2014-03-27 15:41:05
Φωτογραφία για Συνέντευξη του Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε
Άρης Πορτοσάλτε: Κύριε Δένδια καλημέρα σας.

Υπουργός: Καλημέρα, καλημέρα στους ακροατές σας. Ό,τι καλό.

Άρης Πορτοσάλτε: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Δένδια θα καταφέρει η Κυβέρνηση ή μάλλον θα καταφέρετε οι Βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσετε αυτό το σχέδιο νόμου το βράδυ της Κυριακής ή θα «κλατάρει» η Ελλάδα προ μίας, έτσι, βελτιωμένης καταστάσεως σε μία κουταλιά γάλα, νομίζετε;

Υπουργός: Δεν νομίζω ότι θα «κλατάρει» η χώρα. Νομίζω ότι έχουμε περάσει - εντάξει η έκφραση είναι λίγο βαριά - διά πυρός και σιδήρου τον τελευταίο καιρό. Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Είναι λογικά όλα αυτά τα πράγματα. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο τέλος.

Άρης Πορτοσάλτε: Κινδυνεύει η πορεία της χώρας από αυτήν την ψηφοφορία κύριε Δένδια ή όχι;


Υπουργός: Δεν θεωρώ ότι κανείς, οποιοσδήποτε που μετέχει στη σημερινή Βουλή, δεν αντιλαμβάνεται απολύτως την κρισιμότητα των περιστάσεων. Και το γεγονός ότι υπάρχει ένα σαφές παράθυρο ευκαιρίας για να βγούμε από την πολύ δύσκολη κατάσταση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, να ξαναμπορέσουμε να εμφανιστούμε στις αγορές και να ομαλοποιηθεί η πορεία της χώρας για το μέλλον, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε που θα θέσει αυτό το πράγμα σε αμφισβήτηση.

Άρης Πορτοσάλτε: Ας πούμε κτηνοτρόφοι, ας πούμε φαρμακοποιοί, ας πούμε το Χ επάγγελμα ή το Ψ επάγγελμα. Υπάρχει νομίζετε κάποιο θέμα στη διαχείριση από την πλευρά της πολιτικής όλων αυτών των συμπολιτών μας, των Ελλήνων συμπολιτών μας, οι οποίοι πιθανώς από κάποιες αλλαγές να θιγούν ή να μην θιγούν ή να είναι προς το όφελός τους, αλλά η διαχείριση που έγινε ως τώρα δεν ήταν ικανή να σταθεί έτσι ώστε να έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση; Νομίζετε κύριε Δένδια ότι φτάνουμε σε αυτά τα ψιλοαδιέξοδα ή όχι;

Υπουργός: Νομίζω ότι αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι η χώρα είναι αναγκασμένη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνει αλλαγές, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει σε βάθος δεκαετιών. Αυτό είναι λογικό να δημιουργεί δυσαρέσκεια ομάδων ανθρώπων, που για κατανοητούς λόγους η καθεμία προσπαθεί να προασπίσει αυτό που κατανοεί ως συμφέρον της. Είναι λογικό η κάθε ομάδα να μην βλέπει πάνω στην κρίση το ευρύτερο συμφέρον. Διότι τελικά, ξέρετε, ο καθένας μας μπορεί να προασπίσει το δικό μας μικροσυμφέρον -εάν θέλετε και με επιτυχία- όμως η ζημιά που θα υποστεί εάν όλα τα μικρά συμφέροντα επιβιώσουν είναι και εις βάρος μας. Αλλά εν πάση περιπτώσει, η συμπίεση σε ένα μικρό χρόνο όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων δημιουργεί αυτή την κατάσταση των αντιμαχομένων ομάδων και τη φασαρία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το περάσουμε σαν κοινωνία. Δεν υπάρχει μία άλλη λύση εδώ. Δεν υπάρχουν δύο δρόμοι να διαλέξουμε, τον επώδυνο ή τον ανώδυνο. Υπάρχει ή ο επώδυνος δρόμος των μεταρρυθμίσεων ή απλώς η καταστροφή.

Άρης Πορτοσάλτε: Ο κύριος Γεωργιάδης το πρωί τοποθετήθηκε σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, στο Μega, λέγοντας ότι παίζεται η ιστορία στην παραμονή στο ευρώ ή επιστροφής σε κάτι άλλο με αυτήν την ψηφοφορία. Συμμερίζεστε μία τέτοια λογική;

Υπουργός: Εάν ανατραπεί η συμφωνία αυτή, η οποία έχει επιτευχθεί με τόσες δυσκολίες, δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι θα είναι κάτι θετικό και ότι θα πάμε καλύτερα την επόμενη ημέρα. Νομίζω ότι αυτό που θα γίνει είναι ότι θα τεθούν όλα σε αμφισβήτηση. Η χώρα θα μπει ξαφνικά σε μία περιδίνηση. Ό,τι έχουμε πετύχει όλο αυτό τον καιρό θα αμφισβητηθεί προφανώς. Δεν είναι δυνατό να υπάρξει η Κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε ο οποίος θα τα κάνει αυτά τα πράγματα. Έτσι τουλάχιστον πιστεύω εγώ.

Άρης Πορτοσάλτε: Θα έχει μείνει όμως μια «λεβεντιά» και ένας «παλληκαρισμός» και ένας «ηρωισμός», μέσα σε εισαγωγικά όλα αυτά, κάποιων συναδέλφων σας, οι οποίοι ασπάζονται άλλες αντιλήψεις ως προς την πολιτική διαχείριση των πραγμάτων. Αυτό που λέμε λαϊκισμός δηλαδή.

Υπουργός: Δέχομαι και σέβομαι κάθε αντίληψη. Δεν είμαι καθόλου έτοιμος να πω ότι εγώ έχω το προνόμιο της σοφίας. Όμως αυτούς τους παλληκαρισμούς ξέρετε, τους είδαμε και στην Κύπρο. Και το θυμόμαστε όλοι τι ακριβώς συνέβη, πως ένα κομμάτι του ελληνισμού, ένα ζωντανό και ακμαίο κομμάτι του ελληνισμού, γύρισε κουτρουβαλώντας πίσω. Λοιπόν, δεν χρειάζεται τώρα να υποστούμε κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι είμαστε όλοι ρεαλιστές και σοβαροί. Στο τέλος - τέλος το χειρότερο το έχουμε περάσει. Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες. Βεβαίως χρειάζεται σοβαρότητα, πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Βεβαίως χρειάζονται διαθρωτικές τομές, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν. Και αυτό δεν είναι ευχάριστο. Αλλά ξαναλέω για τον καθένα μας, εάν πάψουμε να σκεφτόμαστε το δικό μας μικρό συμφέρον και καταλάβουμε ότι από τα μικρά συμφέροντα όλων των άλλων βλαπτόμαστε και εμείς και πάμε σε μία λογική μίας προοδευμένης κοινωνίας, έχουμε μόνο να κερδίσουμε. Και ως χώρα και ως άνθρωποι και εάν θέλετε και σαν συνάθροιση ατομικών συμφερόντων.

Άρης Πορτοσάλτε: Κύριε Δένδια, καταγράφονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο, αλλά και τους τελευταίους μήνες, σε σχέση πάντα και με τις εξελίξεις στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, που ήρθε ως συνέχεια των αστυνομικών ερευνών μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα και των εξελίξεων που ακολούθησαν, εξελίξεις στη Δεξιά της Δεξιάς. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Τόσο για τις αποχωρήσεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όσο και τις εξελίξεις τις πολιτικές στη Χρυσή Αυγή.

Υπουργός: Αν θα μπορούσα να κάνω μία γενικότερη τοποθέτηση και όχι στενά δεμένη με την επικαιρότητα, για την οποία νομίζω ότι δεν έχω και λόγο να τη σχολιάζω σε προσωπικό επίπεδο, τι έκανε ο ένας βουλευτής και τι έκανε ο άλλος βουλευτής, αυτό που θα ‘θελα να πω είναι ότι για να υπάρξει μια διαχρονική σοβαρή πολιτική προσπάθεια, πρέπει να υπάρχει και μία πολιτική στόχευση και μία πολιτική αντίληψη, η οποία να αντέχει σε βάθος χρόνου. Να μην είναι δηλαδή μία αντίδραση στο σήμερα, αλλά μία γενική αντίληψη για την πορεία της χώρας. Όταν αυτό δεν υπάρχει, από εκεί και πέρα είναι πάρα πολύ βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα επικρατήσουν προσωπικοί υπολογισμοί, προσωπικά στοιχεία και αυτοί οι χώροι, οι οποίοι δεν έχουν ένα συνεκτικό ιστό, θα διαλυθούν.

Άρης Πορτοσάλτε: Γίνεται αντιληπτό από την κοινωνία κ. Δένδια, κατά την άποψή σας, ότι κάπως το πράγμα βγαίνει σε ένα ξέφωτο και άρα οπισθοχωρούν κάποιες άλλες, έτσι, αντιλήψεις οι οποίες και έδωσαν, πως να το πω τώρα, μία κίνηση σε ορισμένα κόμματα που βγήκαν από τα παλαιά κόμματα ας πούμε του δικομματισμού, όπως η Νέα Δημοκρατία, που ήταν μια παράταξη που έσπασε σε κάποια άλλα κομμάτια.

Υπουργός: Νομίζω ότι όλοι, ακόμα και η αντιπολίτευση και το σκληρότερο κομμάτι της αντιπολίτευσης, καταλαβαίνουν ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Προς Θεού, δεν το έχουμε τελειώσει, αλλά έχουμε κάνει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, η οικονομία μας βρίσκεται σε μία φάση ανάκαμψης. Βεβαίως δεν πετάει, αλλά έχει τελειώσει η κάθοδος, έχουμε βρει τον πάτο και ανεβαίνουμε σιγά-σιγά. Αυτό νομίζω είναι διάχυτο. Αυτό το οποίο λείπει και είναι και δική μας υποχρέωση να το κάνουμε είναι να εμπνεύσουμε στην κοινωνία αυτή την βεβαιότητα ότι αυτή η πορεία θα έχει ένα αίσιο τέλος. Νομίζω ότι το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές είναι ένας χρόνος στον οποίο μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να μιλήσουμε ειλικρινά στην κοινωνία για μία πορεία με δυσκολίες μεν, αλλά και με ένα αποτέλεσμα, το οποίο πια φαίνεται στο βάθος του ορίζοντα.

Άρης Πορτοσάλτε: Ένας αστυνομικός υπηρετών στις φυλακές δολοφονήθηκε από κρατούμενο, αλβανικής καταγωγής. Τα πράγματα είναι άσχημα στις φυλακές κ. Δένδια.

Υπουργός: Ήταν σωφρονιστικός υπάλληλος.

Άρης Πορτοσάλτε: Σωφρονιστικός υπάλληλος ναι.

Υπουργός: Ήταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, βεβαίως αυτό δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι δεν είναι ιδιαίτερα καταρχήν στενάχωρο το γεγονός ότι ένας άνθρωπος, στην εκτέλεση της υπηρεσίας του, έχασε τη ζωή του και πρέπει, το πρώτο από όλα, να είμαστε ψυχολογικά κοντά στην οικογένειά του για την τεράστια δοκιμασία που περνάει, μία αδόκητη δοκιμασία, χωρίς την οποιαδήποτε ευθύνη αυτού του ανθρώπου.

Άρης Πορτοσάλτε: Φαντάζομαι η Πολιτεία έχει, σε αυτές τις περιπτώσεις τουλάχιστον, την οικονομική στήριξη της οικογένειας. Βέβαια δεν αντικαθίσταται η ζωή, αλλά τουλάχιστον να στηριχθεί η οικογένεια στη συνέχεια Υπουργός: Νομίζω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είμαι βέβαιος, όχι νομίζω, θα κάνει ό,τι χρειάζεται, χωρίς να μπορεί βεβαίως, όπως πολύ σωστά είπατε, να αναπληρώσει την απώλεια του ανθρώπου. Αυτό δεν γίνεται.

Άρης Πορτοσάλτε: Είχαμε μείνει όμως στο θέμα της κατάστασης στις φυλακές.

Υπουργός: Νομίζω ότι όσες φορές είχα την ευκαιρία να διατυπώσω δημόσιο λόγο για αυτό το θέμα, έλεγα μονίμως ότι το σωφρονιστικό σύστημα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα. Και παρά τις πολύ έντονες προσπάθειες που καταβάλει ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης τους τελευταίους μήνες, είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο κομμάτι του σωφρονιστικού συστήματος είναι εκτός ελέγχου. Και αυτό αποδεικνύεται σχεδόν κάθε στιγμή. Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να ενσκήψει καταρχήν πάνω στο πρόβλημα, να το «προτεραιοποιήσει» σωστά. Είναι μεγάλης προτεραιότητας πρόβλημα, διότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι και της εγκληματικότητας, εκπηγάζει μέσα από τις φυλακές. Η προσπάθεια για αυτή τη φυλακή ύψιστης ασφάλειας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και γι’ αυτό αντιμετωπίζει και λυσσώδη αντίδραση. Και μέσα από τις φυλακές, από κομμάτι των κρατουμένων, διότι αφορά ένα πολύ μικρό αριθμό, δεν αφορά μεγάλο αριθμό κρατουμένων.

Άρης Πορτοσάλτε: Εδώ διαβάζουμε ότι δικηγόρος καλείται τώρα να δώσει εξηγήσεις στην Εισαγγελία επειδή καλούσε σε εξέγερση τους κρατούμενους. Δικηγόρος Αθηνών.

Υπουργός: Σας προλέγω με κάθε βεβαιότητα ότι θα δούμε και πολλά άλλα. Η προσπάθεια αυτή για τη φυλακή ύψιστης ασφάλειας, για την οποία παλεύω από το 2009, είναι μια προσπάθεια η οποία δεν έχει γίνει τόσα χρόνια γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αντίδραση από πολύ συγκροτημένες ομάδες, είτε «βαριών» ποινικών είτε τρομοκρατών, οι οποίοι θα κάνουν κάθε προσπάθεια, για να την αποτρέψουν.

Άρης Πορτοσάλτε: Και από τους επαγγελματίες που τους υπερασπίζονται κύριε Δένδια;

Υπουργός: Είμαι δικηγόρος, δεν θα ήθελα να σχολιάσω τοποθετήσεις συναδέλφων, έστω και αν κινούνται στα όρια ή και πολύ πέραν των ορίων της δικηγορικής δεοντολογίας, ίσως καμιά φορά και της νομιμότητας.

Άρης Πορτοσάλτε: Με ανάρτηση στο Athens Indymedia γίνεται αναφορά για απαγωγή από 15-20 κουκουλοφόρους, απαγωγή κάποιων ατόμων που εκάθοντο σε κάποια καφετέρια προχθές Παρασκευή, Σάββατο, στα Εξάρχεια. Και μάλιστα διατυμπανίζουν ότι έχουν κάνει αυτή την ενέργεια.

Υπουργός: Να σας πω…

Άρης Πορτοσάλτε: Έχει προχωρήσει το πράγμα στα Εξάρχεια.

Υπουργός: Τα Εξάρχεια είναι μία ανοιχτή πληγή για το ελληνικό κράτος, όπως ανοιχτές πληγές ήταν και μια σειρά άλλα θέματα, η Βίλα Αμαλίας και όλα τα γνωστά. Η ανοιχτή αυτή πληγή θα αντιμετωπιστεί. Δεν μπορεί το κράτος να ανέχεται τέτοιες καταστάσεις. Δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο επεισόδιο, το οποίο είναι υπό διερεύνηση τι έχει συμβεί και πως έχει συμβεί, αλλά στη γενική κατάσταση. Τα Εξάρχεια είναι μία περιοχή στο κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων δικαιούνται να απολαμβάνουν των υπηρεσιών του κράτους, όπως και όλοι οι άλλοι κάτοικοι της Αθήνας. Αυτή η κατάσταση ενός οιονεί κρατιδίου, με άλλο νομικό καθεστώς μέσα στο κέντρο της πόλης, από το οποίο εκπηγάζουν φαινόμενα όπως εγκληματικότητα, τρομοκρατία και διάφορα άλλα, δεν μπορεί μακροχρόνια να γίνεται Άρης Πορτοσάλτε: Τελευταίο ερώτημα. Έχει λόγο το Υπουργείο σας στο πώς θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους αστυνομικούς κύριε Δένδια;

Υπουργός: Όχι.

Άρης Πορτοσάλτε: Γιατί ακούω παράπονα από αστυνομικούς που λένε ότι θα το πάρουν οι μικροί, δεν θα πάρουμε εμείς οι μεγάλοι, όσοι έχουν περισσότερα χρόνια στην υπηρεσία.

Υπουργός: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση. Μετά τη δημοσιοποίηση έχω κάνει συνεννοήσεις με τον κύριο Σταϊκούρα για να υπάρξουν κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις, τις οποίες ο κύριος Σταϊκούρας συζητά νομίζω με την τρόικα. Επίσης, έχω κάνει κάποιες συναντήσεις με τους συνδικαλιστικούς φορείς για να έχω και τη δική τους αντίληψη. Πιθανόν, χρειάζονται κάποιες διορθώσεις.

Άρης Πορτοσάλτε: Ευχαριστώ πολύ κύριε Δένδια. Καλημέρα σας, χάρηκα πολύ.

Υπουργός: Εγώ σας ευχαριστώ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ