2014-04-30 01:14:05
Φωτογραφία για Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Γ. Κολλίρης – Ευ. Βασιλάκος για τα εξοπλιστικά
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς οι πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος που κατηγορούνται για την υπόθεση προμήθειας του λεγόμενου «προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου».

Ο κ. Κολλίρης στον οποίο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα καθώς και χρηματική εγγύηση  100 χιλιάδων ευρώ, κατηγορείται για απιστία που αφορά την αγορά το 2001 από το υπουργείο Άμυνας, 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης που παρείχε τη δυνατότητα υποκλοπής εχθρικών επικοινωνιών και δημιουργίας αντιμέτρων.

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 50 χιλιάδων ευρώ, αφέθηκε ο κ. Βασιλάκος ο οποίος αντιμετώπιζε επίσης την κατηγορία της απιστίας.

Το κατηγορητήριο για τον Κολλίρη


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η σύμβαση συνολικού ύψους σχεδόν 72 εκ. ευρώ που υπεγράφη το 2001 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου με την εταιρεία Sonak, συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ζημίωσε το δημόσιο με το ποσό των 48.407.996 ευρώ πλέον των νόμιμων τόκων.

Όπως αναφέρεται, το υπουργείο με την υπογραφή της σύμβασης κατέβαλε το 50% του ποσού, ωστόσο δεν προχώρησε ποτέ η υλοποίηση της .

Ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών κ. Κολλίρης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο,  προέβη στην κατάρτιση σύμβασης «παρά το ότι η εταιρία Sonak ΑΕΒΕ είχε παραβεί τον όρο που προέβλεπε ότι οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι με δικές τους δαπάνες να προσκομίσουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων τα προσφερόμενα στη τεχνική τους προσφορά ανεξάρτητα ολοκληρωμένα συστήματα παρεμβολής και ακρόασης, και ότι η μη διάθεση για δοκιμές πεδίου των ολοκληρωμένων συστημάτων αποτελεί λόγο μη περαιτέρω αξιολόγησης και απόρριψης της προσφοράς…»

Επίσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο «όπως προκύπτει από το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που επέβλεψε τις δοκιμές πεδίου, που έλαβαν χώρα κατά το διάστημα από 10-9-2001 έως 15-9-2001, η εταιρία προσκόμισε σύστημα κατώτερο του προσφερόμενου και σε χαρακτηριστικά και σε δυνατότητες και κατά συνέπεια, κατ΄εφαρμογή του ως άνω όρου, θα έπρεπε να μην αξιολογηθεί η προσφορά και να απορριφθεί» .

Μάλιστα από τα στοιχεία της ανάκρισης φαίνεται να προκύπτει πως το επίδικο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου απέτυχε στις δοκιμές πεδίου και δεν ανταποκρίθηκε στα σενάρια , γεγονός που έλαβε χώρα πριν την υπογραφή της υπό διερεύνηση σύμβασης.

Το κατηγορητήριο για τον Ευ. Βασιλάκο

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για τον κ. Βασιλάκο αφορά την εμπλοκή του στην διαδικασία διαπραγματεύσεων με την εν λόγω εταιρεία για την υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης η οποία επεκτείνεται έως το 2006.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο ο πρώην Διευθυντής Εξοπλισμών «προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο όταν εξέδωσε εντολή για την διακοπή των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αφορούσε τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με την εταιρία Sonak και την χωρίς βλάβη του Δημοσίου συμφέροντος αμοιβαία συμφωνία και καθορισμό των θεμάτων σχετικά με την τρίτη κατά σειρά δοκιμή των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου” Η ενέργεια του αυτή , σύμφωνα με την δικογραφία είχε ως αποτέλεσμα της «να ματαιωθούν οι τρίτες δοκιμές και αντί να διαπιστωθεί η –δεδομένη-πλήρης αδυναμία της αντισυμβαλλόμενης εταιρίας να προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με τα υλικά με τις συμφωνημένες ιδιότητες και δυνατότητες, να καταστεί το Ελληνικό Δημόσιο υπερήμερο ως προς τις υποχρεώσεις του ως δανειστής και να ματαιωθεί η δυνατότητα του τελευταίου να κηρύξει την εταιρία έκπτωτη από τη σύμβαση…».

Ενώπιον του ανακριτή ο κ.Βασιλάκος φέρεται μεταξύ άλλων να υποστήριξε ότι δεν κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία καθώς βάσει της σύμβασης μόνο αν καθυστερούσε να παραδώσει υλικά μπορούσε να γίνει αυτό.

Για την ίδια υπόθεση τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή ο ιδιοκτήτης της Sonak Θωμάς Λιακουνάκος , μετά από προθεσμία που έχει λάβει για την απολογία του , καθώς ο εκπρόσωπος της , Ηλίας Αρκουμανέας.
naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ