθμιση» των υπηρεσιών, η παράθεση των δεδομένων μάλλον θα τους στενοχωρήσει. Ειδικότερα, αν π.χ. θεωρηθεί «μνημονιακή» η νοσηλεία παθολογικού περιστατικού σε 3/4κλινο (ΒΒ΄) έναντι του ως σήμερα δίκλινου (ΒΑ΄) ενώ ο «ατυχής» πολυτραυματίας, σε κρίσιμη ενδεχομένως κατάσταση φιλοξενείται σε 6κλινο (Γ΄) εξαιτίας του ταμείου στο οποίο ανήκει και μόνον, λόγω αδυναμίας κάλυψης της «αναβάθμισης», τι μπορεί κανείς να προσθέσει; Η πιθανότητα της κάλυψης του 1ου περιστατικού από ευνοημένο με «κοινωνικούς» πόρους ταμείο (με μερίδιο έως και 95% στα συνολικά έσοδα του τελευταίου) απεικονίζει με σαφήνεια –υποθέτω- την πλήρη απώλεια σοβαρότητας και την προκλητική αμετροέπεια των προαναφερθέντων «προστατών». 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ