2012-04-14 11:57:03
Φωτογραφία για Το κάψιμο του Ιούδα στα Μονοπολάτα
Από νωρίς το απόγευμα οι άνθρωποι του χωριού μάζεψαν ξύλα, κάνοντας ένα σωρό που πάνω του σε μια κρεμάλα έχουν στήσει ένα ομοίωμα του Ιούδα. Πλούσιο φωτορεπορτάζ της Αριστέας Χαριτάτου. Δείτε το βίντεο Επιμέλεια: Αριστέα Χαριτάτου

Έχει γίνει πλέον έθιμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών το κάψιμο του Ιούδα στο χωριό Μονοπολάτα, στη Κεφαλονιά. Αμέσως μετά την λήξη της περιφοράς των Επιταφίων στη πόλη του Ληξούρι, ο κόσμος ανηφόρισε προς τα Μονοπολάτα, για να παρακολουθήσει ένα διαφορετικό έθιμο που κρατά χρόνια ολόκληρα.

Λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ξεκίνησε η λειτουργία. Πολλοί οι πιστοί που προσήλθαν και παρακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου έως τον Άγιο Κωνσταντίνο. Με την επιστροφή του Επιταφίου, η λεγόμενη παρέα του «Μπότη» ανέβηκε στον γυναικωνίτη με την στάμνα και τα ξύλα και όταν ήρθε η ώρα, τότε έγινε ομοβροντία από τα κτυπήματα στα στασίδια και στα πλαϊνά του γυναικωνίτη (έτσι ορίζει το έθιμο).

Κατόπιν, ο Γεράσιμος Γαλανός έκανε μια σύντομη αναφορά για το έθιμο που επικρατεί στο χωριό. Σειρά είχε το κάψιμο του Ιούδα. Από νωρίς το απόγευμα οι άνθρωποι του χωριού μάζεψαν ξύλα, κάνοντας ένα σωρό που πάνω του σε μια κρεμάλα έχουν στήσει ένα ομοίωμα του Ιούδα. Ακολούθησε το κάψιμο ενώ γινόταν “παρέλαση” από κροτίδες και βαρελότα.

Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση!!!
e-kefalonia.net
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ