2014-03-22 10:30:04
Φωτογραφία για Τιμτσένκο: Πούλησε την Gunvor για να γλυτώσει τις κυρώσεις
Ρώσος στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις συνδέεται με την Κύπρο.

Το όνομα του Gennady Timchenko της εταιρείας Gunvor, που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, φέρεται να βρίσκεται στη λίστα των Ρώσων επιχειρηματιών για τους οποίους ανακοινώθηκαν κυρώσεις.

Έντονη ανησυχία υπάρχει στην Κύπρο για πιθανότητα επιστροφής χιλιάδων ρωσικών εταιρειών στην Ρωσία, λόγω του εχθρικού κλίματος και των κυρώσεων με τις οποίες απειλούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τον Gennady Timchenko, φαίνεται ότι έχει προσπαθήσει να προλάβει τυχόν επιπτώσεις στην εταιρεία Gunvor, που έχει έδρα τη Λευκωσία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο στον τομέα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία χτες, Πέμπτη 20 Μαρτίου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Αναμένοντας πιθανές οικονομικές κυρώσεις, για να διασφαλίσουμε με βεβαιότητα την συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία της Gunvor Group, οι μετοχές της εταιρείας που ήταν στην κατοχή του Timchenko πωλήθηκαν προσωπικά στον Torbjorn Tornkvist
. Ως αποτέλεσμα, ο κ. Tornkvist έγινε ο κάτοχος της πλειοψηφίας της Gunvor Group, με 87% ποσοστό και ο κ. Timchenko έχει πλήρως απωλέσει τις μετοχές της εταιρείας. Το υπόλοιπο 13% των μετοχών ανήκουν σε υπαλλήλους της Gunvor. Δεν υπάρχουν εξωτερικοί μέτοχοι".

Μάλιστα, η εταιρεία μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, ξεκαθάρισε ότι ο Vladimir Putin δεν έχει κανένα οικονομικό συμφέρον στην εταιρεία O Timchenko εγκατέλειψε την Ρωσία πριν από δύο δεκαετίες και υπήρξε άνθρωπος της KGB με στενές σχέσεις με τον Vladimir Putin, κάτι το οποίο ο Timchenko αρνείται κατηγορηματικά. Το όνομά του βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους καταλόγους με τους στενούς συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου.

Από τον Ιούλιο του 2013 οι ελβετικές αρχές ερευνούν εάν οι εταιρεία Gunver έδωσε μίζες σε εταιρείες του Κονγκό, για να υπογράψει συμβόλαια μεταφοράς πετρελαίου. Παρόμοιες έρευνες γίνονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος 11 ρωσικών εταιρειών για παράνομη εξαγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για χρήση σε στρατιωτικούς σκοπούς. Οι εξαγωγές έγιναν μέσω μιάς καθόλα «νόμιμης» εταιρείας στο Texas των Ηνωμένων Πολιτειών...
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ