2013-12-03 19:09:03
Φωτογραφία για Ο παραλογισμός της τρόικας
Είναι απολύτως επιβεβλημένη η απόφαση των δυο πολιτικών αρχηγών, να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των πλειστηριασμών, έστω και χωρίς να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Η παράλογη επιμονή των εκπροσώπων των δανειστών να καταργηθεί ουσιαστικά κάθε προστασία, όσων δανειστών αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα κοινωνικό πρόβλημα, σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία, όπου χιλιάδες δανειολήπτες είδαν να ανατρέπονται πλήρως οι συνθήκες ζωής και επιβίωσης τους.

Οι όποιοι επιτήδειοι επωφελούνται των μέτρων προστασίας, για να μην εκπληρώνουν και αυτοί τις υποχρεώσεις τους, μπορεί να εντοπιστούν, χωρίς να αναγκαστεί η μεγάλη μάζα των πολιτών, που πραγματικά βρίσκεται σε αδυναμία, να χάσει το σπίτι του.

Είναι ακατανόητη όμως η επίμονή των τροϊκανών και για ένα άλλο λόγο: Ούτε οι τράπεζες για τις οποίες υποτίθεται ότι κόπτονται να προστατεύσουν, έχουν να κερδίσουν κάτι επί της ουσίας από μια ανεξέλεγκτη έκρηξη  των πλειστηριασμών
. Όχι μόνο γιατί θα εισπράξουν ελάχιστα από τα οφειλόμενα, αφού η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει, αλλά γιατί θα αναγκαστούν να απομειώσουν και την αξία των άλλων ακινήτων που έχουν ως ενέχυρα, αφού θα πρέπει να προσαρμόσουν τα δεσμευμένα  κεφαλαία τους, με βάση τις τιμές που θα έχουν πλέον διαμορφωθεί.

Ίσως είναι η ώρα οι ίδιες οι τράπεζες να πάρουν μια πρωτοβουλία για μεγαλύτερες διευκολύνσεις των δανειοληπτών, με σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους ή ακόμα και με ένα ενδεχόμενο κούρεμα για τις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα  δεν υπάρχει  άλλη επιλογή αποπληρωμής.

Αρκετά έχουν ισοπεδωθεί στα χρόνια της κρίσης τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα. Δεν χρειάζεται μετά τη βίαιη ανακατανομή των εισοδημάτων,που αναγκαστικά προηγήθηκε, να ακολουθήσει και μια εξίσου βίαιη ανακατανομή όσων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομείνει... 

 

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ