2012-04-19 19:38:05
Φωτογραφία για Η εφορία φακελώνει τους καταθέτες τραπεζών
Στοιχεία για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και τις κινήσεις τους από το 2010 και μετά θα δώσουν οι τράπεζες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για να σχηματιστεί μια αχανής ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα αξιοποιηθεί στους φορολογικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις στοιχείων. Ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας ενεργοποιείται φέτος με τη σχετική απόφαση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, ώστε να εφαρμοστούν οι διατάξεις του 3986/2011 που πρώτη φόρα άνοιξαν τον δρόμο για πλήρες ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των οικονομικών στοιχείων όλων των φορολογουμένων. Με αυτό τον νόμο καταργείται ακόμη και το τραπεζικό απόρρητο, που προκαλούσε σοβαρά εμπόδια και καθυστερήσεις στους φορολογικούς ελέγχους.

Με τον συγκεκριμένο νόμο τα πιστωτικά ιδρύματα και κάθε άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος που τους ζητείται, κατ’ εξαίρεση των διατάξεων για το επαγγελματικό και τραπεζικό απόρρητο, καθώς και στοιχεία και πληροφορίες για ακίνητη και κινητή περιουσία
. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν απεριόριστα δικαιώματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς ορίζεται ότι η επεξεργασία στοιχείων δεν προϋποθέτει ενημέρωση και συγκατάθεση του φυσικού προσώπου του οποίου τα δεδομένα διαβιβάζονται, ούτε άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών οι τράπεζες υποχρεώνονται να δίνουν αναλυτικά στοιχεία για τους καταθέτες τους. Ειδικότερα, θα ενημερώνουν για τα υπόλοιπα των λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν, χρησιμοποιούνται ή έκλεισαν και θα δίνουν τα στοιχεία του πρώτου δικαιούχου και των συνδικαιούχων, τον αριθμό του λογαριασμού, το υπόλοιπό του και αναλυτικά στοιχεία για όλες τις κινήσεις που έγιναν (π.χ.: ημερομηνία και ποσό συναλλαγής, ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ του τρίτου προσώπου με το οποίο έγινε η συναλλαγή).

Επίσης υποχρεωτικά διαβιβάζονται από τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο για ελέγχους και διασταύρωση στοιχεία για την ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων (αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ.) και για την κίνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων (αγοραπωλησίες αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχών, παραγώγων, ομολόγων κ.ά.), την ύπαρξη τραπεζικών θυρίδων, αλλά και την αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.

Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να στείλουν και όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε κάθε φορολογούμενο, τις χρεώσεις που το επιβάρυναν και τις πιστώσεις (πληρωμές του δανειολήπτη) με τις οποίες αυτό μειώθηκε. Στοιχεία θα πάρει το υπουργείο Οικονομικών και για τις συναλλαγές που έχουν γίνει με πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι προτιμούν οι φοροφυγάδες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

Ποιοι άλλοι θα δίνουν στοιχεία για το φορολογικό «φακέλωμα»

Εκτός από τα στοιχεία που θα δίνουν οι τράπεζες, υποχρέωση παροχής στοιχείων για φορολογικό «φακέλωμα» έχουν:

- Τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία. Αυτά θα δίνουν τα στοιχεία για όλες τις ιατρικές πράξεις, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος σε γιατρούς (ΑΦΜ ιατρού που εκτέλεσε την πράξη, ημερομηνία εκτελεσθείσης πράξης, κωδικός πράξης, σύμφωνα με την Κωδικοποίηση Νόσων - Διαγνώσεων / ιατρικών Πράξεων).

- Οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τις βεβαιώσεις πληρωμής ασφαλίστρων που χορηγούν σε φορολογούμενους με σκοπό να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

- Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, που θα ενημερώνουν την εφορία για όλα τα ποσά που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για την εξόφληση λογαριασμών.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου με πράξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος οι τράπεζες πήραν οδηγίες να ελέγχουν στο εξής όλες τις συναλλαγές που μπορεί πίσω τους να κρύβεται φοροδιαφυγή και να τις αναφέρουν στην Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με τη σειρά της, η Αρχή θα διενεργεί τους δικούς της ελέγχους έχοντας τη δυνατότητα να ανοίξει όλους τους λογαριασμούς ενός πολίτη εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ θα ζητεί και από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρούν σε εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους.

Espressonews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ