2014-01-24 18:52:08
Φωτογραφία για Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Αττικής για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με θέμα που έφεραν στο Περιφερειακό Συμβούλιο χτες Πέμπτη 23 Γενάρη ανάδειξαν το ζήτημα των... εργαζόμενων που απασχολούνται στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Τόνισαν ότι τα προγράμματα αυτά προωθούν την καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και πως μέσα από αυτή τη διαδικασία πλήττεται το σύνολο των εργαζομένων καθώς «η πλειοψηφία των εργαζομένων χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν κενά, που δημιουργήθηκαν με τις διαθεσιμότητες, στην εκπαίδευση, στα ασφαλιστικά ταμεία, στη φύλαξη σχολείων και αλλού. Αποδεικνύεται, ότι οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν έγιναν γιατί υπήρχε πλεονάζον προσωπικό». Τα προγράμματα αυτά «χρησιμοποιούνται σαν όχημα για να χτυπηθεί η σταθερή εργασία, η δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα, για να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης. Ξεκινούν από το Δημόσιο τομέα και επεκτείνονται στον Ιδιωτικό για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».


Ανάδειξαν τον αρνητικό ρόλο που παίζει η Περιφέρεια Αττικής, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της ως μηχανισμός του κράτους που στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου αλλά και το ρόλο των δυνάμεων του Ευρωμονόδρομου που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική. Στη συζήτηση αναδείχτηκε η υποκρισία αυτών των δυνάμεων που ενώ στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των κυβερνήσεων που προωθούν αυτά τα αντεργατικά προγράμματα και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη εκατομμυρίων ανέργων, καταλύουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας.

Κατήγγειλαν ωστόσο πως με το ιδιότυπο πλαίσιο «ειδικού σκοπού» «που η κυβέρνηση έχει θεσπίσει, επιχειρεί να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους αυτούς και άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως να πληρώνονται στο τέλος του μήνα, να έχουν άδεια, άδεια ασθένειας από την πρώτη μέρα, να εργάζονται με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.» Για να καλύψουν τις ευθύνες τους, τις μεταφέρουν στον ΟΑΕΔ και στην Κυβέρνηση και βγάζουν ψήφισμα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους για να τους κοροϊδέψουν. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησαν να ανακληθεί το έγγραφο της Δ/νσης Ανθρώπινου Δυναμικού και το κείμενο του ψηφίσματος να αποτελέσει ΑΠΟΦΑΣΗ, για να είναι δεσμευτική η υλοποίηση του περιεχομένου και όχι απλώς μια ευχή...,που όμως δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η τοποθέτηση του εκπροσώπου της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ δεν είπαν κουβέντα για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που την αποδέχονται, κατηγόρησαν τη διοίκηση της Περιφέρειας ότι δεν εφαρμόζει σωστά αυτά τα προγράμματα και διεκδίκησαν το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή.

Κατήγγειλαν την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, φτάνοντας στο σημείο να τους απειλούν ότι δεν έχουν το δικαίωμα στην οργάνωση του αγώνα για την ίδια τους τη ζωή, στην απεργία. Μάλιστα, όπως υπογράμμισαν, η Περιφέρεια Αττικής, προωθεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις «αξιοποιώντας το κατάπτυστο αυτό αντεργατικό πλαίσιο και έφτασε στο σημείο με έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού να αφαιρεί το δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στην κύηση, στην επίσημη αργία».

Κατήγγειλαν μάλιστα πως αρκετοί εργαζόμενοι δουλεύουν σε διαφορετικές εργασίες από αυτές που υπογράφουν. Ως παραδείγματα αναφέρθηκε η τοποθέτηση οκτώ ατόμων στο «Αττικό Νοσοκομείο» οι οποίοι απασχολούνται σε διαφορετικές ώρες από αυτές που υπέγραψαν, αλλά και η τοποθέτηση εργαζομένων στο Πεδίο του Άρεως με διαφορετική ειδικότητα από αυτή που επίσημα είχαν.

Έτσι, ζήτησαν να σταματήσει η καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (άδεια, άδεια λόγω ασθένειας, κύησης κλπ), να καταβάλλεται κάθε μήνα ο μισθός και όχι στο τέλος του προγράμματος και να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, από την πρώτη μέρα δουλειάς.

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους για δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ξεκαθάρισαν πως βρίσκονται δίπλα τους.

Σε ένα άλλο ζήτημα, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ έφεραν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προβλήματα που προέκυψαν από την καθίζηση εδάφους στο Μεσαγρό Αίγινας στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Όπως τόνισαν, τόσο ο δρόμος όσο και σπίτια της περιοχής υπέστησαν ρωγμές μετά από βλάβη στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης καθώς η δεξαμενή που κατασκευάστηκε πριν από 55 χρόνια, είναι κακοσυντηρημένη και σε άθλια κατάσταση.

Έτσι, ζήτησαν να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι για τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους, να γίνει με ευθύνη της Περιφέρειας μελέτη στατικής επάρκειας και καταλληλότητας των σπιτιών της περιοχής και να ανακατασκευαστεί ή να γίνει σε άλλο μέρος η δεξαμενή και το δίκτυο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ