2014-01-05 17:04:08
Φωτογραφία για Γενόσημο, αλλά όχι και φθηνό
Απόδοση: Αναστασία Κυριανίδη - Νικολαΐδη

Ο Bill Drilling, ο ιδιοκτήτης ενός φαρμακείου στο Σιου Σίτι της Αϊόβα, ζητά συγγνώμη καθώς υπολογίζει το κόστος μιας τρίμηνης συνταγής για την προμήθεια διγοξίνης σε έναν πελάτη με πρόβλημα καρδιάς.

Το σύνολο ανέρχεται στα 113,12 δολάρια - περίπου δεκαπλάσιο σε σχέση με το κόστος της ίδιας συνταγής τον Αύγουστο.

Η διγοξίνη δεν είναι ένα νέο θαυματουργό φάρμακο. Είναι ένα φάρμακο φυτικής προέλευσης, που χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα, και ένα από τα περίπου 100 γενόσημα φάρμακα (generics) που έχουν δει την τιμή τους να διπλασιάζεται σε σχέση με πέρυσι, γνωρίζοντες μια άνευ προηγουμένου αύξηση κόστους, συμφωνά με τους φαρμακοποιούς και τους συμβούλους της βιομηχανίας. «Κάνω αυτήν τη δουλειά από το 1985 και η μόνη κατεύθυνση που έχω δει να παίρνουν οι τιμές των generics είναι προς τα κάτω», λέει ο Drilling.

Τα «απατεντάριστα» φάρμακα εξοικονόμησαν 193 δισ. δολάρια για τους ασθενείς των ΗΠΑ το 2011 και περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια από το 2002, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Γενοσήμων. Παρ΄ όλα αυτά, η περιοριστική τους επίδραση στο κόστος έχει συρρικνωθεί αισθητά φέτος, σύμφωνα με την Express Scripts Holding, η οποία επεξεργάζεται αιτήματα για συνταγογράφηση φαρμάκων.


Ο δείκτης που καταρτίζει για τα γενόσημα που συνταγογραφούνται πιο συχνά δείχνει ότι ο ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών τους επιβραδύνθηκε στο 14% τον Σεπτέμβριο, από 30% τον Ιανουάριο. Ανάλυση του Adam Fein, προέδρου της Pembroke Consulting, διαπιστώνει ότι οι τιμές περισσότερων από δέκα generics έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Η δοξυκυκλίνη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενειών όπως η ελονοσία και η νόσος του Lyme, ξεκίνησε την τάση τον Νοέμβριο του 2012, λέει ο Vic Curtis, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής δραστηριότητας της Costco Wholesale. Ο ίδιος ονομάτισε άλλα εννέα φάρμακα, οι τιμές των οποίων έχουν τετραπλασιαστεί ή και περισσότερο τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για τη διεύρυνση του προστάτη, τον καρκίνο του μαστού και καρδιακές παθήσεις. «Ο κατάλογος συνεχίζει να μακραίνει και αυτό είναι το ανησυχητικό», λέει.

Το «μυστήριο»

Το γιατί το κόστος τόσων φαρμάκων έχει αυξηθεί και παραμένει σε υψηλά επίπεδα αποτελεί γρίφο για ακαδημαϊκούς και αναλυτές. Τμήματα της αγοράς είναι αδιαφανή επειδή οι αλυσίδες φαρμακείων και οι διανομείς διαπραγματεύονται εκπτώσεις στις τιμές του καταλόγου των παραγωγών.

Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο μέτωπο της τιμολόγησης. «Δεν είναι δα ότι η Sandoz μπορεί να ελέγξει αν η Mylan χρεώνει λιγότερο», σημειώνει ο Gerard Anderson, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins του Bloomberg, αναφερόμενος σε δύο κορυφαίες παραγωγούς γενοσήμων. Και δεν είναι τα φαρμακεία που ανεβάζουν τις τιμές, λέει ο Curtis της Costco. Η εταιρεία του εμμένει στην πολιτική για μέγιστο markup 15% πάνω από το κόστος της για τα γενόσημα φάρμακα.

Ένας πιο πιθανός «ένοχος» είναι η φρενίτιδα που παρατηρείται στις συγχωνεύσεις από το 2011, που έχει μειώσει τον αριθμό των παραγωγών ορισμένων generics μέχρι και στη μία επιχείρηση σε ορισμένες περιπτώσεις, λέει ο Mason Russell, αντιπρόεδρος στρατηγικής του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών της Truven Health Analytics, η οποία δημοσιεύει τον οδηγό τιμολόγησης Red Book. Τρεις εταιρείες η Teva, η Actavis και η Mylan- αντιπροσώπευαν το 44% των παγκόσμιων εσόδων από generics πέρυσι, από το 34% το 2007, συμφωνά με τα στοιχεία της Bloomberg Industries. Ο Neil Moorhouse, εκπρόσωπος της Sandoz, της μονάδας generics της Novartis, σημειώνει ότι, ενώ οι τιμές των γενοσήμων «μπορούν να κυμαίνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση», στη «συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η τιμολόγηση παραμένει πολύ κάτω» από το κόστος του πατενταρισμένου φαρμάκου.

Οι πρόσφατες αυξήσεις μπορεί να αποδειχθούν απλώς μια μικρή παρένθεση, καθώς μια νέα σειρά επώνυμων φαρμάκων θα χάσει την προστασία της πατέντας τα επόμενα χρόνια και οι συγχωνεύσεις σε μια άλλη γωνιά του φαρμακευτικού κλάδου θα πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω.

Στις 10 Δεκεμβρίου, η διανομέας φαρμάκων Cardinal Health και η διαχειρίστρια φαρμακείων CVS Caremark ανακοίνωσαν μια συνένωση που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο αγοραστή γενόσημων φαρμάκων στις ΗΠΑ. Τα νέα έριξαν απευθείας τις τιμές των μετοχών των εταιρειών του κλάδου των generics.

Η «τρύπα του ντόνατ»

Σε τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα στις 7 Νοεμβρίου, ο CEO της Lannett, Arthur Bedrosian, ενημέρωσε ότι η διανομέας generics είχε αυξήσει την τιμή της διγοξίνης αυτό το φθινόπωρο. «Είμαστε τώρα ο ένας από τους δύο παίκτες της αγοράς», είπε. Ο εκπρόσωπος της Lannett, Robert Jaffe, εξήγησε ότι η εταιρεία ανταποκρίνεται σε μια αύξηση των τιμών από την κατασκευάστρια Jerome Stevens Pharmaceuticals.

Στην περίπτωση της δοξυκυκλίνης, η οποία παράγεται από διάφορες εταιρείες, η άνοδος των τιμών φαίνεται να έχει προκληθεί από προσωρινή έλλειψη. Η Hikma Pharmaceuticals σταμάτησε να παράγει το φάρμακο τον Νοέμβριο του 2012, μετά την παρέμβαση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία διαπίστωσε ανεπάρκεια στους ελέγχους ποιότητας στο εργοστάσιο του Νιου Τζέρσεϊ. Ενώ η εταιρεία έχει επανεκκινήσει την παραγωγή, η τιμή παραμένει 6.000% υψηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Σε συνέντευξή του τον Αύγουστο, ο CEO της Hikma, Said Darwazah, εξήγησε ότι «αναγκάστηκε» να αυξήσει τις τιμές διότι οι ανταγωνίστριες αύξησαν τις δικές τους.

Ο Drilling, ο φαρμακοποιός του Σιου Σίτι, λέει ότι οι αυξήσεις ήρθαν κατά κύματα. «Αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα», λέει . Πολλοί από τους πελάτες του έχουν πέσει σε αυτό που είναι γνωστό ως «τρύπα του ντόνατ» του Medicare, ένα κενό στην ασφαλιστική κάλυψη που υποχρεώνει τους ασθενείς να πληρώνουν το 47,5% του κόστους του επώνυμου φαρμάκου και το 79% του κόστους του generic. Ο Russ Clifford, ένας συνταξιούχος δάσκαλος μουσικής, έμαθε ότι το κόστος της διγοξίνης έχει υπερ-τετραπλασιαστεί όταν πήρε τη μηνιαία συνταγή του, στα μέσα Νοεμβρίου. Ο Clifford και η σύζυγός του έπρεπε να βάλουν χέρι στις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν την αύξηση στις δαπάνες για φάρμακα.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ