2014-02-14 12:09:06
Φωτογραφία για Μια πέτρα τον έκανε… αγιογράφο
Παιδάκι του δημοτικού σχολείου ο Βασίλης Κλάδος στα Πλατάνια Αμαρίου, δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι του δίχως απασχόληση! Τα χέρια του… ζητούσαν πηλό, πέτρα, χαρτί και μολύβι για να δημιουργήσει και τελειώνοντας να χαίρεται τις δημιουργίες του, έστω και παιδικές. Όταν, λοιπόν, εορτή του αγιασμού, πήγε στο σπίτι τους ο παπάς του χωριού Σταύρος Λίτινας με τον ψάλτη και αγιογράφο συγχωριανό του Αντώνη Λίτινα και ο δεύτερος παρατήρησε δίπλα στην πόρτα ένα πρόσωπο σκαλισμένο πάνω σε πέτρα, ρώτησε τη μητέρα του:«Μα πού βρέθηκε αυτή η πέτρα, ο Γρυλιός σας την έδωσε;» Αυτή η πέτρα που σκάλισε ο Βασίλης τον έκανε μετά από μερικά χρόνια… αγιογράφο. Πιθανόν να είχε και το θείο χάρισμα!

Λίγο καιρό αργότερα, ο μικρός άρχισε να κάνει μαθήματα τα Σάββατα και τις Κυριακές, κοντά στο συγχωριανό του αγιογράφο στα Πλατάνια και μεγαλώνοντας, μαθητής γυμνασίου, συνέχισε να λαμβάνει τη γνώση στο εργαστήρι του στην πόλη του Ρεθύμνου
. Σήμερα εξακολουθεί να αγιογραφεί, αφού έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την πόλη, έχοντας το εργαστήρι του στο σπίτι του στα Πλατάνια του Ψηλορείτη Οι εικόνες-έργα του ανήκουν «αυστηρά στην Κρητική Σχολή του Θεοφάνη του Κρητός, με λιτά χρώματα και λιπόσαρκους αγίους» και από τότε έως τα σήμερα έχει δώσει μορφές αγίων σε εκατό και πλέον εικόνες, ενώ η σφραγίδα του υπάρχει και στην εκκλησία της ΣΕΑΠ, στο Ηράκλειο, όπου ως στρατιώτης που υπηρετούσε την θητεία του, αγιογράφησε στο εσωτερικό του ναού τον Άγιο Γεώργιο, τους 3 Ιεράρχες και τον Άγιο Μύρωνα…

«ΔΕΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΣΑΙ…»

Ο 30χρονος αγιογράφος, με προοπτικές στην τέχνη του, μπαίνοντας βαθιά στη σχέση που έχει με την αγιογραφία, σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των θείων παραστάσεων της εικόνας, δείχνει και «την πίστη που έχει ο δημιουργός» και πριν μπει στον αγώνα αποτύπωσης των μορφών των αγίων στο ξύλο, κατά τον δάσκαλό του, «ο αγιογράφος θα έπρεπε να νηστέψει και να προσευχηθεί».

Βέβαια, η ιερή διαδικασία στους καιρούς μας μάλλον παρακάμπτεται, αφού ελάχιστοι τηρούν τους πάγιους κανόνες, και βάζουν υψηλότερα από την θεϊκή τέχνη τον πλουτισμό ακόμα και δια της… πλαγίας ή και σε συνεργασία με πρόσωπα της ιεροσύνης που αναθέτουν το έργο!

Ο κ. Κλάδος, ωστόσο, προσπερνώντας τις… διαβολικές τρικλοποδιές, περιορίζεται να πει ότι «η αγιογραφία είναι από τις κορυφαίες τέχνες παγκοσμίως, όπου εκεί πλέον δεν αυτοσχεδιάζεις αλλά καθοδηγείσαι από το Άγιο Πνεύμα». Επιπλέον, για να φέρεις αποτέλεσμα στη δημιουργία σου, επισημαίνει, «θα πρέπει να έχεις απόλυτη ηρεμία στον ψυχισμό σου και ψυχή τε και σώματι να αφιερώνεσαι στο θεάρεστο έργο που επιτελείς».

Ερωτάται για το μέλλον της τέχνης και είναι απόλυτος στην απάντηση του: «Όσο θα υπάρχουν πιστοί άνθρωποι θα υπάρχει και αγιογραφία. Ίσως μετά από δυο γενιές να υπάρξει κάμψη, όμως δεν θα σβήσει, όπως και εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα και πάντα θα προσβλέπουμε στον Θεό…»

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ