2014-02-25 20:31:01
Φωτογραφία για ΓΣΕΕ: Η ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΑΜΕΙΑ
Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, που απαιτεί η τρόικα, θα επιβαρύνουν τα ήδη υπό κατάρρευση ασφαλιστικά Ταμεία, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Δημ. Καραγεωργόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ήδη, τονίζει, οι απώλειες εσόδων για τα Ταμεία λόγω της κρίσης και της εκρηκτικής ανεργίας εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 2014 στα 8 δισ. ευρώ.

 Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση λέει από την πλευρά του ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, για το θέμα. Ο Επίτροπος αποφεύγει να απαντήσει στο πώς θα καλυφθεί η μαύρη τρύπα στα Ταμεία, που κατά τον κ. Χουντή υπολογίζεται από 800 έως 1 δισ. ευρώ, και αν η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων. Το μόνο που λέει είναι ότι «η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ουδέτερη ως προς τα έσοδα».


ΓΣΕΕ: Όχι άλλη επιβάρυνση στα Ταμεία

Στα οκτώ δισ. ευρώ θα ανέλθει η απώλεια εσόδων των ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ, το 2014, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, υποστηρίζει στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, με αφορμή την ατζέντα της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας.

Οπωσδήποτε η ΓΣΕΕ θα εξετάσει, στην αυριανή (Τετάρτη) Ολομέλειά της, τα θέματα ένα προς ένα, αλλά δεδομένο είναι, υπογραμμίζει, ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα επιβαρύνουν τα ήδη αδύναμα ταμεία, ενώ παράλληλα καταργούν επίπονες συμφωνίες που έχουν θεσμοθετηθεί.

Για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία σε εφάπαξ μορφή θα επιβαρύνει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Καραγεωργόπουλος τονίζει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, το 2014 προδιαγράφεται ως δύσκολη χρονιά για το ασφαλιστικό ζήτημα, παρότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι τα έσοδα των ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ, θα αυξηθούν. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι απώλειες εσόδων αναμένεται να φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ μόνον από την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Ο κ. Καραγεωργόπουλος αναφέρει ότι η ΓΣΕΕ σταθερά τα τελευταία 3-4 χρόνια καλεί τις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην ενδώσουν στις απαιτήσεις της τρόικας. Γιατί είναι αδιανόητο σε μια χώρα που σπαράσσεται από την ανεργία, η οποία αναπαράγει και την ύφεση, να ζητά απελευθέρωση των απολύσεων ή να έχει άλλου είδους παράλογες απαιτήσεις, που θα επιφέρουν μείωση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού προς στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τροφοδοτήσουν κύμα φυγής των εργαζομένων προς τη συνταξιοδότηση.

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, προσθέτει, το ασφαλιστικό ζήτημα περνάει δύσκολες ημέρες και χρειάστηκαν επανειλημμένως νομοθετικές παρεμβάσεις και σκληρά μέτρα περικοπών των παροχών για να μην καταρρεύσει.

Τώρα, σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, «Εάν θεωρούν κάποιοι ότι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία, εμείς λέμε ότι τα ταμεία θα καταρρεύσουν από τέτοιου είδους αποφάσεις- και θα πρέπει να βρουν και τα ισοδύναμα, για να χρησιμοποιήσω τη φρασεολογία των ''φίλων'' τροϊκανών, κάθε φορά που υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα».

«Αρμόδια, όμως, για να θέσει τους όρους των εργαζομένων και του ελληνικού λαού είναι η κυβέρνηση. Οι δικές μας οι απαιτήσεις δεν είναι απέναντι στην τρόικα, αλλά στην κυβέρνηση», συνοψίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος, και «εκεί έχουμε θέσει επιτακτικά τα αιτήματα της εργατικής τάξης».

«Αυτό το οποίο λέμε και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι να τηρηθεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με ομόφωνη απόφαση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Από εκεί και πέρα, μπήκαν αυστηρά όρια, κριτήρια και υποχρεωτικοί περιορισμοί στους εργοδότες. Δεν πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις αρμοδιότητες του υπουργού» προσθέτει.

Ρεν: είναι μνημονιακή δέσμευση

Το θέμα των επιπτώσεων στα Ταμεία από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής, αφού υπογράμμιζε ότι ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών «θα επιφέρει μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζεται από 800 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ», ζητούσε από την Κομισιόν να πληροφορηθεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και «αν υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων», στο πλαίσιο της κάλυψης του ελλείμματος που προκύπτει για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην απάντησή του εξ ονόματος της Επιτροπής ο Όλι Ρέν, διευκρινίζει ότι με βάση το Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για «μείωση των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες έως την 1η Ιανουαρίου 2016» και σημειώνει ότι «η μεταρρύθμιση αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και την προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης». 

Ειδικότερα, η πλήρης απάντηση του κ. Ρεν είναι: «Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, το μνημόνιο συμφωνίας προβλέπει μακρόχρονη δέσμευση για μείωση των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες έως την 1η Ιανουαρίου 2016. Η μεταρρύθμιση αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και την προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης συζητείται στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης. Η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ουδέτερη ως προς τα έσοδα».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΡΕΑΛ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΡΕΑΛ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ