2013-12-02 11:37:07
Φωτογραφία για Καταβάλλονται εισφορές μόνο για έναν στους δύο ασφαλισμένους
Μόλις το 47% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης πληρώνονται στα ταμεία, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε την περασμένη Τετάρτη στην ελληνική κυβέρνηση, όταν το ποσοστό εισπραξιμότητας των... ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 64% με 67%. Αλλά και οι εκτιμήσεις της Τρόικας για τη δυνατότητα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, άνω των 5.000 ευρώ, που έχουν μεταφερθεί στη δικαιοδοσία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) είναι υπερβολικά περιορισμένες. Μόλις 50 εκατ. ευρώ εκτιμά η τριμερής ότι θα καταφέρει να εισπράξει το υπερφιλόδοξο Κέντρο, που ξεκίνησε ως η λύση στο τεράστιο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και κατέληξε σε έναν πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό μηχανισμό, με δραματικά περιορισμένη αποτελεσματικότητα Αλλαγές στη ρύθμιση

Με στόχο την διευκόλυνση όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπαχθούν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» ώστε να τρέξει η ρύθμιση και να βελτιωθούν τα έσοδα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί αλλαγές στην ισχύουσα διάταξη
. Με τροπολογία θα προβλέπεται ότι δεν χρειάζεται φορολογική ενημερότητα για οφειλές έως 10.000 ευρώ αντί 5.000 που ισχύει σήμερα. με ειδική τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή. Έτσι, στο εξής η πρώτη κατηγορία οφειλών θα φτάνει τα 10.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση ακόμα και όσοι τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Έως τώρα η ρύθμιση της «Νέας Αρχής» έχει αποφέρει πολύ λίγα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον ΟΑΕΕ έχουν υποβληθεί περίπου 29.000 αιτήσεις, όταν ανέρχονται σε 370.000 οι οφειλέτες στον Οργανισμό. Επίσης, στο ΙΚΑ υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί δεν υπερβαίνουν τις 40.000, μαζί με εκείνες που αφορούν την «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων.

Το ερωτηματολόγιο

Στην προσπάθεια αύξησης της εισπραξιμότητας των ταμείων και του ΚΕΑΟ, τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας έχουν αποστείλει ένα πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο στα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών), με το οποίο αφενός επιδιώκουν να καταγράψουν το μέγεθος του προβλήματος, αφετέρου να αντιληφθούν ποιο ακριβώς είναι το σημείο της αλυσίδας που έχει σπάσει, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ Ο σκοπός του ερωτηματολογίου είναι «η επανεξέταση της διαδικασίας χορήγησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στον βασικό κορμό της, δηλαδή στην καταγραφή των εισφορών, την πληρωμή τους και στη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού όταν οι εισφορές αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Σε όλο το ερωτηματολόγιο είναι διάχυτη και ξεκάθαρη η πρόθεση των ελεγκτών για εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος καταχώρησης, πληρωμής και είσπραξης των εισφορών από όλα τα ταμεία, ενώ κρίνεται αναγκαίος ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων σε ενεργούς και σε μη ενεργούς, σε αυτοαπασχολούμενους και σε μισθωτούς και σε αγρότες και εργάτες γης.

Πολλές από τις «ερωτήσεις» του εγγράφου που ήδη έχει αποσταλεί στα ασφαλιστικά ταμεία, φωτογραφίζουν διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ήδη συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είναι η διασταύρωση δηλωθέντων και καταβληθέντων ποσών, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών και δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι δανειστές στα ανείσπρακτα ποσά που εκκρεμούν για χρονικό διάστημα πάνω από 12 μήνες, καθώς είναι γνωστό πως θεωρούν ότι πολλές από τις υποθέσεις αυτές είναι χαμένες.

Τέλος, όπως προκύπτει από το ερωτηματολόγιο, οι δανειστές φιλοδοξούν να δώσουν ενεργό και ενισχυμένο ρόλο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ταμείων. Από το σύνολο των ερωτήσεων, όπως πότε το ταμείο απευθύνεται στους επιθεωρητές, ποιες οι τυπικές και οι νομικές αρμοδιότητές τους και ποιες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ποινικών, μπορούν να εφαρμόσουν οι ίδιοι σε κάποιον που διαπιστώνεται ότι παρανομεί, φαίνεται πως η Τρόικα επιθυμεί την ενίσχυση και ίσως την αυτονόμηση των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να αυξήσουν τα έσοδα των ταμείων.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ