2014-03-05 08:54:36
Φωτογραφία για «Ανοικτή πληγή» το 5ευρο στην ΠΦΥ
Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Θα ισχύει αλλά και …δεν θα ισχύει το 5ευρο για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από κόμματα και φορείς.

Μπορεί, με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), η ΠΦΥ να ενώνεται υπό την ομπρέλα του ΕΣΥ, αλλά σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας δεν τίθεται θέμα 5ευρου έως το τέλος του έτους. 

Έτσι, συνεχίζουν να το καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι σε ΚΥ και εξωτερικά ιατρεία αλλά, από ότι άφησε να εννοηθεί ο κ. Γεωργιάδης, δεν πρόκειται να ισχύσει στις Μονάδες, πρώην ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου. Το μόνο που είναι σίγουρο ότι το 5ευρο δεν αφορά στη συνταγογράφηση. 

«Δεν υπάρχει θέμα 5ευρου αυτή τη στιγμή. Ποτέ δεν υπήρχε για τις 20 Μαρτίου. Μέσα στο νόμο για το ΠΕΔΥ έχουμε προβλέψει μεταβατικό διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τη λειτουργική ένωση των δύο συστημάτων. 5ευρο ίσχυε και ισχύει με το νόμο του ΠΑΣΟΚ στα εξωτερικά κέντρα και στα Κέντρα Υγείας», τόνισε ο Υπουργός Υγείας. 


Προσέθεσε, ωστόσο, πως «στα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας, τα οποία θα διαμορφωθούν μετά από έξι μήνες και αφού θα έχει γίνει η συνένωση των παλαιών μονάδων, έχουν σκοπό να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες. Εκεί θα υπάρχει προφανώς και το εισιτήριο». Κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη, έως τα τέλη του έτους θα φανεί αν το σύστημα θα ισορροπήσει και έως τότε κάθε συζήτηση είναι πρώιμη. «Πρώτα να φτιάξουμε το σύστημα να λειτουργεί, θα δίνουμε τις δωρεάν υπηρεσίες για την συνταγογράφηση και την εξέταση από τους συμβεβλημένους και τον οικογενειακό γιατρό στους ασφαλισμένους μας και αφού το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί, θα δούμε τι θα κάνουμε», σημείωσε. 

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Το 5ευρο στην ΠΦΥ συνεχίζει πάντως να αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις του Υπουργού με το ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να τονίζει πως το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ, που ψηφίστηκε πριν από περίπου 15 ημέρες δεν αναφέρει κάτι περί εισιτηρίου . 

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζει πως «το εισιτήριο των 5 ευρώ θα εμποδίσει την πρόσβαση των ασφαλισμένων στις Μονάδες Υγείας του καινούργιου φορέα με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο εξαθλιωμένος οικονομικά ασφαλισμένος να εξυπηρετηθεί και θα του στερήσει το δικαίωμα στην υγεία. Το χαράτσι των 5 ευρώ μαζί με το τηλεφωνικό ραντεβού που του κοστίζει ακριβά και σε συνδυασμό με το ένα ευρώ ανά συνταγή βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του ασφαλισμένου».

Για προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας «να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος απορρίπτει κάθε συζήτηση για επιβολή χαρατσιού και στις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ασφαλισμένους.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ