2012-04-19 14:00:15
Φωτογραφία για Hasta luego
Οι αναντικατάστατοι δεν ζουν ανάμεσά μας. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε όμως κατάφερε να κάνει πολλούς από 'μας να αισθανόμαστε πως βρίσκεται πολύ κοντά σ' αυτό που χαρακτηρίζουμε «αναντικατάστατος». Ή μάλλον είναι στην κατηγορία αυτών που δύσκολα μπορείς να αντικαταστήσεις.

Δεν είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου ο Βαλβέρδε. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όμως όπου σε όλα έχουμε συνηθίσει τους «πλάγιους», βυσματικούς, δρόμους, ο Ερνέστο μας έδειξε τον ίσιο. Φυσικά και δεν ήταν αλάνθαστος. Δεν διεκδίκησε ποτέ εξάλλου το αλάθητο. Είχε όμως σε υπερθετικό βαθμό κάτι που λείπει επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη ράτσα μας, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ. ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και σοβαρότητα.

«Επένδυσε» στη δουλειά του και μόνο σ' αυτή. Δεν «πούλησε» οπαδιλίκι. Ό,τι είπε για τον κόσμο το αισθάνθηκε. Ούτε στη στήριξη δημοσιογράφων-φίλων πόνταρε. Δεν είχε τέτοιους. Δεν μας είχε ανάγκη. Σέβονταν τη δουλειά μας αλλά έκανε τη δική του όπως νόμιζε εκείνος, όχι όπως μπορεί να τού «υποδεικνύαμε» εμείς (πόσο αστείοι καταντάμε ώρες ώρες είναι η αλήθεια) μέσω των γραπτών μας. Τα παραδείγματα, εξάλλου, είναι πολλά και τα ξέρετε κι εσείς.


Για ποιούς άλλους λόγους είναι σημαντικός ο Ερνέστο Βαλβέρδε; Γιατί αφενός προπόνησε σωστά τους παίκτες μαθαίνοντας τους πολλά και σημαντικά πράγματα γύρω από τον μοντέρνο (σ.σ. πίεση ψηλά, πάσες με τη μία) τρόπο παιχνιδιού. Εξίσου σημαντικό ήταν ότι «άνοιξε» διάπλατα το μυαλό τους. Τούς έμαθε να πιστεύουν σ' αυτό που παλιότερα έμοιαζε αδύνατο. Τους έμαθε να παίζουν το ίδιο στην Ευρώπη τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας. Τους έμαθε να μη φοβούνται. Και μαζί μ' αυτούς, δε φοβόμασταν πλέον κι εμείς όπως, κυρίως, στα πρώτα χρόνια του Θρύλου στο Champions League.

Θα ήταν ό,τι καλύτερο να γίνει αυτό που αυτή τη στιγμή μοιάζει αδύνατο, δηλαδή να μείνει ο Βαλβέρδε. Από την άλλη όμως, το φινάλε αυτής της σχέσης (που στην πραγματικότητα θα είναι πάντα ζωντανή) δεν θα πρέπει να... τρομάξει κανέναν. Υπάρχουν κι άλλοι... Βαλβέρδε εκεί έξω. Αυτό που μένει είναι να επιλεγεί ο σωστός. Αυτός δηλαδή που θα κάνει τα εξής απλά. Θα δουλεύει πολύ και θα είναι πιστός στις αρχές του μοντέρνου παιχνιδιού και θα αποφεύγει να μαθαίνει τί λένε τα ελληνικά ΜΜΕ.

ΥΓ: Αυτό που πρέπει να πούμε όλοι στον Ερνέστο είναι Hasta Luego, δηλαδή εις το επανιδείν.

πηγή: thrylos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ