2014-05-09 14:10:17
Φωτογραφία για Τώρα για την Πάτρα: Ένας διαφορετικός δρόμος για τον πολιτισμό
Μιλώντας για πολιτισμό πρέπει εξ’ αρχής να λύσουμε μία παρεξήγηση. Η παρεξήγηση συνίσταται στο ότι πολύ συχνά συγχέουμε – καλύτερα θα έλεγα ταυτίζουμε– τον πολιτισμό με την καλλιτεχνική δημιουργία. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι συμβάλουμε στην πολιτιστική ανάπτυξη εξαντλώντας τις προσπάθειές μας σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Κατά τη γνώμη μας, η όποια Δημοτική αρχή πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την πολιτισμένη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πολιτισμένη πόλη και να μην μπορεί ο γονιός να τη διασχίσει με το μωρό του στο καροτσάκι, ή ο ανάπηρος να μην μπορεί να κυκλοφορήσει μόνος, γιατί οι περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι, οι ράμπες και τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένοι από μηχανάκια, αυτοκίνητα, τραπεζοκαθίσματα και πάσης φύσεως άλλα ξεχασμένα εμπόδια.

Ο πολιτισμός ως ιδέα πρέπει να διαπερνά την καθημερινότητά μας. Πολιτισμός είναι η κουλτούρα που περιβάλει όλες μας τις δραστηριότητες. Το πόσο πολιτισμένοι είμαστε, φαίνεται από το πώς διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας, πόσο σεβασμό επιδεικνύουμε στην δημόσια ή την ιδιωτική περιουσία, κι ακόμα, τον σεβασμό που θα επιδείξουμε στην προσέγγιση της διαφορετικότητας και του διαφορετικού.


Επομένως, υποχρέωση της δημοτικής αρχής είναι, πρώτη αυτή, να επιδείξει και να αποδείξει την προσήλωσή της στην πολιτισμένη διαχείριση του δημόσιου χώρου, γιατί, τότε και μόνο τότε, δικαιούται να ελέγξει τους πολίτες. Εμείς υποσχόμαστε πως όλα τούτα ήταν και θα είναι στις προτεραιότητές μας.

Η παρούσα δημοτική αρχή θεωρεί πως πολιτισμός είναι ένας από τους τομείς που παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ζωής, αλλά και στην ανάπτυξη της πόλης και σε αυτόν πρέπει να δώσουμε τη στήριξή μας, συνδράμοντας κάθε θετική δράση που υλοποιείται.

Γνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες και ελλείψεις σε υποδομές και έμψυχο υλικό, που οφείλονται στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και σε προβλήματα του παρελθόντος, θα πρέπει να στηρίξουμε τις υπάρχουσες υποδομές και θεσμούς, ώστε να συνεχίσουν, να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν τη πολιτιστική τους προσφορά.

Παλαιοί θεσμοί και δραστηριότητες με καταξιωμένη προσφορά στα εικαστικά, το θέατρο, το βιβλίο και τη μουσική, μαζί με νεότερους που άνοιξαν νέες προοπτικές στο χώρο της μουσειακής αξιοποίησης και ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού και των παραδοσιακών τεχνών, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο σε καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, αποτελώντας τη βάση για τη δημιουργία νέων τομέων στην αξιοποίηση του υπάρχοντος πολιτιστικού μας πλούτου.

Αυτή η τριετία ταυτίστηκε με την κρίση, και ταυτόχρονα χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί η ενοποίηση όλων των Νομικών Προσώπων του πολιτισμού σε ένα, και να γίνει η προσπάθεια αποπληρωμής χρεών παλαιότερων ετών. Τελικά, όμως, τα καταφέραμε. Έμφαση στην εκπαίδευση, στην ουσιαστική καλλιτεχνική δημιουργία και μακριά από τις φαντασμαγορικές δράσεις διασκέδασης με τεράστιους προϋπολογισμούς.

Οφείλουμε να στηρίξουμε αυτήν την λογική που συνεχίστηκε με πρωτοβουλίες όπως τη δημιουργία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, που προέκυψε από δωρεά, όπως και την αξιοποίηση και άλλων σημαντικών δωρεών συμπολιτών, με σημαντική καλλιτεχνική και μουσειακή αξία.

Οφείλουμε να στηρίξουμε αυτή την πολιτική που ενισχύει τη δημιουργία του Κέντρου και Μουσείου Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο θα αξιοποιήσει τα υπάρχοντα τεκμήρια, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και έρευνας σε μία δημιουργική συνύπαρξη με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, αλλά και την αξιοποίηση του σημαντικού αρχειακού και καλλιτεχνικού υλικού που βρίσκεται στην κατοχή τομέων όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και οι μουσειακοί χώροι, με εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις.

Πρέπει να στηρίξουμε τη πολιτική της δημοτικής αρχής, η οποία μπολιάζει τη νεολαία μέσω των επισκέψεων που κάνουν σχολεία και όχι μόνο σε καταξιωμένους φορείς πολιτισμού, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Διεθνές Φεστιβάλ, το εικαστικό εργαστήρι και πολλοί άλλοι. Πρέπει να στηρίξουμε την αναβίωση παλιότερων θεσμών, όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών.

Οι πρόσφατες δράσεις και η αποδοχή τους από τους συμπολίτες μας, έδειξαν ότι πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να κάνει προσεκτικά βήματα, χωρίς φαμφάρες και αλόγιστη διασπάθιση χρήματος. Προσπάθεια, που πρέπει να επιμείνει στοχεύοντας στην ουσία, ώστε, να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις του παρελθόντος.

Ο δήμος στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις κι άλλων πολιτιστικών φορέων της περιοχής, που με το πέρασμα των χρόνων έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των δημοτών, παρέχοντάς τους βοήθεια σε υλικοτεχνική υποδομή και όχι μόνο.

Όσον αφορά στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ίσως να είναι το μόνο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο στην Ελλάδα που έδειξε έναν άλλο δρόμο συνολικά για τον ρόλο του θεάτρου στο σύνολο της κοινωνίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2012, σχεδίασε και ήδη υλοποιεί έναν προγραμματισμό βασισμένο σε τρεις βασικούς άξονες: Εκπαίδευση – Καλλιτεχνική Παραγωγή – Επέμβαση στην Κοινωνία.

Και στο θέμα του καρναβαλιού, όμως, εστιάσαμε στη μείωση της σπατάλης και στην αναβάθμιση των εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε με την τελετή έναρξης, η οποία μετατράπηκε σε μία ολοήμερη γιορτή για την Πάτρα.

Έχοντας ως στόχο την εξωστρέφεια, μεταφέραμε τον παλμό του Πατρινού Καρναβαλιού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ η δημιουργία του Καρναβαλικού Κέντρου Πάτρας έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες της πόλης να μάθουν τι σημαίνει Πατρινό Καρναβάλι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Μετά την ενοποίηση όλων των Νομικών Προσώπων στον νέο Οργανισμό περισσότερες υπηρεσίες μεταστεγάστηκαν στα κτήρια που βρίσκονται στο συγκρότημα του πρώην εργοστασίου του Λαδόπουλου, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη λειτουργικότητα και βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων.

Αξιοποίηση Κτηριακών Υποδομών

• Αξιοποίηση παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο χώρος του πρώην αρχαιολογικού μουσείου στην πλ. Όλγας παραχωρήθηκε στον Οργανισμό και από το 2012 στεγάζει τη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου, καθώς και τη διοικητική έδρα της Δημοτικής Πινακοθήκης.

• Αναμόρφωση Παλαιού Νοσοκομείου. Η πτέρυγα του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου που βρίσκεται σε χρήση αναμορφώθηκε και από το καλοκαίρι του 2013 στεγάζει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, παράλληλα με τις δραστηριότητες του Εικαστικού Εργαστηρίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τη στέγαση του Μουσείου Θεάτρου Σκιών που έχει προγραμματιστεί για τους προσεχείς μήνες.

• Το Λαϊκό Θέατρο της οδού Γερμανού αναμορφώθηκε ριζικά και από το καλοκαίρι του 2013 φιλοξενεί κινηματογραφικές προβολές και παραστάσεις θεάτρου σκιών, σε συνεργασία με κινηματογραφικούς φορείς και καραγκιοζοπαίχτες της πόλης.

Νέοι Θεσμοί

• Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Μετά από τη δωρεά του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών, ολοκληρώθηκε η δημιουργία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο με καθημερινή λειτουργία, ενώ το έχουν ήδη επισκεφθεί περισσότεροι από 2.500 μαθητές και πολίτες σε οργανωμένες ξεναγήσεις από συνεργάτες του Οργανισμού.

• Εκδόσεις Πολιτιστικού Οργανισμού. Η υπάρχουσα εκδοτική παραγωγή των θεσμών του Οργανισμού ενοποιήθηκε σε έναν ολοκληρωμένο εκδοτικό ολίκο, με πλήρη καταγραφή, αλλά και ψηφιοποίηση των εξαντλημένων βιβλίων, με στόχο να διατίθενται δωρεάν μέσω Διαδικτύου.

Ανάπτυξη Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο

• Δικτύωση και θεσμοθετημένη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ανάμεσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

• Θεσμοθέτηση συνεργασίας για την ενίσχυση διδακτορικών διατριβών που αφορούν στην Πάτρα και την Αχαΐα.

• Συμμετοχή των καλλιτεχνικών σχημάτων του Οργανισμού στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αναβάθμιση Θεσμών

• Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Προϋπολογισμός μικρότερος από ποτέ με τα έσοδα να ξεπερνούν το 50% των εξόδων, σημαντικές διεθνείς παρουσίες σφιχτό πρόγραμμα χωρισμένο σε διακριτές θεματικές ενότητες (τζαζ, κινηματογράφος, εργαστήρια animation για παιδιά κ.ά.) και λιγότερες από κάθε άλλη φορά περιοδεύουσες εκδηλώσεις.

• Χορευτικό Τμήμα. Αναβάθμιση του τμήματος και εγκατάστασή του στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Λιμανιού. Με πάνω από 1500 μαθητές στα παιδικά και εφηβικά τμήματα, αλλά και σε αυτά των ενηλίκων, το Χορευτικό Τμήμα συνεχίζει με διακρίσεις και συνεργασίες με χορευτικούς ομίλους, καθώς και με δεκάδες εμφανίσεις στο κέντρο και τις γειτονιές της Πάτρας.

• Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών. Η διοργάνωση των Αγώνων Θεάτρου Σκιών 2013 προγραμματίστηκε για τις αρχές Απριλίου, με συμμετοχές απ' όλη την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του ελληνικού και διεθνούς τμήματος του θεσμού και επιβεβαίωσης του πρωταγωνιστικού ρόλου της Πάτρας στο ελληνικό θέατρο σκιών.

Εκδηλώσεις – Συνεργασίες

Παράλληλα με τις προαναφερθείσες δράσεις, ο Πολιτιστικός Οργανισμός ανέλαβε τη διοργάνωση ή την υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με δεκάδες φορείς της Πάτρας, μεγάλο μέρος των οποίων παρουσιάστηκαν σε δημοτικά διαμερίσματα εκτός του κέντρου της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Εκδηλώσεις Πρωτομαγιάς

• Εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας

• Πρωτοκλήτεια σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Πατρών

• «Μια γιορτή για το περιβάλλον» (εορτασμός Ημέρας Περιβάλλοντος)

• Εκδηλώσεις Μνήμης με τους συλλόγους Φάρου Ποντίων Πατρών και Ρίου

• Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

• «Μέρες Φωτογραφίας» σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Λέσχη «Ηδύφως»

• Θεατρικές παραστάσεις στις δημοτικές ενότητες Μεσσάτιδας, Παραλίας και Ρίου

• Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ «Re-Culture» σε συνεργασία με την «Art in Progress»

• Εκδηλώσεις με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΕ

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της τριετίας παρείχε υλικοτεχνική υποδομή σε περισσότερες από 200 πολιτιστικές εκδηλώσεις φορέων και δημιουργών της Πάτρας.

ΔΗΠΕΘΕ

Ανέπτυξε τους άξονες αυτούς με στόχους: την δημιουργία μακροπρόθεσμων υποδομών που θα προάγουν την Τέχνη του Θεάτρου μέσω εκπαιδευτικών και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την τοπική κοινωνία, την ανάδειξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην πόλη της Πάτρας και την Περιφέρεια με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα και με στήριξη της Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων με υψηλή αισθητική που θα πραγματεύονται σημαντικά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και ταυτόχρονα θα αποτελούν σημαίνουσες καλλιτεχνικές προτάσεις στο θεατρικό γίγνεσθαι της χώρας, τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής ώστε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να μπορεί να συμμετέχει σε διάφορα και ποικίλα ευρωπαϊκά προγράμματα και ενός μηχανισμού που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να τα υλοποιεί, τη δημιουργία δικτύων συνεργασιών σε Ελλάδα και Εξωτερικό με στόχο ανταλλαγές καλλιτεχνικών προϊόντων, συμπαραγωγές και κάθε είδους ανταλλαγές καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Συγκεντρωτικά στον απολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ συμπεριλαμβάνονται:

• Πρώτη δημόσια διαβούλευση για το Θέατρο, μετά την ίδρυση των ΔΗΠΕΘΕ.

• Επιλογή Καλλιτεχνικού Διευθυντή με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

• Πλήρης και αναλυτικός σχεδιασμός δράσεων.

Παραγωγές – Παραστάσεις

• Ελαχιστοποίηση του κόστους για την παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων τόσο με την ορθολογική κατανομή του εξόδων όσο και με την αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού

• Ενίσχυση της και υποστήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας

Αξιοποίηση Κτηριακών Υποδομών

• Δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου στο Κτήριο Μπάρι

Πολιτιστικές Υποδομές

• Ίδρυση και λειτουργία Δραματικής Σχολής τετραετούς φοίτησης.

• Πειραματική Λυρική Σκηνή

• Παιδική Σκηνή

• Δημιουργία μόνιμου θεσμού «Σύστημα Τρωάδες» με συνεργασία φορέων της πόλης, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του ΔΗΠΕΘΕ με στόχο την σύζευξη των πολιτιστικών και τουριστικών στόχων της πόλης και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων

• Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την συνεργασία με θέατρα και φεστιβάλ του Εξωτερικού.

Καλλιτεχνική «μόρφωση» των πολιτών

• Θεατρικό Παιχνίδι

• Πες μου μια ιστορία • Συλλογή Αχαϊκού παραμυθιού με σκοπό μια σειρά από ραδιοφωνικές εκπομπές σε συνεργασία με την ΕΡΑ Πάτρας.

• Θέατρο των Πολιτών

• Συνεργασία με τα ΚΑΠΗ για παραστάσεις στους χώρους τους.

• Σεμινάρια στις Πολιτιστικές Ομάδες των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πάτρας

• Σεμινάριο ομάδας εκπαιδευτικών

• Επιμορφωτικό Σεμινάριο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Θεατρολόγων Πανεπιστημίου Πατρών

• Σεμινάριο-Παρουσίαση Θεατρο παιδαγωγικού Προγράμματος με θέμα την ενδοσχολική βία «Δε φοβάμαι … έχω φίλους, εσύ;»

• Σεμινάριο υποκριτικής

• Σεμινάριο «Δημιουργικής Γραφής»

• Σεμινάριο υποκριτικής «Πριν το μεγάλο άλμα»

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

• Μείωση του κόστους διεξαγωγής του Καρναβαλιού κατά 75% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια χωρίς μείωση εκδηλώσεων

• Πραγματοποίηση δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το Πατρινό Καρναβάλι

• Καθιέρωση ολοήμερης τελετής έναρξης με έμφαση στα τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα

• Δημιουργία Καρναβαλικού εκθεσιακού Κέντρου (στην Αγορά Αργύρη) με θεματικές αίθουσες βασισμένες στην ιστορία και την πορεία του Πατρινού Καρναβαλιού.

• Θεσμοθέτηση των «Πιστοποιημένων Πληρωμάτων» με σκοπό στην επιβράβευση των πληρωμάτων που συμβαδίζουν με το πνεύμα & τους στόχους του θεσμού και της διοργάνωσης

• Αξιοποίηση του καρναβαλικού αρχείου και δημιουργία αρχείου βίντεο με παρελάσεις από το 1982 μέχρι και σήμερα στην ιστοσελίδα του Πατρινού Καρναβαλιού

Αξιοποίηση υποδομών και brand name

• Αξιοποίηση του Καρναβαλικού Συνεργείου για την παραγωγή τόσο καρναβαλικών στοιχείων όσο και αστικού διακοσμητικού εξοπλισμού με στόχο το άνοιγμα σε όλη την Ελλάδα (δήμους και Ιδιώτες).

• Δημιουργία καταλόγου καρναβαλικών κατασκευών με σκοπό στην σωστή και οργανωμένη προβολή των δυνατοτήτων του Καρναβαλικού Συνεργείου.

• Καρναβαλικά στοιχεία και άρματα που παλαιότερα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ, πλέον μετασκευάζονται και αξιοποιούνται ή πωλούνται σε δήμους και ιδιώτες.

• Δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις και τους καρναβαλιστές να ενισχύσουν το Πατρινό Καρναβάλι με το «Καρναβαλόσημο» και την Carnival Card.

• Δημιουργία πωλητήριου καρναβαλικών αναμνηστικών με προϊόντα παραγωγής του καρναβαλικού εργαστηρίου.

Εξωστρέφεια

• Πρώτη παρουσία του Πατρινού Καρναβαλιού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

• Επίτευξη συμφωνίας με μεγάλο ιδιωτικό κανάλι για την μετάδοση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού.

• Παραγωγή του πρώτου Ντοκιμαντέρ με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι

• Επίτευξη συμφωνίας με την Γενική Γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας της Κυβέρνησης με στόχο την προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού στα Διεθνή ΜΜΕ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ