2014-02-05 23:25:13
Φωτογραφία για Τί δεν καταλαβαίνεις;
Το Σεπτέμβριο του 2011 ο δημοσιογράφος κ. Σταύρος Θεοδωράκης, σε άρθρο του με τίτλο  «Απολύστε τα ρουσφέτια σας», έγραφε  «Οι 2.000 που συγκροτούν την πολιτική τάξη της χώρας (εν τη ευρεία έννοια) να υποχρεωθούν, να δώσουν τους καταλόγους με τα ρουσφέτια τους. Ο καθένας να δώσει τουλάχιστον 100 ονόματα. Αμέσως αμέσως θα έχουμε τις λίστες με τους 200.000 που βρέθηκαν στο δημόσιο και το ευρύτερο δημόσιο κατά παράβαση των διαδικασιών, των κανονισμών, των νόμων και της ηθικής. Γιατί πόσο ηθικό είναι να παίρνεις τη θέση του διπλανού σου επειδή εσύ έχεις κομματική ταυτότητα και αυτός δεν έχει. Τόσους ακριβώς, 200.000, μας ζητά να απολύσουμε και η τρόικα. Σε τρείς δόσεις: 60.000 φέτος, 60.000 του χρόνου και 80.000 το 2013 αν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι άσχημα».

Φτάνουμε στον Ιούλιο του 2013 κι αφού η παραπάνω λύση αγνοήθηκε απ’ όλους τους «κυβερνώντες» πρώην, νυν και «εν δυνάμει»,  καθώς επίσης κι από όλα τα συνδικαλιστικά όργανα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση, μην έχοντας πλέον, εκτός από διάθεση, ούτε χρόνο να αξιολογήσει και να μετακινήσει ή να απολύσει αυτούς που περισσεύουν (αν περισσεύουν), επιλέγει να καταργήσει και να βγάλει σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς 50 τεχνικών ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης , μαζί με τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες
.

Την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε πρότυπη δίκη, η συνταγματικότητα της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής. Με αφορμή αυτό, αλλά και το γεγονός ότι, παρά τις υποσχέσεις, εξαγγελίες, ΦΕΚ, ανακοινώσεις, δεσμεύσεις κι ότι άλλο θέλετε, οι 1845 εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε να είμαστε «διαθέσιμοι» και οσονούπω απολυμένοι (η περίοδος της διαθεσιμότητάς μας λήγει στις 22/3/14), θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

1. Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, οι εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι,  μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του λεγόμενου στενού δημόσιου τομέα που απολύονται ομαδικά και χωρίς καμία τεκμηρίωση, μετά το 1911.

2. Ακόμα κι αν κάποιοι από εμάς τοποθετηθούν έγκαιρα στις δομές των δημόσιων Ι.Ε.Κ. και Σ.Ε.Κ. που έχουν εξαγγελθεί, 537 εκπαιδευτικοί θα απολυθούν, αφού οι προσφερόμενες θέσεις είναι μόνο 1308.

3. Οι εκπαιδευτικοί είναι ίσως ο μόνος κλάδος του δημοσίου (συγχωρέστε με αν κάνω λάθος) όπου οι διορισμοί γινόταν και γίνονται (;)  με δύο συγκεκριμένους τρόπους. Πριν το 2001 μέσω επετηρίδας και μετά το 2001, είτε με γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ είτε με αποδεδειγμένη προϋπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι όσο «άχρηστοι», «τεμπέληδες» και «λουφαδόροι» κι αν πιστεύετε ότι είμαστε, ένα πράγμα ΔΕΝ είμαστε: «Πελάτες» των κομματικών γραφείων.

4. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι είμαστε πολλοί, ότι υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί,  αυτοί σίγουρα δεν ανήκαν στις ειδικότητες που καταργήθηκαν. Οι τομείς (Υγείας & Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών) και οι ειδικότητες (Β. φυσιοθεραπευτών, Β. αισθητικών και κομμωτικής) ήταν οι πιο πολυπληθείς στην επαγγελματική εκπαίδευση (περίπου 30.000 παιδιά, σε σύνολο 80.000 που φοιτούσαν κατά μέσo όρο στα επαγγελματικά σχολεία) και κάθε χρόνο έπρεπε να προσληφθούν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι για να καλυφθούν οι ανάγκες.

5. Η απομάκρυνση μας από τα σχολεία, οδήγησε σε βίαιη αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού εκατοντάδες μαθητές της Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ. και στην απώλεια χιλιάδων ωρών, θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων,  για τους μαθητές της Γ΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ. και της Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ.

6. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν λυθεί τα παρακάτω «αμελητέα», για το Υπουργείο Παιδείας, θέματα: α) ποιοι θα βάλουν τα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων, στα μαθήματα ειδικότητας των κατηργημένων Τομέων, β) ποιοι θα διορθώσουν τα γραπτά των παιδιών και γ)ποιοι θα κάνουν τις εξετάσεις των φυσικώς αδυνάτων μαθητών.

Τι δεν καταλαβαίνεις;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ